צום י"ז בתמוז
הגמרא מספרת על חמישה אסונות שקרו ביום י"ז בתמוז: נשברו לוחות הברית הראשונים – כאשר ירד משה וראה את העגל, פרחו האותיות שהיו על גבי הלוחות ידיו של משה הפכו כבדות, והלוחות נפלו מידיו, בוטל קורבן התמיד שנהגו להקריב בימי בית ראשון, מכיוון שהכהנים לא מצאו כבשים לשם כך והיו מעבירים כסף וזהב לאויבים שצרו על העיר בתשיעי בתמוז ותמורת כסף העבירו להם כבשים –הדבר פסק ביום י"ז בתמוז והיה מחסור בכבשים, ירושלים הובקעה בימי חורבן בית שני - כל אויביה ברחו ללילה עקב הרעב שהיה בעיר, אפוסטמוס הרשע שרף את התורה – ישנה מחלוקת מי היה בדיוק אפוסטמוס ומתי אירע המאורע הקשה, האחרונים משערים כי מדובר בתקופת הנציב הרומאי קומנוס, 16 שנים טרם המרד ברומאים, העמידו צלם בהיכל.
עקב מאורעות אלו נוהגים לצום ביום י"ז בתמוז וכולם חייבים בתענית, מלבד אדם החולה – אפילו שלא נשקפת לו סכנה, אישה בהריון החל מחודש שלישי – או אישה בחודש הראשון והשני של הריונה – שחשה בחילות וחולשה במהלך ההיריון, נשים מניקות (עד 24 חודשים מיום הלידה),אדם זקן וילד לפני גיל מצוות. כך גם ע"פ מר"ן עובדיה יוסף זצוק"ל בשולחן ערוך.
מה אסור לעשות ביום י"ז בתמוז? לשמוע מוסיקה – אלו ימים שכבר נכנסים לימי בין המצרים ולכן אסור לשמוע כלי נגינה. ולא מברכים שהחיינו על בגד חדש או פרי חדש מלבד בימי שבת – מכיוון שמדובר בימים של צער לעמ"י.
מי נחשב ידידו הנאמן של הקב"ה? הרב מנחם וייס - צום י"ז בתמוז: