מה מברכים על
לקראת פתיחת עונת הרחצה באופן רשמי ביום רביעי הקרוב לאחר שחופי הים היו סגורים באופן רשמי בשל משבר הקורונה, יצאנו לבדוק מה מברכים על הים הגדול לאחר זמן רב שאל ראו את הים.
ברכת הים הגדול היא ברכה שנקבעה על ראיית ים גדול במיוחד (כמו הים התיכון או האוקיינוס), בה האדם מביע את התפעלותו מגודל הים ומברך את ה' על יצירתו.
המשנה קובעת שקיימת ברכה כללית על ראיית ים, ברכה שמשותפת לתופעות טבע ונופים אחרים, והיא: "בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם עוֹשֶׂה מַעֲשֶׂה בְּרֵאשִׁית". רבי יהודה מוסיף, שקיימת ברכה חלופית ומיוחדת על ראיית הים הגדול, וחתימתה במילים: "שֶׁעָשָׂה אֶת הַיָּם הַגָּדוֹל".
זאת, בתנאי שהוא רואה אותו מדי פעם ("לפרקים"). בתלמוד הבבלי ובירושלמי פירשו אמוראים ש"לפרקים" הוא מי שלא ראה את הים במשך שלושים יום.
בשולחן ערוך פסק שיש לברך את ברכת הים הגדול, וזאת על הים התיכון ("הים שעוברים בו לארץ ישראל ולמצרים"). לעומתו, רבים מהפוסקים קבעו שהכוונה לאוקיינוס. לדעתם, גם אם קבעו ברכה מיוחדת על הים התיכון - ניתן לצאת ידי חובת הברכה בדיעבד גם בברכה בנוסח הכוללני יותר, "עושה מעשה בראשית". דעה זו מקובלת יותר בין פוסקי ההלכה, אם כי יש גם הנוהגים כדעת השולחן ערוך.
מה מברכים על הים? ברכה על הים | הראשל"צ הרב יצחק יוסף: האם מברכים על הים התיכון?