יהדות

27 שנים להסתלקותו: הערך החשוב ביותר של הרב שלמה זלמן אוירבך

ביום כ' אדר חל יום ההסתלקות של הרה"ג שלמה זלמן אוירבך זצ"ל שהיה מגדולי הפוסקים. השנה יחולו 27 שנים להסתלקותו, לשם כך מציין לפנינו הרב ארז קדוסי את גדולתו של הרב אוירבך ועל אודות חייו הצנועים
הרב ארז קדוסי
3 תגובות
אא
(צילום: הסרטון באישור ובחסות ישיבת 'קול תורה' /מאת ארכיון צאנז - נשלח אליי במייל מארכיון בית חסידות צאנז, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=735669

היום כ' אדר א' ה'תשפ"ב, יום הילולת רבי שלמה זלמן אוירבך זצ"ל.

חשיפה נדירה מסרטון: מתוארת דמותו של של הרב שלמה זלמן אוירבך זצ"ל מגדולי הפוסקים בהלכה, אשר "קיבל כל יהודי בסבר פנים יפות ונעימות ולכל מי שזכה להיפגש עימו לא ישכח את חיוכו הלבבי, שהעיד על חיבתו ואהבתו לכל ברייה והיה בעל ענווה מופלאה".

במסע הלוויתו השתתפו כחצי מיליון איש נטמן בהר המנוחות, בירושלים.

27 שנים להסתלקותו: רבי שלמה זלמן אוירבך זצ"ל היה ראש ישיבת 'קול תורה' כארבעים שנה בירושלים וגם מגדולי פוסקי ההלכה.

נולד בשכונת 'שערי חסד' בירושלים בכ"ג בתמוז ה'תרע"ה (1910) שנת פטירתו כ' באדר ה'תשנ"ה (1995). נולד לאמו, הרבנית צביה.

אביו (ממשפחה חסידית) הרב יהודה לייב אוירבך זצ"ל ראש ישיבת המקובלים "שערי שמיים" ועוד היה מצאצאי 'התולדות יעקב יוסף  מפולנה' מחותנו של הבעל שם טוב הקדוש.

רבי שלמה זלמן אויבך זצ"ל נשא את הרבנית חייה רבקה ע"ה אשר סייעה לו במסע חייו הקדושים והטהורים בעבודת ה'.

אליו נהרו מכל הארץ ומכל העולם בשאלות בענייני ובנושאי ההלכה: טכנולוגיה, צבא, מדע, שבת, טהרת המשפחה, 'שולחן ערוך', תלמוד, ש"ס, רפואה ועוד.

ספרו הראשון יצא לאור בשנת 1935, שהוא בן 24 בלבד, העוסק בהגדרת החשמל, בהלכה. וגם כתב את ספר 'מנחת שלמה' העוסק בשאלות ותשובות וכן ספר 'מעדני הארץ' העוסק בהלכות תרומות ומעשרות ושביעית. וכן ספר העוסק בענייני טהרת המשפחה, בהלכה ועוד.

ספרים רבים ומפורסמים נדפסו לאחר פטירתו מבניהם 'שמירת שבת כהלכתה'. ואף התכתב עם הרבי מנחם מלובביץ (הרבי האחרון של חב"ד)

הדרת פניו האירה לכל אדם, וכל מי שזכה להיפגש עימו לא ישכח את חיוכו הלבבי. במשך כל חייו ברח 'משמות', מתארי כבוד שרצו להעניק לו. הוא אף מחה בזאת, ונענה לכל נושא הלכתי והבית היהודי.

להוקיר את האישה!

כשרבי שלמה זלמן אוירבך זצ"ל עמד להיכנס לביתו עם אחד המלווים נעמד ליד דלת ביתו סידר את פיאותיו ואת זקנו, ואפילו את בגדיו וכובעו.

תמה אותו המלווה על המעשה של הרב ואמר: "מעשה זה הפוך 'מדרך העולם', דרכם של בני אדם להקפיד על הופעתם דווקא כשיוצאים מביתם ולא כשנכנסים לביתם".

ענה לעומתו הרב: "האישה נמצאת בבית ובזכותה שרויה השכינה הקדושה זה לכבודה, הרי אומרת הגמרא הקדושה: "איש ואישה זכו שכינה שרויה בניהן" (סוטה י"ז).

אחיי ורעיי, ממעשיו של הרב אנו לומדים כיצד יש לייקר ולכבד את האישה בבית ועל כך אומרת הגמרא הקדושה: "האוהב את אשתו כגופו והמכבדה יותר מגופו... עליו הכתוב אומר: 'וידעת כי שלום אהלך' (גמרא יבמות סב).

מילותיו המרגשות בהספד לרעייתו:

"רגילים לבקש מן הנפטר מחילה בשעת ההלוויה. את יודעת שאין לי על מה לבקש מחילה, משום שכל חיינו היו על פי ההלכה (שולחן ערוך).

"אך אם בכל זאת היה בנינו דבר מה... הרני מבקש ממך: מחילה!"

אחים יקרים ואהובים, כמה חשוב לחיות על פי ההלכה, רבנו מלמד שעל כל יהודי עליו לתקן את מידותיו בין אדם לחברו ובין איש לאשתו, מתוך אהבת ה' ואהבת ישראל, מתוך קיום המצוות בשמחה.

ועל כך כותב הרמב"ם (במצווה ר"ו): מצווה על כל אדם לאהוב את כל אחד ואחד מישראל כגופו שנאמר "ואהבת לרעך כמוך".

יהיה רצון שזכה לגאולה במהרה אמן.

בברכה, הצב"י ארז קדוסי.
הרב ארז קדוסי

 מתוך קונטרס המסרים של הרב ישראל לוברבוים

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי