לקראת שבת
1. חשיבותו של ראש חודש שחל בשבת – שבת קודש, בה חל ראש חודש, הינה שבת מיוחדת ביותר, כי בה נעשים בני ישראל 'מחותנים' עם השם יתברך. הסיבה לכך היא שאת השבת 'מקדש' הקב"ה – ואינה תלויה בקידוש החודש של בני ישראל, ואילו את ה'ראש חודש' מקדשים בני ישראל בהכרזת בית דין 'מקודש מקודש'. המשפיע הגה"צ רבי אלימלך בידרמן שליט"א מסכם את מעלתה של שבת ראש חודש, באמרו: "נמצא שבשבת קודש זו הקב"ה מקדש ואף אנו מקדשים, ואנו כעין מחותנים, ואין לך קרבה גדולה מזה".
2. בראש חודש שחל בשבת יש התעוררות לתשובה - ה'מאור ושמש' מסביר את מעלתו של ראש חודש שחל בשבת, בו יש עלייה גדולה מאוד לשכינה, ונעשה ייחוד גדול בעולמות העליונים, אשר הוא כפול ומכופל מאשר בראש חודש שחל בחול. על כן יכולים כל בשר לנתק את עצמם מהגשמיות, ולחזור בתשובה שלימה יותר משאר ראשי חדשים.
3. ראש חודש שחל בשבת נחשב יום טוב – המקור לכך שראש חודש שחל בשבת נחשב ליום טוב הוא הפסוק: 'והיה מדי חודש בחדשו ומדי שבת בשבתו יבוא כל בשר להשתחוות לפני אמר ה'" (ישעיהו סו, כג). כלומר: כשיחול ראש חודש בשבת, אזי 'יבוא כל בשר להשתחוות לפני', כיוון שהקדושה תהיה גדולה כד למאוד מאוד, ויהיה התעוררות התשובה בכל בשר.
הרה"ק רבי משה מרדכי מלעלוב היה מוכיח ש'שבת ראש חודש' הוא כרגל ויום טוב ממש, שהרי בגמרא אמרו: 'אמר רבי יצחק, חייב אדם להקביל פני רבו ברגל', שנאמר: 'מדוע את הולכת אליו היום לא חודש ולא שבת', ולכאורה צריך ביאור, שהרי לא נזכר בפסוק שהלכה אל הנביא ב'רגל', והיאך למד מ'חודש ושבת' לעניין רגל, אלא מכאן מוכח, שכשחל חודש ושבת גם יחדיו נחשב אותו היום כ'רגל' ממש.
4. ברכה מיוחדת נתקנה לראש חודש שחל בשבת - הרה"ק האדמו"ר הזקן מסדיגורא זי"ע הזכיר שבמוסף שבת ראש חודש, נתקנה ברכה מיוחדת, והיא ברכת 'אתה יצרת'. לעומת זאת, בשאר ימים טובים לא נתקנה ברכה מיוחדת ביום טוב שחל בשבת. גם מכאן ניתן ללמוד את גדולתה של שבת זו.
5. נוסח התפילה זהה לתפילת יום טוב – בספרים הקדושים מובא, כי בנוסח תפילה 'אתה יצרת', נאמרים ביטויים הלקוחים מתפילת יום טוב: 'אתה יצרת עולמך מקדם, כילית מלאכתך ביום השביעי, אהבת אותנו, ורצית בנו, ורוממתנו מכל הלשונות, וקדשתנו במצוותיך, וקרבתנו מלכנו לעבודתך, ושמך הגדול הקדוש עלינו קראת". מכאן נראית השוואה נוספת בין שבת ראש חודש ליום טוב, המוכיחה על קדושתו של ראש חודש שחל בשבת.