הנתונים על צה"ל: לא מה שחשבתם - האם יש הישגים?
(צילום: Lerner Vadim/shutterstock)

חדשות

הנתונים על צה"ל: לא מה שחשבתם - האם יש הישגים?

יחסית לצבאות אחרים בעולם צה"ל הוא צבא קטן מבחינת מספר החיילים, התחמושת שלו והתקציב. אלא שיש דברים שהופכים אותו לבעלי שיא כלפי העולם וגם כלפי עצמו. הנה כמה שיאים מפתיעים ומדהימים -

אריה ניסן
הוספת תגובה
הנתונים על צה"ל: לא מה שחשבתם - האם יש הישגים?
(צילום: Lerner Vadim/shutterstock)
אא

הנתונים על צה"ל; כמה מהשיאים שלו:
פעם (אחת) צנחן:
הפעם האחרונה והיחידה שבה חיילי חטיבת הצנחנים צנחו בזמן מלחמה ולא בזמן אימונים הייתה במהלך מבצע קדש בשנת 1956. מאז הם המשיכו לצנוח רק רק בזמן אימונים. הסיבה שעדיין ממשיכים להתאמן שם היא בגלל שצניחה מבצעית מאפשרת לכוח לחדור לשטח האויב דרך האוויר במצב שבו אין גישה מהיבשה. אין לדעת מתי צה"ל יזדקק לה והמוכנות צריכה להיות תמיד.

המפיל: חוץ מתקיפות אוויריות על מטרות אויב יש גם מלחמה בקרבות אוויר של צבאות אחד בשני ושל הפלת מטוסים ומסוקים כדי ליירט את כלי הטיס של האויב. טייס שמצליח להפיל 5 מטוסים עוינים או יותר זוכה לכינוי "אלוף הפלות". הדבר הזה התחיל כבר במלחמת העולם הראשונה שאז היו מטוסי קב שכדי להפיל אותם לא היה נדרש תחמושת אלא אמצעים מאוד פרימיטיביים בגלל האיכות הראשונית שלהם. מי שמצליח להפיל מטוס זוכה לתשואות בארץ וגם בעולם.

הפעם האחרונה שבה צה"ל עשה יירוט בקרב אווירי היה בשנות ה-80. במשך השנים הצליחו הטייסים בחיל האוויר להפיל 687 מטוסי אויב מה שהפך את צה"ל לכזה עם המון כבוד בעיניי הצבאות הזרים בעולם. אל"ם גיורא אבן הוא אלוף ההפלות המוצלח ביותר מבין 39 האנשים שקיבלו את התואר. אל"ם אבן הצליח ליירט 17 מטוסים ב-3 מלחמות.

בעל מלחמות: בפברואר 1989, בגיל 85, נפטר תא"ל דוד לסקוב ז"ל, קצין ההנדסה הראשי של חיל ההנדסה הקרבית. הוא נולד בשנת 1903 והשתתף במלא מלחמות. במלחמת העולם השנייה הוא היה בבריגדה היהודית בצבא הבריטי, לחם במלחמת העצמאות, מבצע קדש, מלחמת ששת הימים, מלחמת ההתשה, מלחמת יום כיפור, מלחמת לבנון הראשונה ואפילו באינתיפאדה. במהלך השירות שלו הוא עסק בתפקידים רבים בחיל ההנדסה הקרבית ומונה למפקד החיל. הוא שירת בצה"ל עד ליום פטירתו, קיבל שלוש פעמים את פרס ביטחון ישראל והוכר ע"י ספר השיאים של גינס כחייל הכי זקן בעולם.

"כמה ביצים? כמה שיש": בשנת 2010 יצא גיליון השיאים של צה"ל אחרי עבודת איתור, חיפוש ומחקר של חצי שנה בארכיונים השונים של הצבא. מתברר שהמזון הנצרך ביותר במטבחי צה"ל הוא ביצים. יותר מ-33 מיליון ביצים נצרכו על ידי החיילים באותה שנה וכל זה לצורך ההכנה של אחד המאכלים האהובים ביותר - שניצלים.

המאכל השנוא ביותר על חיילי צה"ל הוא דווקא השניצל שממולא בפטריות, עגבניות או חרדל. אחריו ברשימה מככב הגפילטע-פיש (מאכל קציצות דגים שמקורו במזרח אירופה). הוא נמצא על השולחן רק 2 פעמים בשנה: בראש השנה ובליל הסדר בחג פסח. החיילים מעידים שגם אז הוא נשאר על המגשים.

מש"ק משקה: המשקה שהכי נמכר בצה"ל במכונות השתייה ובשק"ם הוא גם זה שהכי נמכר בעולם - קוקה קולה בגרסה הקלאסית שלו. בשנים האחרונות צה"ל מנסה להסביר את חשיבות המזון הטבעי וגם לשנות בהתאם את התפריט אבל כנראה שעל טעם וריח אין מה להתווכח כשזה נוגע לקולה. בכל זאת טעם החיים.

