לשון הרע בתורה: לשון הרע ביהדות
לשון הרע בתורה: לשון הרע ביהדות. (צילום: Creative Supreme NYC/shutterstock)

יהדות

"נצור לשונך מרע": מהותו של לשון הרע ביהדות

לשון הרע ביהדות: מדוע כל כך חשוב לא ליפול בלשון הרע? וכן יש להיזהר ביותר בנוגע להלבנת פני האחר?
ערוץ 2000
הוספת תגובה
לשון הרע בתורה: לשון הרע ביהדות
לשון הרע בתורה: לשון הרע ביהדות. (צילום: Creative Supreme NYC/shutterstock)
אא

איסור דיבור לשון הרע והלבנת פני חברו הוא עניין חמור ביותר. קל לחטוא בלשון הרע, המקובלים אומרים שכמעט כל אדם נכשל בחייו בלשון הרע או באבק לשון הרע. מאוד קשה להיזהר תוך כדי הדיבור ולשלוט ממש על כל מילה שיוצאת מפינו, צריך להיות מאוד חזק מנטלית ולשים לב כל העת ולהיות עם "יד על הדופק" בכל מה שיוצא מפינו.

אדם שמדבר לשון הרע על האחר הוא למעשה מכריז על אותו אדם שאין שום מקום לדון אותו לכף זכות. דיבור רע על האדם מכתים את שמו ויוצר לו תדמית שלילית בעיניי הסביבה.

אל לנו לשכוח כי בשמים דנים את האדם בבחינת מידה כנגד מידה. אם אדם לא מרגיל עצמו לדון את האחר לכף זכות, גם בשמיים לא ידונו אותו לכף זכות.

משל לשני שופטים במערכת המשפט שהתפרסמו בעקבות תדמיתם החריגה. על האחד הודבקה תווית של אדם קשה, קר רוח ומחמיר מאוד. עד כדי כך שאם שמעו עורכי דין שהוא יהיה השופט בתיק, יבחרו לא לייצג את התיק.

התדמית של השופט האחר הייתה חיובית יותר, הוא הצטייר כארך אפיים ורב חסד, אדם אדיב, מתחשב ונעים הליכות. הוא נהג לשפוט את האנשים על פי האמת ועל פי מה שמגיע להם ולא להחמיר איתם יתר על המידה.

יום אחד התפרסמה ידיעה כי שני השופטים הללו נתפסו במעילה כספית גדולה ומטבע הדברים גם הם היו צריכים לעמוד למשפט. ישבו שופטים בהרכב מלא בבית המשפט העליון וחשבו כיצד ישפטו את השופטים הללו, שהם אנשים מכובדים.

לבסוף החליטו לקבל את פסק הדין שהציע אחד השופטים – שהשופטים הללו ישפטו את עצמם ויכריעו את דינם על פי מה שהם חושבים שמגיע להם. באיזה אופן? הרי אל ניתן לתת להם להחליט לבד, לכן החליטו השופטים בעליון לפתוח את פסקי הדין הישנים של אותם השופטים שנתפסו במעילה ולראות מה הם פסקו על מקרים דומים, מקרי מעילה. מה שהם פסקו, זה יהיה עונשם.לשון הרע בתורה: לשון הרע ביהדות. (צילום: Andrzej Lisowski Travel/shutterstock)

כשפתחו את פסקי הדין של השופט הקשה ראו כי הוא העניש בעונשים חמורים מאוד – מאסר עולם, החרמת דירה וציוד, תשלום קנס, וזה מה שהיה מנת חלקו. השופט הרך לעומת זאת נתן פסק דין לא כבד במיוחד - קנס כספי סמלי, עבודות שירות, ולכן זה מה שקיבל כנגד מה שפסק.

גם בשמיים, בבית דין של מעלה – דנים את האדם ע"פ איך שהוא דן את האחר כאן בעולם. אדם שיראה רק טוב באחר יזכה לאותה הנהגה בדיוק ממעלה.

רבי לוי יצחק מברדיטשוב זצוק"ל היה צדיק גדול, אך לא הצדיק היחיד בדורו. אל הרב נהרו כל מיני אנשים עם בעיות ששיוועו לקבל ממנו ברכה. בזכות מה? בזכות שהיה מחפש תמיד לדבר טוב על יהודים וללמד זכות על עמ"י. שנזכה כולנו להתנהג בבחינה זו ולהתרחק מלשון הרע והלבנת פנים.
לשון הרע בתורה: לשון הרע ביהדות. (צילום: marcobrivio.photo/shutterstock)

לשון הרע בתורה: לשון הרע ביהדות: הרב יקיר בוטה - לשון הרע

להמשך קריאה
לשון הרע בתורה: לשון הרע ביהדות. (צילום: Creative Supreme NYC/shutterstock)
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי