פורים
למה שולחים משלוח מנות בפורים? למי נותנים משלוח מנות? לשכנים? הרב יהונתן ענבה: "חשבתם לעצמכם פעם כמה חשובות וצדיקות נשות ישראל? חודש לפני פורים הן כבר חושבות ומתכננות כיצד לקיים את מצוות משלוח מנות: באיזה כלי, כמה מוצרים לתת ולמי.
אם כן, בואו נלמד יחד כיצד יש לקיים את מצוות משלוח המנות הלכה למעשה. לפני שנים, אחד מגדולי ישראל – רבי יהונתן אייבשיץ זצוק"ל, קיבל משלוח מנות לביתו, לא פחות ולא יותר - מהכומר המקומי. הרב התרגש מאוד מהיוזמה וחשב בלבו כי הכומר רוצה להשכין שלום ביניהם.
"כשפתח הרב את משלוח המנות הבחין כי בפנים ישנה תמונה של כלב. הרב התפלא אך נשאר קר רוח. גמל הרב החלטה בלבו לשלוח משלוח בחזרה לכומר – וכך עשה. בתוך המשלוח הוא שם תמונה שלו עצמו. לאחר שקיבל הכומר את המשלוח הוא התפלא ושאל את הרב מדוע שלח לו תמונה של עצמו? השיב לו הרב: "אתה שלחת לי את התמונה שלך, אני שלחתי לך את התמונה שלי". כמובן שזה היה רק בבדיחות הדעת.
"ועכשיו לענייננו – בכדי לקיים כמו שצריך, כפי שהתורה מצווה עלינו, את מצוות משלוח מנות – אנו צריכים לעשות דבר אחד: למצוא חבר או מכר שאנו מכירים ואולי אף רוצים להתפייס עמו באיזשהו אופן (כמובן שגבר שולח לגבר ואישה שולחת לאישה, מפאת הצניעות),שאולי התרחקנו מעט וזה הזמן האידיאלי לעשות שלום.
"יש לקחת שני סוגי מאכלים או מאכל ומשקה, לארוז אותם יחדיו ולשלוח אל אותו אדם. זו למעשה מתנה לחג הפורים, שיהיה לאותו אדם מה לאכול ולשתות.
"במקור זה היה בשביל שיהיה לאנשים מה לאכול בחג, כיום ב"ה כמעט לכולם יש מה לאכול, נוהגים לתת זו כמעין מתנה המקרבת בין האנשים ומחממת את הלבבות. לכן על כל אחד מאתנו למצוא אדם אחד (לפחות) ולתת לו שני סוגי מאכלים או מאכל ומשקה – כך נזכה לקיים את מצוות החג כפי שצריך. פורים שמח".
הרב יהונתן ענבה: למה שולחים משלוח מנות בפורים? למי נותנים משלוח מנות? לשכנים?