הלכות תפילין
מניין פועלים - הנחת תפילין:
אם אתם מאותם אלו שצריכים להשכים קום בבוקר ומסתבכים בכל פעם מחדש מתי להניח את התפילין, אז המדריך הזה בדיוק בשבילכם...
ראשית יש לציין שפירוש המושג 'מניין פועלים' הוא על פי דברי מרן רבי יוסף קארו זצוק"ל בשולחן ערוך (אורח חיים סימן פט) שלכתחילה זמן תפילת שחרית הוא לאחר הנץ החמה, והמתפלל קודם עלות השחר אינו יוצא ידי חובה אפילו בדיעבד, אך המתפלל לאחר עלות השחר קודם הנץ החמה הוא יוצא ידי חובה רק בדיעבד, ובשעת הדחק כמו אדם היוצא לדרך וכדומה שאינו יכול לחכות לזמן של הנץ החמה, התירו לו להתפלל לאחר עלות השחר. כמו כן הפועלים כשאינם יכולים להמתין לנץ החמה, התירו להם להתפלל קודם הנץ החמה.
והנכלל בשם 'תפילת שחרית' הוא לא רק תפילת העמידה, אלא גם אמירת ברכת ברוך שאמר וישתבח, כך שגם אותם אינו יכול לאומרם קודם עלות השחר.
והבעיה שנוצרת עם דין זה הוא בלבישת הטלית והתפילין, שהרי זמן עלות השחר הוא 72 דקות זמניות קודם הנץ החמה, וזמן התפילין והטלית, דעת הפרי מגדים (סימן נח) שזמנם הוא 6 דקות אחר עלות השחר, ודעת הכף החיים (סימן יח אות יח) שזמנם כשעה אחת קודם הנץ החמה כמנהג ירושלים.
ולכן הסדר שנקבע למתפללים במניין פועלים הוא כך (ע"פ ילקוט יוסף תפילה א סימן פט סעיף יא):
יתחילו העקדה וסדר הקרבנות כתשעים דקות לפני הנץ החמה.
כשיגיע זמן של שבעים ושתים דקות קודם הנץ יתחילו ברכת ברוך שאמר.
כשיסיימו את ברכת ישתבח [באופן שעברו לפחות 6 דקות מעלות השחר] יתעטפו בציצית ויניחו תפילין בברכותיהן.
לאחר מכן יאמר השליח צבור קדיש וברכו, ועדיף שלפני הקדיש יאמר השליח ציבור בלחש שלשה פסוקים "ה' צבאות עמנו" וכו'.
כאשר יגיעו לשמונה עשרה, יתפלל השליח צבור בקול רם ג' הברכות הראשונות, והצבור יתפלל עמו מלה במלה, עם הקדושה, עד האל הקדוש, ואחר כך יסיימו התפלה בלחש. ואינם צריכים להתפלל חזרה, מאחר שהפועלים ממהרים למלאכתם. [אלא א"כ יש להם פנאי לומר את תפילת החזרה].
ואם יש להם עוד פנאי מועט, יאמרו וידוי, י"ג מדות, ונפילת אפים. ואם אין להם זמן ידלגו הווידוי ונפילת אפים, ויאמרו חצי קדיש, ולאחר מכן יאמרו אשרי ובא לציון, וקדיש תתקבל, ויחלצו הטלית והתפילין תוך כדי אמירת שיר של יום ועלינו לשבח, ויצאו לעבודתם.
ובימי שני וחמישי כשהזמן מצומצם, יש להעדיף קריאת התורה על הווידוי והתחנונים.
ובדרך הליכתם לעבודה יסיימו שאר התפילה.
מניין פועלים, הנחת תפילין - הרב חגי צדוק: