מקווה טהרה בן 2,000 שנה לקיבוץ בצפון
(צילום: רשות העתיקות)

ארכיאולוגיה

התגלה מקווה טהרה בן 2,000 שנה: "הגילוי משנה את מה שידענו"

תגובת החוקרים לאחר גילוי מקווה הטהרה: "הגילוי משנה את מה שידענו על צורת החיים של יהודים בתקופת בית שני"

אריה ניסן
הוספת תגובה
מקווה טהרה בן 2,000 שנה לקיבוץ בצפון
(צילום: רשות העתיקות)
אא

מקווה טהרה בן 2,000 שנה ובמשקל של 57 טון שהתגלה במחלף המוביל שבגליל התחתון, הורם היום על ידי מנוף ונישא על גבי מוביל ציוד כבד בדרכו למיקום חדש אליו הועבר – קיבוץ חנתון.

המקווה, שמהווה תגלית ארכיאולוגית חשובה המעידה על פעילותן של חוות חקלאיות יהודיות בגליל בימי בית המקדש השני, הועתק בסמוך למקווה הטהרה הפעיל של הקיבוץ, מכיוון שלא ניתן היה לשמר אותו במקום בו התגלה, זאת בשל בניית גשר גדול שנבנה במחלף, שאת אחת מרגליו היה צריך לעגן על ידי חפירת תעלות יסוד עמוקות בסלע במקום בו המקווה נחשף.

מנהלי החפירה, אמרו כי "המקווה המפואר שנחשף בחפירה הוא מטיפוס קדום הקרוי 'ירושלים' – בעל כניסה צרה וגרם מדרגות רחב, המטויח בטיח המאפיין מקוואות מתקופת בית שני. החווה החקלאית, שהמקווה נמצא בתחומה, התקיימה עד שנהרסה ברעידת אדמה בשנת 363 לספירה. היא שוקמה ונבנתה מחדש והמשיכה להתקיים לאורך התקופה הביזנטית, עד למאה השישית לספירה".

"הגילוי משנה את מה שידענו על צורת החיים של יהודים בתקופת בית שני. מכיוון שעד כה לא היו מוכרות חוות חקלאיות יהודיות בגליל, היה מקובל לחשוב כי היהודים בתקופה הרומית לא התיישבו בחוות מחוץ לכפרים או לערים".

מאחר שלא ניתן היה לשמר את המקווה באתר הבנייה, הועלה הרעיון לנתקו מהסלע ולהעבירו לאתר מוגן לתצוגה, לרווחת הקהל. רשות העתיקות, בשיתוף עם חברי הקיבוץ, נרתמו למבצע, שזכה לשם "מבצע מקווה", במהלכו נפתח קמפיין מימון המונים לטובת ההעברה.

טבילה במקווה בזמן הקורונה. צפו

להמשך קריאה
(צילום: רשות העתיקות)
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי