כשחתן בר המצווה הכין את ההפטרה הלא נכונה
(צילום: ungvar/shutterstock)

יהדות

כשחתן בר המצווה הכין את ההפטרה הלא נכונה

מה הדין כשחתן הבר מצווה הכין את הפטרת הפרשה הלא נכונה? ואיך זה עלול לקרות? 
הרב נתנאל חיים שרון
הוספת תגובה
כשחתן בר המצווה הכין את ההפטרה הלא נכונה
(צילום: ungvar/shutterstock)
אא

ההפטרה שקוראים בשבת לאחר קריאת התורה, מקורה בנביאים, ועיקרה למצוא את ההקשר לפרשה הכתובה בתורה, מדברי הנביא.

אלא שפעמים רבות, כשחל מאורע בשבת או בסמוך לה, מפטירים לפי ענין המאורע. למשל, אם יחול ראש חודש בשבת או אפילו למחרת השבת ביום ראשון, ההפטרה תהיה שונה מהרגיל ויקראו הפטרה ייחודית לשבת ראש חודש או לשבת שלפני יום ראש חודש.

כך מצוי גם בשבתות ארבעת הפרשיות שחלות ממש בימים אלה. למשל בשבת הקרובה שהיא פרשת "כי תשא" לא יפטירו את ההפטרה הרגילה אלא את הפטרת "ויהי דבר ה'" שבספר יחזקאל, משום שאנו קוראים בשבת זו את פרשת פרה.

לאור זה, מצוי שנער בר מצווה -שמכין עצמו כחצי שנה לפני הגיעו למצוות - יטעה להתכונן לקרוא את הפטרת הפרשה, בעוד שההפטרה היא בכלל הפטרת 'פרה'. לכן חשוב מאוד להיוועץ באדם בקי שיכוון את הנער להכין את ההטרה הנכונה לשבת בר המצווה.

ומה אם בכל זאת שגה הנער והכין את ההפטרה הלא נכונה?


 

שאלה מעין זו הופנתה לראשל"צ הגאון רבי מרדכי אליהו זצ"ל: מה יעשו הקהל בשבת במקרה שחתן בר המצוה התכונן בטעות לקריאתה של הפטרת הפרשה, ולא לקריאה ההפטרה המיוחדת?

הרב זצ"ל השיב (דברי מרדכי, שמות עמ' ערב): כדי לא לגרום לנער עגמת נפש יקרא שליח הציבור את פרשת פרה, לאחר מכן יברך הנער את ברכת ההפטרה הראשונה, ואז יקרא השליח ציבור את ההפטרה המיוחדת, ואחר כל יכול הנער לקרוא את ההפטרה שהתכונן לה, ויסיים הנער בברכות ההפטרה.
הוסיף הרב וקרא להזהיר את הגבאים להודיע מראש לבני המצווה איזו פרשה והפטרה עליהם להכין. 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי