בריאות
מחלות לפי הקבלה: ריפוי מחלת נפש לפי הרמב"ם; נשאלת השאלה כיצד יש להתמודד עם מחלת נפש הגורמת לאדם לאבד את דרך הישר? ואיך מתרפאים מהמחלה הזו? הרמב"ם זצוק"ל גילה זאת עוד שנים קודם. כידוע הרמב"ם היה רופא בעל דרך מופתית יש לו עצות למחלות רבות.
הוא מציין כי ישנם אנשים רבים הסובלים ממחלות נפש ואפילו לא מודעים לכך, כמו מחלות פיזיות. אדם שחלה בגופו עשוי לאכול דבר מר ולחוש אותו כמתוק ולחילופין. ישנה תופעה נוספת שאדם חולה עלול לסבול ממנה והיא אכילת דברים מזיקים. אנשים בריאים לא יחשבו לצרוך מזונות שכאלו וישמרו על בריאותם.
בדיוק על אותו משקל, בני אדם הסובלים מחולי נפשי מחפשים בדרכם פתרונות 'יצירתיים' ובכך מזיקים ומתעבים את דרך הישר הבריאה והנכונה. אדם כזה יכול להיות בסיכון מפני שהוא עשוי להגדיר את החיסרון שלו כמעלה, עשוי לפאר ולרומם את הדרך הרעה במקום דרך הטובה, ועל כן ניכר שאדם כזה לא ינסה להשתנות מכיוון שהוא לא מודע למצבו העגום ולדרך הקלוקלת בה הוא מהלך.
כיצד ניתן לרפא אדם כזה הסובל ממחלה נפשית ומאבד שליטה עקב ראייה שגויה?
לשיטת הרמב"ם אם אדם רוצה להיות מודע למצבו ולהבין שיש לו בעיה נפשית שאיננה תחת שליטתו ואם רוצה לטפל בה, עליו ללכת לחכמים ולעיין בספרי מוסר והדרכה, יילך לשיעורי תורה המזככים את הנפש, ומקנים כיוון אמיתי ובריא ללכת בו.
טוב לאדם כזה להתייעץ באופן אישי עם חכמים ממנו ולקבל הדרכה מעמיקה שתעזור לו להבחין בין טוב לרע.
הרב אייל אונגר: מחלות נפש בראי היהדות: איזה סוגים יש למחלות נפש? והאם הן תורשתיות?