מחקר מדאיג: שמעתם פיצוצים בעבר? אתם בסיכון גבוה לאלצהיימר
(צילום: AshTproductions/shutterstock)

חדשות

מחקר מדאיג: שמעתם פיצוצים בעבר? אתם בסיכון גבוה לאלצהיימר

חוקרים הוכיחו שגם לוחמים שבדיקתם יצאה תקינה עלולים לסבול מבעיות. סובלים מכאבי ראש, עצבנות ובעיות זיכרון? אולי נפגעתם בצבא ואתם לא יודעים זאת. מחקר חדש ומטריד במיוחד נערך לאחרונה בצבא ארצות הברית, וצריך להטריד גם את הלוחמים הרבים שיצאו מצה"ל לאורך השנים.

אריה ניסן
הוספת תגובה
מחקר מדאיג: שמעתם פיצוצים בעבר? אתם בסיכון גבוה לאלצהיימר
(צילום: AshTproductions/shutterstock)
אא

מדענים גילו כי חיילים שנחשפו לפיצוצים בשדה הקרב נמצאים בסיכון מוגבר לחלות באלצהיימר, זאת מכיוון שגלי הזעזועים עלולים לפגוע בקשרים שבין נוירונים להיפוקמפוס, אזור המוח שאחראי על הזיכרון והתפקוד החברתי.

אנשים שהיו בסמיכות להפצצות עלולים לסבול מנזק מוחי, אך הממצא החדש והמטריד ביותר הוא שגם אנשים שנראה שלא הושפעו מהפיצוץ – עלולים לסבול מנזק שבתורו יוביל לפגיעה נוירולוגית בשלב מאוחר יותר של החיים. למרות שהסריקות החיצוניות של לוחמים ששבו מאזורי לחימה הראו שהם כביכול לא חוו פגיעה פיזית כלשהי, בפועל ישנה פגיעה נסתרת שעלולה לגרום לאלצהיימר.

"אנחנו רואים נזקים אצל חיילים שמשפיעים לטווח רחוק, גם כשאין שום בעיה נראית לעין", אמר עורך המחקר, ד"ר פרדריק גרגורי. "חשוב לנו להבין את הפתולוגיה המולקולרית שמתחוללת במוח שלנו כשהוא נחשף לפיצוצים ולהבין איך אפשר להקטין או למנוע אותה".

כדי לבחון את הנזקים חשפו החוקרים חלקי היפוקמפוס מתפקדים של חולדות אל שורה של פיצוצים חזקים שלא פגעו בחלקים כלל מבחינת המראה החיצוני שלהם. בבדיקה התברר שלמרות שלא היה נזק גלוי, התרחש במוח פירוק של חומרים שמסייעים להיפוקמפוס לתקשר עם שאר חלקי המוח, והייתה בו פחות פעילות חשמלית. כלומר הוכח כי פיצוצים אכן פוגעים בלוחמים שנחשפו אליהם גם כשבדיקה רגילה הוכיחה לכאורה שהם בריאים לחלוטין.

"אנשים רבים שחוזים משדות קרב ושחוו לחימה עזה עם פיצוצים נמצאים בבדיקות קליניות כשהם  לכאורה בריאים, אבל בפועל לא פעם הם סובלים מתסמינים נוירולוגיים לא מובנים שמתמשכים זמן רב – דיכאון, כאבי ראש, עצבנות ובעיות זיכרון", אומר פרופסור בן בכר מאוניברסיטת צפון קרוליינה, מחבר שותף של המחקר.

"הממצאים שלנו מוכיחים שגלי הפיצוץ השפיעו על הנוירונים. אם אדם סבל קודם לכן מפגיעות קלות במוח, הן התעצמו בקרב ויובילו בצורה מהירה יותר לפגיעות מוחיות כדוגמת דמנציה. הדבר מסביר היטב את הסיכון המוגבר לאלצהיימר בקרב חיילים שאין להם נזק מוחי גלוי לעין. מדובר בממצא חשוב מכיוון שברגע שיודעים על נטייה להידרדרות מוחית או לאלצהיימר ישנם טיפולים שיכולים להאט את קצב הפגיעה".

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי