הלכות
האם מותר לעשות קרחת על פי ההלכה? נשאלת השאלה האם מותר לאדם ע"פ ההלכה לעשות קרחת? האם יש לכך חשיבות? גם בעניין התספורת ישנם גדרי הלכה שצריך ללכת על פיהם. מותר לגלח ולעשות קרחת אך לא באזור הפאות, בצדדים שליד האוזניים.
בתורה כתוב שאסור להקיף את פאת הראש – כלומר לגלח את אזור הפאות בראש, ליד האוזניים. זה נקרא 'הקפה' כי כאשר האזור שמאחורי האוזניים מגולח הוא נראה ריק בדיוק כמו המצח והעורף שהוא ללא שיער והדבר נראה כהקפה.
אסור לגלח עד הסוף באזור הפאות שליד ומאחורי האוזניים ויש להקפיד להשאיר מעט שיער, כ- 5 מ"מ אורך (בד"כ כשזה נעשה עם מסרק, יהיה מדובר במספר 2 אך יש לבדוק לעומק). השיער של הראש והזקן הוא לא מאותו השורש. שיער הראש מוגדר אצל חכמינו בשם דינים ואילו שיער הזקן נקרא חסד.
שיער הזקן הוא המעטפת של השפע, של החסד האישי שאמור להיות מוזרם לאדם ועל כן יש דרך מסוימת להוריד ולספר אותו. בתורה כתוב: "ולא תשחית את פאת זקנך" – מה נחשבת השחתה? כשסכין הגילוח חודרת אל העור ועוקרת את שורש השערה מבפנים זו נחשבת להשחתה.
על כן יש להקפיד לגזוז את הזקן או בעזרת מספריים או עם מכונת גילוח שיש לה הכשר מהדרין, שבה יש חציצה בין הלהב לבין שורש השערה ועל כן אין חשש להשחתה מכיוון שהלהבים לא חודרים אל נקבוביות העור אלא רק מגלחים חיצונית.
כששיער הראש שמשול לדין יורד ומתמזג עם שיער הזקן שמשול לחסד – אזי הדין הופך לחסד. אדם שמגלח לגמרי את אזור הפאות, יוצר מצב שהדין נשאר למעלה ולא יכול לרדת מטה ולהתמזג עם החסד, להפוך לחסד.
כלומר, הוא יצר הפרדה מוחלטת בין שיער הראש (דין) לשיער הזקן (חסד). ולכן מידת הדין ששורה עליו והקשיים שעובר יישארו כקושי ולא יהפכו לרחמים. אדם מונע מעצמו ע"י כך את השפע האמיתי.
האם מותר לעשות קרחת על פי ההלכה? חשוב - איך מסתפרים נכון וכשר? הרב עמנואל מזרחי מסביר: