יהדות
הכי טבעי: בבית הכנסת האקולוגי בנווה איתן ארון הקודש עשוי מבוץ. גם הקירות של המבנה מבפנים טוייחו בבוץ. וכן, גם הכיסאות והשולחנות עשויים מענפי דקל טבעיים.
את בית הכנסת יזם וגם הקים במו ידיו יובל דוד תושב המקום. דוד, מורה לאקולוגיה בתיכון המקומי ורכז בית הספר עין גדי לשעבר. הוא מספר: "היהדות דגלה תמיד בסינתזה של החומר והרוח בבחינת "קדש עצמך במותר לך", הנוצרים והמוסלמים בכנסיות ובמסגדים המפוארים והמצועצעים מנסים לנתק את האדם לגמרי מן העולם ומכאן גם דרישותיהם הבלתי אנושיות.
"התורה שלנו היא מתודה אקולוגית. די אם ניזכר במצוות האדמה הרבות: עורלה, שמיטה ויובל ועד לתרומות ומעשרות, האיסור לבנות בכל מקום וההגבלה על נטיעת עצי סרק. תפילה בבית כנסת הקרוב ביותר ליצירה האלוקית, הבראשיתית, עשוי לרומם ולהביא את האדם אל מקומות נשגבים."
הכי אותנטי: לבית כנסת המפואר של העדה הקוצ'ינית בנבטים שבנגב יש חלקים אותנטיים שהובאו מבית הכנסת בהודו כמו ארון התפילה, הרימונים והכתרים העתיקים. היכל התפילה הוא העתק מדויק של בית הכנסת בקוצ'ין כולל במת התפילה שמגיעה עד לקומת עזרת הנשים כדי שגם הן יוכלו להקשיב לחזן.
הכי צבעוני: בית הכנסת אור תורה הוא בית כנסת בעכו שהוקם בידי עולים מתוניסיה, והוא מכונה גם "התוניסאי" או "לגריבה", על שם בית הכנסת הגדול באי ג'רבה שבתוניסיה.
בית הכנסת הוקם בשנות ה-50 בידי עולים מתוניסיה, במבנה עתיק ששימש כמתנ"ס. גבאי בית הכנסת ציון בעדאש החליט להוסיף למבנה יצירות פסיפס.
לאורך השנים נוספו עוד ועוד קטעי פסיפס. היום הקירות החיצוניים והפנימיים שלו, התקרה והרצפה מכוסים כולם במאות מיליוני אבני פסיפס צבעוניות. מדובר על צבעים טבעיים, ואף אחת מהן לא נצבעה. הן הובאו ממקומות שונים בארץ- מרמת הגולן ועד הרי אילת.
כמו כן, יש בבית הכנסת 140 חלונות ויטראז'. הפסיפסים עוסקים בתולדות עם ישראל כמו סיפורי התנ"ך וגם באירועים מהמאה ה-20. יש גם את נופי ארץ ישראל, הערים ועולם החי והצומח. 11 יצירות עוסקות בשואה, וסדרה נוספת של פסיפסים מוקדשת למטבעות ארץ ישראליים לדורותיהם.
בבית הכנסת יש שבעה היכלות (ארונות קודש) שהדלתות שלהם עשויות כסף. כל היכל מוקדש לנושא אחר: קהילות ישראל בעולם, צה"ל, שואה, עשרת הרוגי מלכות, עולי הגרדום, לחטיבת כרמלי (ששחררה את עכו במלחמת העצמאות) ולאלי כהן, גירוש ספרד, ירושלים ובית המקדש. הם נועדו כדי לסמל את שבעת הרקיעים וכולם מצופים מבפנים בפסיפס.
הכי גדול: אחד מבתי הכנסת המרשימים והגדולים ביותר בירושלים, שייך לחסידות בעלז. הוא נחנך בשנת 2002 אחרי 15 שנות תכנון ובנייה. הצורה שלו נועדה כדי להזכיר את בית המדרש הישן של החסידות בגליציה.
המספרים במקום הם מרשימים: הגובה של המבנה הוא 20 מטר, בתקרה יש 9 נברשות במשקל של 750 ק"ג, בהיכל הפנימי יש יותר מ-2,000 מקומות ישיבה ו70 ספרי תורה מאוכסנים בתוך ארון הקודש.
זהו בית הכנסת הגדול בארץ, והוא כולל כ-5,000 מקומות ישיבה למתפללים - 2000 לגברים, ועוד 3000 לנשים וילדים. בימים הנוראים מתפללים במקום לא פחות מ- 8,000-10,000 מקצתם בישיבה ומקצתם בעמידה.
הכי מעוצב: בית הכנסת המרשים במרכז הקמפוס של אוניברסיטת ת"א, הוקם כדי לתרום לחיזוק והגברת קירוב הלבבות ביהדות. המבנה הייחודי של בית הכנסת עוצב על ידי האדריכל השוויצרי מריו בוטה. יש בו שני מגדלים זהים בגובה 13.5 מטר, שנראים כמו ספר תורה - הגורם שמאחד סביבו את עם ישראל.
אפילו חומרי הבניין הם יוצאי דופן: הגוון האדמדם של הקירות החיצוניים נוצר בזכות אבנים שהגיעו מהרי הדולומיטים שבאיטליה, הציפוי של החלל הפנימי מורכב מאבנים מטוסקנה וציפוי ארון הקודש נעשה בעזרת אבני שוהם שהגיעו מפקיסטן הרחוקה.
חומרת הדיבורים בבית הכנסת. צפו