מה מברכים על
אם ראיית ברייה יפה במיוחד, כמו למשל אדם בעל יופי נדיר, מעוררת השתאות, התרגשות ומחשבות שונות ומשונות ותקנו חכמים לברך ברכה: "ברוך אתה ה' אלהינו מלך העולם שככה לו בעולמו".
ישנם שלושה סוגים של בריות שמברכים עליהם את הברכה – אילנות, בעלי חיים ובני אדם. מי שרואה אילן יפה ומפואר במיוחד מברך עליו, וכך לגבי מי שרואה פרה, כלב, חתול או תוכי, אם לדעתו בעל החיים הוא מהמעלה הגבוהה ביותר של הנוי והיופי. ברכה זו נאמרת גם על אדם יפה במיוחד, יהודי או שאינו יהודי, שהוא מהמדרגה העליונה של היופי האנושי.
ברכה על מלך
מי שרואה שליט ישראלי או גוי שיש בידו כוח שלטון ממשי לדון את גורלם של בני אדם לבדו מברך עליו "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שחלק מכבודו לבשר ודם", ואם מדובר במלך ישראלי (רק אם הוא צדיק) אז מברך "ברוך אתה ה' אלקינו מלך העולם שחלק מכבודו ליראיו".
ברכה על גאון מפורסם בעולם
מי שרואה גאון, כדוגמת אלברט איינשטין, או אדם יוצא דופן ומוכר בחכמתו בעולם מברך "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שחלק מחכמתו לבשר ודם". על חכם יהודי תורני מופלג בדורו מברך "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שחלק מחכמתו ליראיו".
ברכה על הפגנות
מי שנמצא בכינוס גדול מאד של ישראלים, למשל בהפגנת ענק עם 600 אלף איש או יותר, מברך "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם חכם הרזים"
ברכה על גמדים / ננסים
לעתים אנחנו נפגשים באנשים מסכנים שנולדו עם מומים משונים. דווקא באותה שעה עלינו לזכור שה' ברא את העולם כולו, ואפילו המומים המשונים הללו, שוודאי מצערים מאוד ופוגעים באיכות חייו של הסובל מהם, בכל זאת הם חלק מהבריאה האלוקית. ועל כן תיקנו חכמים לברך ברכה בעת שאנו רואים אדם כזה: "ברוך אתה ה' אלהינו מלך העולם משנה הבריות". ברכה זו מברכים על אדם שנשתנה מעת לידתו, כגון שנולד ללא ידיים, או ננס, או שצורתו מעוותת.
בעבר היה פחות קשר בין היבשות, וראית אדם בעל גוון עור שחור או ג'ינג'י בעל נמשים הייתה מעוררת השתאות רבה. לכן קבעה ההלכה לומר על ראייתם את ברכת "משנה הבריות". אולם היום אנו רגילים לראות אנשים מסוג זה ואין זה נחשב לשינוי. אבל על ראיית אנשים משונים ממש, למשל תאומים סיאמים, מברכים.
אם רואה רעמים, סופה עזה או חווה ברעידת אדמה יברך "בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם שֶׁכּחו וּגְבוּרָתו מָלֵא עולָם".
הרואה את הים הגדול
"בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם עשֶׂה אֶת הַיָּם הַגָּדול".
הרואה עצי מאכל בפריחתם בימי ניסן
"בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם שֶׁלּא חִסַּר בְּעולָמו דָבָר, וּבָרָא בו בְּרִיות טובות וְאִילָנות טובִים לְהַנּות בָּהֶם בְּנֵי אָדָם".
על בשורות טובות
"בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם הַטּוב וְהַמֵּטִיב"
על בשורות רעות
"בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם דַּיָּן הָאֱמֶת".