מיסטיקה וקבלה
מטרים בודדים משוק מחנה יהודה שוכן בניין "עיני". בין הבתים העתיקים והנפלאים של נחלאות שובר את הנוף הרגיל בניין מודרני וגבוה, שמסתיר את אור השמש. וזו כנראה הסיבה שהוא הפך עם השנים לאחד המיתוסים הגדולים בירושלים, ומכונה כבר שנים "הבניין המקולל".
מדוע מקולל והאם המיתוס אכן נכון? ותיקי ירושלים מספרים על מקובל ידוע בשם רבי מרדכי שרעבי זצ"ל, שהיה ראש ישיבת המקובלים "נהר שלום", שהתעורר בוקר אחד וגילה שאור השמש מוסתר מחלונו בשל הבניין ההולך והנבנה, וכך הוא לא יכול לדעת מתי הזריחה. המקובלים נוהגים לקום בנץ החמה ולהתפלל עם עלות השחר, במה שמכונה "ותיקין".
על פי הסיפור, אותו מקובל גילה שהבניין נבנה על ידי קבלן ירושלמי ידוע, שעל שמו נקרא הבניין. הוא ניגש אליו וביקש שתוספת הבנייה ולאחר שאותו קבלן סירב הטיל הרב קללה על המקום. התוצאה הייתה לא פשוטה – רוב העסקים שנפתחו פשטו את הרגל ונסגרו. משרדי תנועת כך היו במקום, אך זאת הוצאה מהחוק כמו גם מהבניין.
את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום
אלא שכאן האגדה מתחילה להיות מעניינת: אותו קבלן טען בתגובה להאשמות שהסיפור מפוברק, ומי שהמציא אותו היה כתב 'כל העיר' בזמנו, העיתונאי דן מרגלית. הוא הוכיח שמסלול השמש אינו קשור לבניין. שנים אחרי שהאגדה התבסס, הודה מרגלית כי הוא אכן המציא את הסיפור ושזו הייתה הלצה.
חרף חשיפת הפייק ניוז, האגדה עדיין שגורה בפי ירושלמים רבים. גם הימצאותם באזור של בניין משרד הבריאות, שבו מתו לא מעט אנשים, ובניין כלל שבו על פי האגדה נקברה גופה, לא מועילה לבניין הישן.
האגדה הפכה כה מוכרת, שעל פי הסיפור בעל עסק שלא רצה להסתכן הלא לבקש ברכה מהרב שערבי. הרב בירך אותו, ומספרים שלמרות שכל העסקים במקום נסגרו, דווקא הוא הצליח. כיום אין בבניין כמעט חנויות, וגם לשכה של אגף הרווחה שפעלה במקום הועברה לרחוב אחר בבירה. אז מי אמר שאין קללה על הבניין?