יהדות
אצל הטוניסאים והטריפוליטאים ישנו מנהג להכין בערב ר"ח ניסן דבר המכונה "בסיסה": לוקחים חיטה ושמן ולתוך הבלילה מוסיפים דברי מתיקה כמו תמרים וכו' ואומרים על כך כל מיני פסוקי ברכה... ישנם הטוענים שמנהג זה היה מצוי בעדות אלו עוד מימי בית המקדש.
"בסיסה" קרוי כך מלשון בסיס – כלומר כשבאו להניח את אבן הפינה בבית המקדש, נהגו לעשות מאכל העשוי חיטה מעורבב עם שמן ובירכו עליו. כיוון שבר"ח ניסן נבנה המשכן, נוהגים לעשות זאת לזכר בית המקדש. יש הטוענים שמדובר בתיקון חטא העגל ע"י כך שזורקים מטבע זהב אל תוך ה"בסיסה". לאחר מכן האישה נוהגת לשים תכשיט שלה בתוך התערובת ובני הבית נוהגים לאכול מהעיסה קצת מידי יום. מדוע לשים תכשיט בתערובת? גם זה סימן לתיקון חטא העגל, שהרי ידוע כי הנשים סירבו לזרוק את התכשיטים שלהן לעגל ולכן היו העם לקח מהן בכוח את התכשיטים על מנת לבנות את עגל הזהב. לעומת זאת בעת בניית המקדש, אז הנשים כן הסכימו לתת את התכשיטים שלהן. זו סיבת המנהג המסתתר מאחורי הכנת 'הבסיסה' בר"ח ניס. נשאלת השאלה האם מותר להכין בסיסה בראש חודש ניסן שחל בשבת?
תשובה: ע"פ ההלכה מותר לעשות זאת בשבת. מר"ן הרב עובדיה יוסף כותב גם הוא שאפשר לשים שמן על המאכל ובתנאי שיערבב את המאכל בשינוי – כלומר יערבב את המאכל בצורת "שתי וערב" ובנחת 0ולא כפי שרגיל לערבב ביום חול).
בעדות אלו נוהגים להתקבץ כל בני המשפחה, לקחת כד שמן ומפתח וללכת לאדם המבוגר או לראש המשפחה, ולהכין את המאכל. מדובר ביום חשוב ליהודי טוניס וטריפולי.
סגולה מיוחדת לראש חודש: אמרו 13 מילים ותזכו לחודש טוב ומבורך