גדולי ישראל
מס' עובדות על "הנודע ביהודה", רבי יחזקאל לנדא זצ"ל:
1. רבי יחזקאל סג"ל הלוי לנדא זצ"ל היה מגדולי הפוסקים ורבה של פראג. ידוע בכינוי "נודע ביהודה" על שם ספרו המפורסם ביותר.
2. חיבר את הספרים הבאים: "ציון לנפש חיה", "אהבת ציון", "דגול מרבבה", "דורש לציון", "מראה יחזקאל", "חוקי האישות על פי דת משה והתלמוד" (נכתב בגרמנית) ע"פ בקשת הקיסר יוזף השני, "דרוש נצחון", ו"דרוש הספד".
3. הרב נולד באפטא לרבי יהודה הלוי, מפרנסי הקהילה וחבר ועד ארבע ארצות. מצאצאי רש"י ורבי יוחנן הסנדלר.
4. כיהן כרבה של פראג. ב"מלחמת שבע השני" פראג הייתה במצור על ידי הצבא הפרוסי. כאיש ציבור הוא יכל להימלט מן העיר אבל הוא בחר להישאר ביחד עם עדתו ולחזקם בשעות הקשות.
5. פרסם חרם על מי שישתף פעולה עם הצבא הפרוסי. כאשר נגמרה המלחמה נגמרה, הודתה לו על כך מלכת אוסטריה, מריה תרזה, בפני נכבדי העיר.
6. הקיסר יוזף השני עלה לשלטון והורה לגייס לצבאו גם את היהודים. הרב יחזקאל דיבר עם אלו שיצאו לצבא בגרמנית ועודד אותם לשמור מצוות גם בצבא. הנאומים שלו הותירו רושם גדול גם על החיילים הגויים.
7. מראש חודש אלול ועד יום הכיפורים היה צם במשך כל השבוע, ואוכל רק בשבת. בתשעת הימים, בהם מתאבלים על חורבן בית המקדש, הוא היה אוכל רק לחם יבש.
8. התקין תקנות נגד חיי מותרות שנועדו להידמות לגויים, באמרו: "מה לנו להדמות לאומות? להם נאה לשמוח כי הם יושבים שלוים ושקטים, כל אומה בארצה ומולדתה, אבל אנחנו, עם עני הנתון בגלות, לשמחה מה זו עושה?".
9. היה מראשי הלוחמים בתנועת ההשכלה ובמשיח השקר שבתאי צבי.
10. נפטר בי"ז באייר תקנ"ג ונטמן בבית העלמין בפראג. על פי צוואתו לא הרבו בהספדים, ועל קברו לא הונחה אלא מצבת אבן פשוטה.