"אוכל, קדימה אוכל!": חדר האוכל הכי גדול בצה"ל נמצא במרכז לאימוני יבשה בצאלים. הוא מאכיל לא פחות מ5,000 חיילים בסדיר ובמילואים כל יום. בחדר האוכל הזה החיילים זוללים 600 ק"ג בשר בכל ארוחת צהריים וגם טונה אורז בכל שבוע. כמה חיילים עובדים בחדר האוכל הזה? 10 אנשי קבע ו40 חיילים בסדיר.

קדימה צעד!: איש הקבע הכי וותיק בצה"ל הוא הרס"ר המיתולוגי יצחק טאיטו, של ביה"ס לקצינים בה"ד 1. הוא משרת כנגד המשמעת של הבסיס וכמפקד המחנה. הוא כבר 60 שנה בצה"ל (משנת 1959) והוא יחגוג בקרוב יום הולדת 78 . 49  שנים מהן (החל משנת 1968) הוא מתזז צוערים של קורס קצינים על רחבת המסדרים.

רנ"ג טאיטו ידוע בכך שהוא משליט משמעת ללא איומים וענישה, אלא קודם כול באמצעות חינוך והסברה. האמירה הידועה שלו "המשמעת אינה ניתנת לבחירה או לחלוקה", נהפכה לנכס צאן ברזל אצל הצוערים והמשפחות של בוגרי קורסי הקצינים בצה"ל. חיילים מספרים שיש לו קול סמכותי שנשמע במסדרי הסיום של בה"ד 1 פעם בשלושה חודשים בסיום כל מחזור של הקורס. עובדה מעניינת נוספת היא שהעתק ממוזער של הדמות שלו נמצאת בפארק מיני ישראל.

באנו למילואים (הכי הרבה): אדם אחד שלא עבר תחת טאיטו הוא דיוויד טפרסון, שהיה המילואימניק הכי מבוגר בצה"ל. הוא שירת במילואים החל משנת 1954 עד לשנת 2015. בסה"כ יותר מ- 67 שנות שירות. הוא היה גבוה במיוחד, 1.96, ולכן זכה לכינוי "המגדל". הוא היה חייל המילואים הכי וותיק בישראל. מה שעוד מיוחד זאת העובדה שהוא אחד משני החיילים היחידים שהשתתפו בכל מלחמות ישראל (כולל מבצעים ומערכות שונות). לכן רק הם יכולים לענוד את כל שבעת אותות המערכה (הראשונים) של צה"ל (ביחד עם סא"ל זאב (טיבי) רם).

פה משרת הכלב: הכלב הקטן ביותר בצה"ל הוא כלבלב בשם "בני". הוא משרת ביחידת הכלבנים "עוקץ". הוא שוקל פחות מ10 ק "ג והגובה שלו הוא 25 סנטימטר בלבד. המפעילה שלו סיפרה בעבר בריון לעיתון במחנה ש"בני מפצה על גודלו המיניאטורי בערסיות".

קטן וגדול: המדים הכי קטנים שנתפרו בצה"ל היו במידה 30. לעומת זאת, המדים עם המידה הכי גדולה הייתה 84. מי שלבשו את המידה הזעירה 30 הן בעיקר בנות שלומדות בפנימיות הצבאיות של צה"ל. את המדים הגדולים לובשים מילואימניקים שהשמינו עם השנים.
הנתונים על צה

עוקץ המספר: עזבו אתכם ממספרי טלפונים נוחים. קבלו את לוחית הרישוי הכי מקומבנת בצה"ל. זה המספר 666666, והוא מתנוסס על גי'פ סופה שמשמש את פלוגת "קופי הדממה" בגדוד 13 של גולני.

הוא עלה למרכבה: האלוף ישראל טל ז"ל הונצח במוזיאון האמריקאי בפורט נוקס על קיר "חמשת מצביאי השריון הטובים בהיסטוריה". הוא היה סגן הרמטכ"ל, זכה פעמיים בפרס ביטחון ישראל, ונחשב בין מעצבי תורת השריון של צה"ל. הוא נחשב כאבי פרויקט טנק המרכבה.

ברשימה היוקרתית יש גם ישראלי נוסף, האלוף משה פלד, שזה לתואר כהוקרה על לחימת האוגדה שלו עוצבת המפץ, בחזית הסורית במלחמת יום הכיפורים ועל התרומה שלו לפיתוח תורת לחימת השריון בצה"ל.

ברשימה יש עוד 3 גנרלים מהוללים: ג'ורג' פטון האגדי (שנחשב לאחד המפקדים הססגוניים והתוקפניים ביותר של הצבא האמריקאי בכל הזמנים וזכה לשם "דם ואומץ הזקן"), גנרל קרייטון אברמס (על שמו נקרא גם טנק המערכה האמריקאי המודרני, ה-M1 אברמס) וארווין רומל הגרמני (קצין נאצי בכיר שזכה לכינוי "שועל המדבר" והתאבד בגלל שנחשד בקשר העשרים ביולי נגד היטלר). זאת אולי ההוכחה הטובה ביותר ליכולת השיריון העוצמתית של צבא ההגנה לישראל.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
צה"לשיאים
שידור חי