יהדות

מועיל או מזיק: אומרים את כל האמת? בואו נראה

"שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו": הרצון להתבטא כיצד שרוצים מדובר בבחירה אישית של כל אחד ואחת. האם ניתן לצאת מנקודת הנחה - שכל מה שבלב, אפשר לפלוט החוצה? הרב אייל אונגר מדייק את הסוגיה המבלבלת
הרב אייל אונגר
תגובה אחת
אא
(צילום: Zamrznuti tonovi/shutterstock)

הרבה פעמים אדם חושב בינו לבין עצמו שהוא אדם אמיתי ומה שיושב בלבו הוא אומר בפיו לכל אדם בדיוק, באופן שבו הוא רוצה ובזמן שהוא חפץ בכך.

אך אדם צריך לדעת שאם הוא אומר כל דבר שעולה בליבו ובמחשבתו לכל אחד מתי שהוא רוצה, עליו להכין עצמו גם לתוצאה ההפוכה מכך - לשמוע תגובות שליליות כלפיו, בכל זמן נתון ומכל אדם.

אדם חייב לקבל החלטה! או שהוא בוחר בדיבור יפה באופן מכבד ונעים הליכות, בורר את דבריו מול כל אדם, חושב פעמיים למי להגיד מה ובאיזה אופן, או שהוא מדבר באופן לא סלקטיבי, מבלי לשקול את דבריו בקפידה, פשוט נותן ללב להביע את כל מה שהוא רוצה ומאבד לעיתים הרבה חברים בדרך - אך מתרגל לשמוע בחזרה הכל מהכל, תלונות, ביקורות, כעסים ולחילופין דברי שבח.

אפשר להשלות את עצמנו בכל עת שאם אנחנו אומרים את כל שעל ליבנו אז אנחנו אמיתיים, כנים ויש לנו לב נקי וטהור, אך המציאות היא שאנחנו הופכים לדורסניים מבלי לשים לב מי עומד מולנו ומה אנחנו אומרים, מבלי לשים לב להשלכות ההרסניות על הצד השומע, הן נפשית ולעיתים גם פיזית. מעבר לכך, מה שהלב שלנו מספר לנו, זו לא בהכרח האמת. זו האמת שלנו, שאנחנו בוחרים להשמיע והאמת שלנו היא בבחינת הרגשה שלנו ותו לא.

החוזקה האמיתית של אדם היא היכולת להפוך למעין "מסננת" אנושית - לסנן בקפידה כל מילה ומילה שאנו מוציאים מפינו, לכבד כל אדם באשר הוא, לחשוב פעמיים איך דברינו יתקבלו אצל השומע אותם וממש להכנס אל הנפש שלו ולחוש את הדברים מהפן שלו.

"שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו"- השומר עצמו מדברי רעה זוכה לחיים מלאי שלווה, נחת וחברים ונטולי צרות ובעיות. בחרו בתבונה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי