ארכיאולוגיה
תגלית היסטורית בברדיטשוב: לאחר עבודות מקיפות שנערכו במקום ובהתאם למפות ועדויות שנאספו נחשף בימים האחרונים הציון המקורי של הרבי מברדיטשוב זצ"ל.
בעקבות הקורונה פסקו אלפי המתפללים מלהגיע לציון מה שהצמיח את עבודות התשתית בציונו של הרה"ק רבי לוי יצחק מברדיטשוב זי"ע, כאשר במהלך העבודות באהל ציונו המפורסם כמקום מסוגל לפעול ישועות, נחשפה התגלית המרטיטה בדמות ציון קדשו המקורי של הצדיק כשלצידו שלושת בניו. כך חשף העיתונאי אריה ארליך בעיתון 'משפחה'.
מבנה האהל הנוכחי על ציונו של רבי לוי יצחק זי"ע קיים כארבעים שנה ונבנה על ידי יהודים מקומיים שנכחו במקום עוד מלפני מלחמת העולם השניה במהלכה נהרס המבנה המקורי שעל הציון הקדוש, והוא נבנה מחדש לאחר נפילת מסך הברזל.
אולם כאמור עתה לאחר עבודות מקיפות שנערכו במקום ובהתאם למפות ועדויות שנאספו בתקופה האחרונה, נחשפו ארבעת הציונים של רבי לוי יצחק מברדיטשוב ובניו יחד עם יסודות לקירות מבנה בגודל 5 על 5 מטר שמתאים במיקומו ובגודלו לאהל המקורי. עבודות החשיפה והמחקר יחד עם המפות שהושגו קבעו בוודאות כי זהו מבנה האהל של הרבי מברדיטשוב.
"מעתה יידע כל יהודי שפוקד את אוהל הציון שהוא מתפלל ליד ציונו המדויק של הצדיק, ואינו דורך ח"ו על מקום הציון, כפי שהיה המצב בשגגה לאורך עשרות השנים האחרונות", מספרים העסקנים שעסקו בדבר.
רב העיר הרב טהלאר צוטט בעיתון 'המבשר' אודות הגילוי ההיסטורי. "כידוע בשנים האחרונות עמלנו על עבודות שיקום ומיפוי של מאות הקברים שהתגלו מתחת לפני האדמה בבית החיים בברדיטשוב, כך גם עסקנו בהנחת מערכת הסקה וחימום באוהל הק'. במהלך עבודות אלו שנעשו בפיקוח רבנים ומומחים התגלו בתוך האוהל הידוע והקיים כיום, יסודות אוהל חדשים".
התגלית מעוררת התרגשות בכל קצווי תבל ויהודים ממתינים לרגע בו ייפתחו הגבולות והם יוכלו לנסוע שוב לפעול ישועות בברדיטשוב, כשהפעם – ההשתטחות תהיה על ציון קדשו המקורי והמדויק של הצדיק. הסנגור ופועל הישועות הגדול.