לקראת שבת
מהו שם התבלין בעל הטעם המיוחד ביותר לכבוד מאכלי השבת - בדוק ומנוסה!
מעשה בשני צדיקים שאהבו אחד את השני והנה אחד מהם החליט להתארח ביום השבת הקדושה אצל חברו, כשהגיע לבית חברו בעל הבית קידש על היין, נטלו את ידיהם לצורך סעודת יום השבת ולאחר הברכה על הנטילה, בירכו על חלות השבת והסעודה החלה...
כיוון שהמתארח לא הוזמן, אלא בא מרצונו - הביא עמו תבשיל חמין, אשר בישלה אשתו כדי שיסעדו בבית חברו. בשעת הסעודה הגישו המשרתים אצל בעל הבית צלחת גדושה בחמין אל השולחן, ובנוסף גם את תבשילו של האורח.
ואז, זה קרה. לפתע חש בעל הבית כי ריח החמין של אורחו בריח ניחוח מיוחד במינו שנודף ועולה לאין שיעור על ריח תבשילו. שאל המארח את חברו: "מה שם התבלין? ומהיכן קונים תבלין בעל ריח ניחוח מיוחד שכזה כפי שיש בתבשילך?"
ענה לו האורח: "דע שם התבלין הוא 'שבת', אשתי מכינה בעצמה את החמין, ובכל פעולה שהיא עושה לצורך הכנת התבשיל אומרת בשפתיה שלוש מילים: 'לכבוד שבת קודש', לכן ישנה השפעה בכוח הדיבור לתבלן את התבשיל לכבוד שבת המלכה.
ואילו בביתך מכינים המשרתים את המאכל, ובוודאי אינם מקפידים לומר 'לכבוד שבת קודש', לכן אין המאכל ריחני כל כך. שנאמר: "פיה פתחה בחכמה ותורת חסד על לשונה".
את הסוד הנפלא מגלה לנו חכם יוסף חיים זצוק"ל כשמייחדים את התבשיל המתבשל לכבוד שבת ישנה הארה וקדושה מיוחדת המשפיעה טעם מיוחד על התבשיל המכונה בשם 'שבת', ובה רמוז טעם התבלין הייחודי כי אותיות המילוי של המילה 'שבת' - שי"ן בי"ת תי"ו בגימטרייה היא 492 (עם שש האותיות – י', נ', י', ת', י', ו') כמניין המילה 'תבלין' 492. לומר שתבלין מגיע מגודל קדושת השבת.
וטעם לכך ניכר דווקא בריחן של התבשיל לכבוד השבת, על כך אומרת הגמרא הקדושה "שהשבת הרי היא מעין עולם הבא" (מסכת ברכות נז:) ובעולם הבא ידוע שאין מאכל ומשתה.
ההנאה היחידה שיש בעולם הבא שהוא עולם הנשמות, היא הנאת 'הריח הטוב' שנמצא שם. ולכך ההנאה המתאימה ביותר ליום השבת שהוא מעין עולם הבא. בכוחה של השבת לקדש את הגשמיות, וכך גם הגוף הגשמי וגם נשמת האדם נהנים יחדיו.
על-כן אחיי ורעיי, 'תבלין' הן אותיות 'תני - לב', כל בת ישראל שמתבלת את התבשיל לכבוד שבת קודש מתבלת מכל ליבה ובאהבה לכבוד שבת המלכה, ומייחדת בשמחה רבה לכבוד ה' יתברך למען שמו באהבה ולכל כל בני המשפחה. ישנו רמז נפלא במילה 'שמחה' אם נכניס את האות פ' נקבל את המילה משפחה מרמז שבכוחה של האות פ"א לדיבור המביא לידי לשמחה, וזאת על ידי חיק המשפחה.
"טועמיה חיים זכו"
בברכה, הצב"י ארז קדוסי
********************
עוגת שיש | פרווה "לכבוד שבת קודש" - הגב' ד.קדוסי
מצרכים להכנת העוגה:
6 ביצים L
1 וחצי כוסות סוכר
1סוכר וניל
3/4 כוס מיץ תפוזים סחוט
3/4 כוס שמן
1 חבילה אינסטנט פודינג וניל
1 וחצי כוסות קמח
1 שקית אבקת אפיה
2 כפות קקאו
אופן ההכנה:
בקערת המיקסר מקציפים חלבונים עם 1 כוס סוכר לקצף יציב ומבריק, לא נוקשה.
בקערה נפרדת מערבבים את החלמונים עם חצי כוס סוכר ושאר המצרכים חוץ מהקקאו.
מקפלים את החלבונים לתערובת בעדינות.
מתאים לתבנית חד-פעמי / 3 אינגלישקייק או תבנית קוגלשקייק בקוטר 24.
מוזגים לתבנית משומנת ומשאירים 3/4 כוס מהבלילה בצד.
מערבבים לתוכה 2 כפות קקאו ויוצקים בעזרת כף לתבנית ששמנו את העוגה ומערבבים עם סכין ליצירת מראה השיש.
אופים אפייה רגילה בתנור (לא טורבו) על 170 מעלות, עד שהקיסם עץ (בבדיקה) יוצא יבש עם פירורים לחים.
כשיוצאת מהתנור מוזגים חצי כוס תפוז סחוט מעל (לא חובה אבל התפוז מוסיף המון).
בתיאבון.
********************
תודה לזמר מוטי וייס על השיר הנפלא – "לכבוד שבת קודש" | האזינו: