יהדות
לא פעם הפחד משתק אותנו. את כל חלקי גופנו. האם יש מקום לאדם לפחד, כיצד זה משרת אותנו? והאם ישנו כלי המסוגל לעזור לנו? תפקיד הפחד בחיינו. נשאלת השאלה מה פירוש הפסוק בתנ"ך: "פחד פחדתי ויאתיני ואשר יגורתי יבוא לי"?*
התשובה לכך היא שאדם אשר מכניס עצמו לפחדים ואיננו בוטח בה', הפחד שלו מביא לכך שמשהו לא טוב יקרה בסוף. אין הכוונה שאדם לא צריך לפחד מכלום ולהתנהג ככל העולה על רוחו באומרו: "מה שיהיה יהיה". ודאי שעל האדם מוטלת חובת ההשתדלות בכל עת.
הגמרא במסכת בבא קמא אומרת שבעת שיש חיידקים ומחלה מִדבקת, אדם צריך לעשות השתדלות להיטיב עם עצמו, לשמור על עצמו ולא להתקרב אל אנשים, זה רלוונטי לימינו יותר מתמיד עם הקורונה שפקדה אותנו וכן בכלל עם כל המחלות הארורות שאופפות את העולם.
הפחד הוא מנגנון חשוב המגן על האדם והוא מלמד אותנו להיזהר ולשמור על עצמנו. ללא פחד אנשים היו מתים לעיתים תכופות כי לא היו נמנעים מן הסכנה. המשפט "אשר יגורתי בא לי" מדבר על מי שעשה השתדלות להיזהר, וכעת מגיע השלב לסמוך על הקב"ה, אך הוא איננו מצליח לעשות זאת.
אם נוציא את הקב"ה מן התמונה, ממשוואת חיינו ולא נבטח בו, ודאי שיקרו דברים לא טובים כי אף אדם לא יכול ללא שמירתו והגנתו של בורא עולם. כשאדם מפחד מדבר שהוא לא צריך לפחד ממנו במקום שאליו הוא צריך ליצוק את מידת הביטחון בקב"ה הוא מגיע למצב שה' משאיר אותו להסתדר לבד ואז מתחילות הבעיות.
* מקור הפסוק "פחד פחדתי ויאתיני ואשר יגורתי יבוא לי" הוא מתוך ספר איוב, פרק ג' פסוק כ"ה.
כאשר יגורתי בא לי: אשר יגורתי בא לי פחד פחדתי ויאתיני: הרב יוסף מזרחי - צדיק ורע לו רשע וטוב לו: