ברכת מעשרות פירות: ברכת מעשרות ירקות
ברכת מעשרות פירות: ברכת מעשרות ירקות. (צילום: nadia_if/shutterstock)

הלכות

לעשר פירות וירקות: ברכת מעשרות פירות וירקות

הפרשת תרומות ומעשרות קיימת בימינו על אף חורבן הבית. מה הוא מעשר ראשון? ומה מעשר שני? כיצד צריך להפריש באופן הנכון ומה מברכים בעת ההפרשה?
ערוץ 2000
תגובה אחת
 ברכת מעשרות פירות: ברכת מעשרות ירקות
ברכת מעשרות פירות: ברכת מעשרות ירקות. (צילום: nadia_if/shutterstock)
אא

בפירות וירקות שלא התבצע מהם מעשר, יש להפריש מהם מעשרות כקורבן תודה.  

שנות מעשר שני הן בשנים א', ב', ד' וה' ושנות מעשר עני הן השנים ג' ו-ו'.

כיצד מפרישים? לוקחים מעט (כ-1% מן סה"כ הפירות או הירקות) ומניחים בצד, עם  שאר הפירות מאותו המין.

מייחדים מטבע (רגיל) לחילול קדושת הפירות או נרשמים לקרן מעשרות. בזמן בית המקדש היו צריכים לנסוע כדי לאכול את המעשרות בירושלים, אך מכיוון שכיום לא ניתן לעשות זאת, מחללים את קדושת הפרי באמצעות מטבע החילול שאליו מעבירים את קדושת הפרי, ואז ניתן לאכול ממנו ללא חשש.

[חשוב לציין, בשנת שמיטה אין תרומות ומעשרות, אבל ישנם פירות שטרם נכנסו לקדושת שביעית, ולכן אותם כן יש לעשר, פירות שברכתם היא בורא פרי העץ]
 ברכת מעשרות פירות: ברכת מעשרות ירקות. (צילום: kazoka/shutterstock)
מברכים על ההפרשה: "בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹקֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהַפְרִישׁ תְּרוּמוֹת וּמַעַשְׂרוֹת"

על פירות "טבל ודאי" – כלומר שבוודאי לא עישרו מהם, צריך לברך על ההפרשה, אך אם ישנו סיכוי שכבר עישרו מהם מדלגים על הברכה וממשיכים הלאה להפרשה.

נוסח ההפרשה
"בָּרוּךְ אַתָּה יי אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהַפְרִישׁ תְּרוּמוֹת וּמַעַשְׂרוֹת"
(ברכה זו יש לומר רק כשמפרישים מפירות שבוודאות אינם מעושרים)
מָה שֶׁאֹמַר עַכְשָׁו יָחוּל עַל כָּל מִין בְּנִפְרָד:
הַמֵּאִית הַנִּמְצֵאת בְּתַחְתִּית שֶׁל מַה שֶׁהִנַּחְתִּי בַּצַּד - תִּשָּׁאֵר בֵּינְתַיִם טֶבֶל.
שְׁאָר מַה שֶׁהִנַּחְתִּי בַּצַּד - הֲרֵי הוּא תְּרוּמָה גְּדוֹלָה עַל הַכֹּל.
הַמֵּאִית שֶׁהִזְכַּרְתִּי וְעוֹד תֵּשַׁע מֵאִיּוֹת בַּצַּד הָעֶלְיוֹן שֶׁל מַה שֶׁבִּרְצוֹנִי לְתַקֵּן, הֲרֵי הֵן מַעֲשֵׂר רִאשׁוֹן.
הַמֵּאִית שֶׁהִזְכַּרְתִּי - הֲרֵי הִיא תְּרוּמַת מַעֲשֵׂר.
עוֹד תֵּשַׁע מֵאִיּוֹת בַּצַּד הַתַּחְתּוֹן שֶׁל מַה שֶׁבִּרְצוֹנִי לְתַקֵּן - הֲרֵי הֵן מַעֲשֵׂר שֵׁנִי, וְאִם צָרִיךְ לְהַפְרִישׁ מַעֲשַׂר עָנִי - הֲרֵי הֵן מַעֲשַׂר עָנִי.

בָּרוּךְ אַתָּה יי אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לִפְדּוֹת מַעֲשֵׁר שֵׁנִי (ברכה זו יש לומר רק כשהפירות בוודאי לא מעושרים ובוודאי הם שייכים לשנת מעשר שני).
מַה שֶׁקָּבַעְתִּי לְמַעֲשֵׂר שֵׁנִי בְּתוֹסֶפֶת רֶבַע מֵעֶרְכּוֹ - הֲרֵי הוּא מְחֻלָּל, כָּל דַּרְגַּת חִיּוּב עַל פְּרוּטָה וְרֶבַע בְּנִפְרָד, בַּמַּטְבֵּעַ הַמְּיֹעֶדֶת לְכָךְ, בִּשְׁבִילִי.
וְאִם יֵשׁ כָּאן פֵּרוֹת רְבָעִי, הֲרֵי הֵם בְּתוֹסֶפֶת רֶבַע מֵעֶרְכָּן, מְחֻלָלִים, כָּל דַּרְגַּת חִיּוּב עַל פְּרוּטָה וְרֶבַע בְּנִפְרָד, בַּמַּטְבֵּעַ הַמְּיֹעֶדֶת לְכָךְ בִּשְׁבִילִי.
מה זה מעשרות פירות? (צילום: monticello/shutterstock)

 ברכת מעשרות פירות: ברכת מעשרות ירקות – הרב מאיר בראל:

להמשך קריאה
ברכת מעשרות פירות: ברכת מעשרות ירקות. (צילום: nadia_if/shutterstock)
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי