הלכות שבת

כיצד מכינים תה עם עלי נענע בשבת? הראשל"צ הרב יצחק יוסף משיב

אם אתם מכינים תה בשבת צריך לדעת את ההבדל בין עלי נענע לעלי תה רגיל לעניין בישול וכלי שלישי. הרב הראשי עושה סדר בהלכה
אריה ניסן
הוספת תגובה
אא
איך מכינים תה נענע בשבת? הכנת תה עם נענע בשבת ווידאו: דר וסחרת. (צילום: madorf/shutterstock/מאת אני - אני, CC BY-SA 3.0, https://he.wikipedia.org/w/index.php?curid=1135065)

האם מותר להכין תה עם עלי נענע בשבת? איך מכינים תה נענע בשבת?

תשובה:

מותר להכין תה עם עלי נענע בשבת, ובלבד שלא יניח העלים בכלי ראשון שהוא המיחם שמחובר לחשמל או הכלי שמונח על הפלטה, אלא רק אם מניחים את עלי הנענע בכלי שני כלומר בכוס שאליה מוזגים מן המיחם, ולאחר שמוזגים מים לכוס, מניחים את עלי הנענע בתוכם, אז מותר.

והטעם שמותר להניח עלי הנענע רק בכוס שהיא כלי שני (לאחר שיצקנו מים רותחים לתוכה), משום שעלי הנענע נחשבים כדברים שאינם קלי בישול (לא מתבשלים במהירות), ואם כן אינם מתבשלים בכוס שהיא כלי שני.

אולם צריך להיזהר שלא להניח את עלי התה בכוס ריקה ולערות עליהם מים רותחים ישירות מן המיחם, שאז יהיה בישול כדי קליפה של עלי הנענע, אלא כאמור יוצקים המים לכוס ואז מניחים את עלי הנענע בתוכם. 

יש לציין שצריך להיזהר בכל השנה שעלי הנענע יהיו נקיים מתולעים, ועדיף מגידול מיוחד כמו עלי קטיף וכדומה (חזון עובדיה  שבת חלק  ד עמ' של, הליכות עולם, חלק ד עמ' מא).
בברכה, הרב עזרא שקלים. 

גם הראשל"צ הרב יצחק יוסף מציין בשיעורו המיוחד על ההבדל בין עלי נענע ששמים בתוך התה בשבת לבין עלי תה או שקיות תה שאז אסור זה וצריך מכלי שלישי. ראשית, יש לדעת מה זה כלי ראשון, כלי שני וכלי שלישי כדי להבין איך הדברים מותרים וכיצד יש לעשות זאת באופן הנכון.

הכנת תה עם נענע בשבת: איך מכינים תה נענע בשבת? (צילום: KMNPhoto/shutterstock)

המיחם עם המים החמים או זה שנמצא ללא גוף חימום על הפלטה כמו קומקום זה דבר שהילד סולדת בו כי הדפנות שלו ממש חמים.

אם האדם פותח את הרז ושם את המים בוס הרי שהכוס עצמה היא כלי שני, ומשם כאשר הוא שופך את המים לכוס אחרת כשיש בה תה למשל אז זה כבר כלי שלישי.

וכאן יש להבחין בין עלי נענע לעלי תה. בעוד שעלי נענע אם תשים אותם במים חמים הרי שלאחר מכן כשתוציא אותם הם יחזרו להיות באותו צבע וניתן להשתמש בהם כמה פעמים כי זאת דרך הצמח.

הרי שאין כך בעלי תה שגם אם יתייבשו בחוץ לא יחזרו להיות באותו הטעם ובאותו הצבע זה מראה שיש כאן למעשה בישול של עלי התה אם זה בתוך מים חמים.

לכן בכוס שלישי זה מותר לגבי עלי תה או שקית תה אך לגבי עלי נענע אנחנו מתירים בכלי שני".

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי