מטריד: חומרים מזהמים בתוך החלב שלכם
אילוסטרציה (צילום: Africa Studio/shutterstock)

חדשות

מטריד: חומרים מזהמים בתוך החלב שלכם

שאריות של תרופות ושל חומרי הדברה נמצאו בחלב בפירות ובירקות. משרד הבריאות מגיב

אריה ניסן
הוספת תגובה
מטריד: חומרים מזהמים בתוך החלב שלכם
אילוסטרציה (צילום: Africa Studio/shutterstock)
אא

מחקר דגימה של חלב מהמעבדה של ד"ר יעקב שמשוני שנשלח לחוקרים מהפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית חשף שהחלב הישראלי מכיל שאריות של תרופות ושל חומרי הדברה, בריכוזים שהם אמנם נמוכים מרמות המקסימום המותרות על פי התקנות האירופיות, אבל הם סיבה מסוימת לדאגה.

נבדקו 51 מארזי חלב פרה ועיזים של שלוש מהחברות המובילות במשק, שאותם רכשו החוקרים בסופרמרקטים באזור המרכז. החוקרים מצאו בכל אחד ממארזי החלב שנבדקו לפחות מזהם אחד (שיירי תרופות או חומרי הדברה) ולפעמים אף חמישה מזהמים שונים במארז חלב אחד.

כמו כן, נמצאו שאריות של חומרי הדברה משמונה סוגים, שמשמשים לקטילת חרקים ופטריות. על פי החוקרים.

רמות אלה עלולות להעיד על סיכון אפשרי. הסיבה היא שייתכן שבנקודות זמן אחרות מזו שבה התבצעה הבדיקה רמות המזהמים בחלב גבוהות יותר, אך לא ניתן לדעת זאת כי נוכחותם לא נבדקת.

החוקרים גם חישבו את רמות החשיפה למזהמים בהתאם לצריכת החלב הממוצעת בישראל, שעומדת על פי נתוני מועצת החלב על 150 מיליליטר ביום. ניתן למצוא חלק מהחומרים האלה גם בפירות ובירקות שאנחנו צורכים.

שמשוני: "אלה תוצרי הפליטה התעשייתיים הרעילים ביותר. דיוקסינים מנוטרים באופן קבוע בחלב באירופה ובארצות הברית, אך לא בישראל. יש לקבוע בישראל רמות מקסימליות מותרות בחלב עבור החומרים השונים שנמצאו במחקר. לא ייתכן שיש מזהם בחלב ושאנחנו לא מגבילים אותו."

ממשרד הבריאות הגיבו: "בניגוד מוחלט למצטייר מפנייתך, אין כאן כל סכנה לבריאות הציבור, כיוון שמדובר ברמות זניחות ומזעריות שאינן מתקרבות כלל לרמות המותרות, ככל שישנן. הממצאים מצביעים כי מדובר בחומרים המשמשים ברפואת האדם או בתזונתו ולא בטיפול או הזנת בעלי חיים. מקור השאריות קרוב לוודאי במים מושבים ששמשו להשקיית שדות בהם גודל המספוא להזנת בעלי חיים. הפיקוח על המים הוא באחריות משרד הבריאות, ולכן יש לפנות אליהם בנושא".

"בחינת שאריות ביולוגיות וחומרי הדברה בחלב נעשה על ידי השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות. בתקנות שאריות חומרי הדברה במזון שהינן משותפות למשרד הבריאות ומשרד החקלאות נקבעו רמות מקסימליות מותרות של שאריות חומרי הדברה במזון כולל חלב. האחריות והפיקוח על מספוא הינה בסמכות משרד החקלאות. טרם קביעת תוכנית עבודה לדיגום מזון מן החי מתקיים דיון בוועדת היגוי הכולל נציגים מתחומים שונים כולל ממשרד הבריאות. כפי שניתן לראות מתוצאות המחקר המוצג, השאריות שזוהו הינן נמוכות וגם מסקנות החוקרים לאור הנתונים הינן שהסיכון לציבור מחשיפה לשאריות אלה הינו זניח".

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי