חדשות
משטרת ישראל תפצה את עו״ד דב פרנקל, חסיד תולדות אהרן, ב-15 אלף שקלים, לאחר שהותקף בברוטליות בליל שבת הגדול לפני כשנה בידי קצין מג”ב, ללא כל סיבה, בעת שעשה את דרכו אל ביתו בשכונת מאה שערים.
בחודש נובמבר 2020 הגישה המחלקה לחקירות שוטרים כתב אישום כנגד הקצין מירון אליה, בחשד לתקיפת עו״ד החרדי. ההליך המשפטי עדיין מתנהל נגד הקצין.
בליל שבת הגדול פיקד הנאשם על כוח משמר הגבול שטיפל בהפרות סדר באזור שכונת מאה שערים בירושלים והיה בדרכו אל מחוץ לשכונה.
באותה עת, צעד עו”ד דב פרנקל, תושב השכונה, לכיוון ביתו. פרנקל הבחין בקבוצת השוטרים ועבר ביניהם מבלי להפריע להם. אחד השוטרים ביקש מפרנקל לעזוב את המקום ופרנקל השיב לו: ‘בסדר’ – והמשיך ללכת.
בשלב זה, החל הקצין בריצה לעבר פרנקל, וללא כל הצדקה דחף אותו עם ידיים פרוסות לעבר פלג גופו העליון והעיפו לכביש למרחק של מספר מטרים. מעוצמת הדחיפה נפל פרנקל כשכל גופו שרוע על הכביש. נגרמו לו שפשופים ושטפי דם בברכו ובידיו.
״הסכום הוא לא… הסכום הוא לא כמו העיקרון שהמשטרה מודה ולוקחת אחריות על אלימות של שוטר שנמצא במסגרת משטרת ישראל. בניגוד לכל האירועים, שטוענים שזה ערוך ולא נכון והסרטון קצר, פה הגיעו מהר להבנה שיש פה אלימות משטרתית – וראו לנכון לסגור את זה.
״לגבי הסכום, בבית משפט פוסקים בסכומים האלה ואפילו פחות, ברוך ה’ שלא נגרם נזק אמיתי. גם כשנגרם נזק אמיתי ואנשים שהותקפו על ידי שוטרים ואושפזו והיו צריכים לעבור ניתוחים, קיבלו סכומים דומים לזה. אתה יכול לבדוק את זה עם ספורים מהתקופה אחרונה, שפסקו פיצויים בהליך ארוך של כמה שנים בבית משפט. בשביל לחסוך ולמנוע את הדברים האלה, ולקבל את זה לפני ההליכים, אני רואה את זה בצורה חיובית״.
״לאחר שהוחלט להגיש כתב אישום לפני ארבעה חודשים, הם אמרו שהם מחכים לתוצאות, וברגע שתהיה החלטה הם יגיבו למכתב ששלחתי. כשהחליטו להגיש כתב אישום, יש כאן משהו. לפני 4 חודשים התחיל המשא ומתן, לפני כשבוע הוחלט על פיצוי”.
״אם הם סיימו את החקירה והחליטו להעמיד את השוטר לדין, ולהגיש כתב אישום בעניין הזה, כן. נראה מה יהיה הלאה”.
“אף אחד. זו לא הודאה במובן המלא של ההודאה, זה סוג של פשרה, מבלי שאף אחד לא מודה בשום דבר, אם הם חושבים שאין פה כלום, לא היו משחררים כסף”.
״הם רצו לגמור את הנושא הזה יפה, כי הוגש כתב אישום. עצם הגשת כתב אישום במח”ש זה דבר נדיר מאוד, כמות התיקים שנסגרים במח”ש או עומדים לדין משמעתי, זה הרוב. ממש אחוזים בודדים שמגישים בהם כתב אישום, לאחר החקירה במח”ש.
“פה, במקרה הזה, החוקרים במח”ש ראו שיש אלימות של השוטר והגישו את כתב האישום. מרגע שהגישו את האישום, החוקרים הגיעו למסקנה שיש כאן עברת אלימות”.
“שזה ימשיך, אין שום סיבה למה שזה לא ימשיך. הטיפול באלימות המשטרתית הוא מתחת לכל ביקורת. נכון, אחד מתוך מאות מקרים מגיע לכתב אישום. כל שאר המקרים מטויחים בצורה כזו או אחרת.
״בנוסף לזה, המשטרה היא שמשלמת ולא החשודים עצמם שצריכים לשלם. נכון משעים אותם או שלא מקדמים אותם לקצונה, שזה גם מזיק להם. אבל זה לא שהשוטר עצמו נענש והוא זה שצריך לשלם מכיסו את הפיצויים. לכן אין ממש סיבה שזה יפסק״.
״במקרה שלי זה כן התקדם. אבל תראה בשאר המקרים, שלא מגיע לכתב אישום ויש מאות מקרים כאלה. שוב, הדבר הזה שאומרים ‘מה היה לפני כן’, ו’לא רואים מה המותקף עשה’, זה לא נכון. גם אם מישהו תוקף, התגובה של המשטרה לא צריכה תקיפה בחזרה. יש את הדברים החוקיים שהם יכולים לעשות. לעצור, לעכב, לא לבוא ולהפיל ולתת בעיטות, לא לדחוף באלימות סתם. היות שהרבה מקרים לא מגיעים לכתב אישום, זה אומר שהטיפול באלימות המשטרתית נמוך מאוד”.