יהדות

"לחיות באיכות חיים גבוהה": המדריך להעלאת הביטחון העצמי

ישנו תמיד חשש להתגבר על המכשולים, הפחד מהלא נודע, מהעתיד. הרב אייל אונגר מסביר כיצד לגבור על כל המכשולים ועל הוויתור לנסות מלכתחילה, צפו בתכניתו "לגעת בנפש" בימי ב' ב- 22:00
הרב אייל אונגר
הוספת תגובה
אא
(צילום: Mauricio Graiki/shutterstock)

אומץ הוא דבר חשוב ביותר! הוא מאפשר לאדם לצאת מאיזור הנוחות ומהרגלים ישנים שמעכבים אותו, לכבוש שטחים ויעדים חדשים, להקנות לעצמו תכונות רגשיות שיקדמו אותו הלאה בהמשך חייו. לרוב אדם מרגיש שהוא מתקדם ומתפתח רק כאשר הוא עושה דברים שהוא לא האמין שיש ביכולתו לעשות.

ההצלחה מתחברת אוטומטית להערכה עצמית ולידיעה שאנחנו שווים יותר משחשבנו בהתחלה. בעזרת אומץ אנחנו מגלים אט אט את כל החוזקות החבויות שלנו ושהכל תלוי בנו! "אם אין אני לי מי לי, וכשאני לעצמי מה אני" - כמובן שזה חייב להיות מלווה גם בתפילות לבורא עולם ולא רק כוחי ועוצם ידי כי בלי ה' אנחנו כאין וכאפס ולא יכולים להתקדם בשום דבר ללא ברכתו ורצונו.

לאדם יש בחירה, כאשר אדם מזהה גבולות שהם למעשה לא אמיתיים אלא רק בדמיון שלו (בשפת רבי נחמן זה נקרא "התפחדויות" שאלו דמיונות שאדם מדמיין בראשו שעלולים לקרות מבלי שראה או נתקל בהם באופן מוחשי ועל האדם להתרחק מהם כמו מאש).

אנחנו נוהגים לחשוש מן התוצאה הסופית שהיא ההשלכה הישירה להחלטה שקיבלנו. חוששים להביע עמדה נחרצת השונה משל האחר, או לטעות ולהיכשל בדרך בגלל בחירות מוטעות. אך למעשה כל הפחדים הם רק במוח שלנו ואין להם שום סיבה הגיונית / רציונלית.

הפוך, אם ננסה בלי לפחד ואפילו בלי לחשוב לכתחילה על התוצאה הסופית, התרחיש הטוב ביותר יהיה שנוכל לכבוש פסגות רבות ולהגיע אל יעדים נוספים וטובים. התרחיש הפחות טוב יגרור במקסימום אי נעימות קלה מהסביבה אבל זה יחלוף במהרה וזה שווה את הסיכון שאנחנו לוקחים על מנת לנסות להצליח. כך או כך בסוף בטוח יתברר לנו שהפחד שלנו היה מוגזם ולא מוצדק ובוודאי שלא היה כדאי להחמיץ הזדמנות בגלל הפחד המכרסם בראשנו.

אנשים מרגישים טוב באמת עם עצמם רק כאשר הם ממצים את היכולות שלהם, את הפוטנציאל הטמון בהם, הן מבחינה שכלית, הן מבחינה וורבלית והן מבחינה נפשית, רגשית ותפקודית. הביטחון העצמי מתפתח רק בעקבות עשייה אמיתית ומלאת תעוזה. רק אז אנחנו מבינים שהפקנו מעצמנו את המרב ומתחילים להרגיש הערכה עצמית רבה, שיש לנו יכולות וכישורי חיים (כמו אינטליגנציה שכלית, רגשית וכו').

הפחדים למעשה מונעים מאתנו להוציא את הכוחות שלנו אל הפועל. לעומת זאת באומץ טמונים מס' מפתחות: המפתח לאושר, לשמחה, להתחדשות, לצמיחה ועוד רבים. כולנו רוצים חיים שלווים ורגועים ללא התמודדויות קשות.

כשאדם חווה ניסיונות קשים הוא נתקף תחושת ייאוש ותסכול אבל במקום לבקש מה' יתברך חיים קלים, כדאי לבקש ממנו כלים להתמודדות פה בעולמו עם כל הניסיונות והקשיים הפוקדים אותנו. כמובן שמוטב שנבקש מה' לקחת את הקושי והצרה שלנו אבל יחד עם זאת מוטב לזכור שלא בטוח שתפילתנו תיענה בדיוק כמו שרצינו.

ה' תמיד שומע אבל לא תמיד ממלא אחר רצוננו ובכל זאת הוא יודע הכי טוב מה טוב, נכון ובריא עבורנו. הרב צדוק הכהן מלובלין אומר שאברהם אבינו התפלל על סדום ולמרות זאת היא נהפכה, אז להיכן התפילה הלכה? התשובה היא שמסדום ניצל לוט ומלוט יצא מלך המשיח - כל זה רק בזכות תפילתו של אברהם אבינו.

מכאן אנו למדים שיש מענה לתפילה אך לא תמיד בזמן ובאופן שבו אדם רוצה ומייחל. לפעמים הקב"ה ייקח את הקושי מאיתנו ולפעמים במקום זאת הוא ייתן לנו כוחות להתגבר על הקושי.

בכל מקרה אומץ זו תכונה נהדרת לבקש בכדי לשרוד את החיים ואת התמודדות היומיומית. אם ניעזר באומץ נבין שאנחנו לא חלשים כפי שחשבנו ונחפש כוחות חדשים הטמונים בנו. בדרך נגלה שההתמודדות היא לא כל כך גרועה ובלתי נסבלת כפי שהיא נראית והעתיד יכול להפוך לוורוד בסוף. יש חיים אחרי הקושי!

מה שנדרש מאתנו בעיקר זה לצלוח את המחסום הראשוני, מחסום הפחד ולהבין שהוא מנהל אותנו רק בראש ושלנו יש יתרון עליו כי אנו ננהל אותו גם במציאות ולא רק בראש. כך נצליח להתגבר על כל מכשול ופחד בראש ונוכל לפרוץ אותם ולהגיע לצמיחה וסיפוק אדירים. בהצלחה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי