פסח
האם מותר למכור חמץ בפסח? האם מותר למכור חמץ בחול המועד פסח?
בי"ד בניסן כל יהודי צריך לדאוג להיפטר מן החמץ שברשותו עד חצות היום. בבתים רבים נהוג להפטר מן החמץ ולאכול את כולו (מלבד מעט חמץ לצורך שריפת החמץ) עד ימי חג הפסח, אלא שלעיתים אין אפשרות לזרוק כמות כה גדולה של חמץ שתגרום אף להפסד, לכן ישנן שתי אפשרויות:
הראשונה - אם לאדם אין כל בעיה להפסיד את החמץ שברשותו, יכול הוא לערוך ביעור חמץ ולשרוף את החמץ שברשותו, או לתת אותו במתנה לגוי ישר.
אפשרות נוספת במידה שאדם לא רוצה להפסיד את החמץ שברשותו היא למכור את החמץ לגוי וע"י כך יוצאים ידי חובה, מכיוון שהחמץ הופך להיות של הגוי ולא שלנו. מכירת חמץ רלוונטית לא רק לאדם הפרטי, אלא גם ובעיקר לבעלי עסקים מתחום המזון שפעמים רבות נתקעים עם כמות גדולה של חמץ עד הפסח וחייבים למכור לגוי על מנת לא להפסידו ולקנות את החמץ מן הגוי לאחר החג.
דעת הפוסקים היא שמכירת חמץ מותרת, מכל מקום אפשר לסמוך על נוהג זה, ובלבד שנעשית כדין וכהלכה – בימינו נוהגים הרבנים לערוך את מכירות החמץ על מנת שייעשו כהלכה ויהיה החמץ מותר בהנאה לאחר הפסח. אין הגבלה בכמות המותרת למכירת חמץ ומותר למכור כל כמות שרוצים לגוי – ואף אם היא קטנה ביותר.
יש הנוהגים להחמיר ולא למכור חמץ מכיוון שטוענים כי אין בכך אלא סוג של עורמה – שהרי החמץ נשאר ברשות היהודי בפועל ולא עובר לרשות הגוי, ולכן הם נוהגים למכור רק כמות גדולה של חמץ על מנת לא להגיע להפסד, ומשתדלים לא למכור כמויות קטנות. המכירה נעשית על גבי שטר מכירה - עליו רושמים את השם, את כתובת הבית או העסק שממנו רוצים למכור את החמץ, את המיקום שהחמץ מונח בו, חשוב שרב יעשה את המכירה על מנת שתיעשה כהלכה. בהצלחה וחג שמח וכשר.
האם מותר למכור חמץ בפסח? האם מותר למכור חמץ בחול המועד פסח? | 3 טיפים לליל הסדר - הרב אדיר עמרוצי: