גרים בבניין? ייתכן מאוד שאתם מחללים שבת
(צילום: Michal and Yossi Rotem/shutterstock)

יהדות

גרים בבניין? ייתכן מאוד שאתם מחללים שבת

אלפי ישראלים כבר נכנסו לדירה שבה זכו בהגרלת מחיר למשתכן, ועוד עשרות אלפים מחכים לבניית הדירה שבה זכו, אבל מה שרובם לא יודעים הוא שהמגורים בדירה הנכספת עשויה להיות כרוכה בסבירות גבוהה בחילול שבת מתמשך.

אריה ניסן
הוספת תגובה
גרים בבניין? ייתכן מאוד שאתם מחללים שבת
(צילום: Michal and Yossi Rotem/shutterstock)
אא

עיקר הבעיה היא בבניינים בני יותר מחמש קומות, שבהם לרוב מותקנות מערכות כאלו, שמביאות לכך שעצם השימוש במים בשבת כרוך בחילול שבת.

הרב מנחם פרל, ראש מכון צומ"ת, מסביר: "בבניינים רבי קומות לחץ המים העירוני לא מספיק כדי להעלות את המים לקומות הגבוהות, ולכן מתקינים משאבות שמספקות את הלחץ הדרוש ממיכל ייעודי. הציבור לא מודע לזה, אבל משמעות הדבר לאדם הדתי היא שאי אפשר להשתמש בברזי המים בשבת, אפילו לא להוריד את המים בשירותים, כי בכל פתיחה של הברז אתה עלול להפעיל את המשאבה החשמלית".

"יש בשוק משאבות עם מנגנון שבת שעובדות בזרם נמוך קבוע. ופשוט צריך לאפשר לאנשים להחליט מה הם רוצים לקנות, משאבות מים כאלו או משאבות רגילות, ולחייב את הקבלנים בהוצאה הנוספת של החלפת המשאבות במידת הצורך, כדי שכל אדם, דתי או חרדי, יוכל לרכוש דירה בכל פרויקט שהוא.

"כיום כל מהנדס מים יכול להתקין את הבקר המתאים של המשאבה, וכשיזם בונה בניין בכמה עשרות מיליונים, הוא יכול להזמין ליווי של מהנדס מטעמנו והוא מקבל תעודה שהבניין תואם להלכה, כאשר העלות לקבלן בפועל היא שולית".

הרב פרל השתתף בישיבת הוועדה לפניות הציבור של הכנסת. הוא מאמין ש"הפנייה תיתן תוצאות במיוחד בגלל העובדה שבבנייה של בניינים חדשים כמעט שאין עלות נוספת בהתקנת משאבות 'שומרות שבת'. חשוב לנו לעורר את המודעות, כי בסופו של דבר גם אם יש מעלית שבת בבניין, והזוכה יכול לרכוש דירה בקומה 40, אם הוא לא יכול לפתוח את ברז המים כל השבת, מה זה עוזר?".

ישנה עוד דעה בתחום - אותה מביא הרב אברהם יוסף: בה אדם מציף בפניו שאלה על כך שהוא מתוגרר בבניין רב קומות. ובעת הפעלת זרם המים אינו שומע רחש שונה בפעולת המשאבות, אך יש זמנים מסומים כי הוא שומע שינוי בהפעלת המשאבות של מיכל השירותים. מה עליו לעשות בנידון? וכך הרב אברהם יוסף משיב לו:

"מותר להשתמש בברזי המים השונים בבתים הגבוהים, וגם אם המשאבה פועלת אין זה אלא גרמא ולא פעולה ישירה. ונחשב לפסיק רישא דלא ניחא ליה בדרבנן, ובמקום צורך מותר".

שבת: "משהו מוזר קורה שם". צפו

להמשך קריאה
(צילום: Michal and Yossi Rotem/shutterstock)
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי