איך נקרא שמאלי בלשון חז"ל? 10 עובדות שלא ידעתם על שמאליים
(צילום: By Nannycz/shutterstock)

יהדות

איך נקרא שמאלי בלשון חז"ל? 10 עובדות שלא ידעתם על שמאליים

היום, 13 באוגוסט (למניינם), מציינים בעולם את 'יום השמאליים הבינלאומי'. איך נקרא שמאלי בלשון חז"ל? מה משמעותו ההלכתית? ומה יש למדע לומר בעניין?
הרב נתנאל חיים שרון
הוספת תגובה
איך נקרא שמאלי בלשון חז"ל? 10 עובדות שלא ידעתם על שמאליים
(צילום: By Nannycz/shutterstock)
אא

יום השמאליים הבינלאומי הוא יום מודעות המצוין כל שנה ב-13 באוגוסט בלוח השנה הלועזי. הוא נחגג לראשונה ב-13 באוגוסט 1976 למניינם. כפי שמעיד שמו של היום, נוהגים לחגוג אותו מדי שנה כדי להעלות את המודעות הציבורית ליתרונות ולחסרונות של השמאליים. הוא מפנה את תשומת הלב לאי-הנוחות הנגרמת לאנשים שידם הדומיננטית היא השמאלית בעולם שהוא ימני בעיקרו. הוא חוגג את הייחודיות שלהם ואת ההבדלים בין שמאליים לבין רוב אוכלוסיית העולם. מאות מיליוני שמאליים בחברה בת-ימינו צריכים להסתגל לשימוש בכלים ובחפצים שתוכננו עבור ימניים.

ישנו גם צד נוסף ליום זה, והוא הגדלת המודעות לצרכים המיוחדים של ילדים שמאליים. בין השאר, שמאליים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סכיזופרניה.

לכבוד יום זה, לפניכם 10 עובדות מהתורה והמדע שאתם חייבים לדעת:

  1. במקורותינו: שמאליים מכונים בחז"ל 'איטר'. ישנו 'איטר יד' כלומר שמאלי בידיו, וישנו 'איטר רגל' שהוא שמאלי ברגליו. (גמרא, מסכת בכורות, דף מה ע"ב). אגב, שמאלי ברגליו נחשב מי שמתחיל את הליכתו ברגל שמאל.
     
  2. השלכות הלכתיות: כמו ששמאלי בידיו קושר את תפילין של יד בידו השמאלית על יד ימין, כך שמאלי ברגליו מתחיל את נעילת הנעליים ברגל שמאל וקושר את ימין תחילה (משנ"ב סב, ו).
     
  3. כמה שמאליים בעולם? השמאליים מהווים 10% מהאוכלוסייה העולמית.
     
  4. כבר מהבטן של אמא: חוקרים איטלקים עקבו אחרי תנועות עוברים ומצאו שהרבה לפני הלידה- כבר יש לנו יד מועדפת! החוקרים עקבו אחרי צילומי אולטרסאונד רבים וגילו שכבר מגיל 18 שבועות העוברים מעדיפים להזיז יד אחת על פני השנייה. המחקר שנמשך כעשור עקב אחרי הילדים וגילה שלמעלה מ90% מהם גדלו להיות ימניים או שמאליים לפי היד אותה הם הזיזו כבר בבטן של אמא.
     
  5. חכמים יותר? במשך השנים התפתחו תיאוריות הטוענות ששמאליים חכמים יותר מאשר שאר האוכלוסייה. אחת ההוכחות לעובדה זו היא הכמות הלא פרופורציונלית של נשיאי ארצות הברית שהיו שמאליים, למרות שהשמאליים מהווים בסך הכל 10% מהעולם. מחקרים שבדקו את הדבר לעומק לא מצאו הבדל משמעותי באינטליגנציה בין שתי הקבוצות. ייתכן והצורך של השמאליים להתאים את עצמם לכל המכשירים שמותאמים ליד ימין גרם להם לפתח חשיבה יצירתית שהובילו אותם לבסוף אל לבית הלבן. אגב, גם ראש הממשלה לשעבר ויו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו, שמאלי.
     
  6. חיות שמאליות? למרות שבעבר חשבו שרק לבני האדם יש העדפה לאחת מהידיים, מחקרים מהשנים האחרונות גילו שגם אצל החיות יש דומיננטיות לאחת מהידיים. מכיוון שחיות לא עושות פעולות מורכבות כמו לכתוב קצת קשה יותר למצוא את ההעדפה הזו, אבל אחרי מחקר ממושך גילו שהיא קיימת גם אצל חתולים, ציפורים ואפילו לטאות.
     
  7. חתולות ימניות חתולים לא: מספר חוקרים גרמנים הקדישו מחקר שלם ליד החזקה אצל חתולים וגילו שבעוד חתולות הן ימניות לרוב, החתולים הזכרים יהיו בדרך כלל שמאליים. אם אתם רוצים לגלות אם החתול של השכן ימני או שמאלי - פשוט תתנו לו לרדת במדרגות ותראו עם איזו רגל הוא מתחיל לרדת.
     
  8. מה קורה אצל תאומים זהים? היד המועדפת נקבעת על ידי הגנטיקה של ההורים - אבל לא בדיוק. הסיכוי לשני הורים ימניים להוליד ילד עם העדפה ליד שמאל הוא בערך 10%, כאשר הסיכוי עולה לקצת יותר מ20% כאשר שני ההורים שמאליים. אפילו אצל תאומים זהים היד הדומיננטית הרבה פעמים לא זהה, גם שיש יותר סיכויים לתאומים להיות שמאליים מאשר לשאר האוכלוסייה.
     
  9. מאיזה גיל אפשר לזהות? לצד המיתוס כי קביעת היד הדומיננטית מקורה ב'גן' תורשתי, מחקרים שנעשו לאורך השנים מעידים כי החל מגיל שנה וחצי ניתן על פי המוטוריקה של הילד כבר לדעת את הכיוון. זאת, על פי האכילה, ציור, משחקים ופנאי ועוד. עם זאת, המחקרים קובעים כי עד גיל 5 ניתן עדיין 'להחליט' איזה יד לאמץ בעיקר כחבר לחיים.
     
  10. האם ניתן לשנות את זה? מחקרים קובעים כי עד גיל 5 ניתן עדיין 'להחליט' איזה יד לאמץ בעיקר כחבר לחיים.
להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי