פסח
מידי שנה מצווה מן התורה על כל יהודי לנקות את ביתו לקראת הפסח ולסלק את החמץ מסביבתו. ישנן שתי אפשרויות על מנת לצאת ידי חובה: אפשרות אחת היא לבער את החמץ ולכלות אותו לחלוטין ואפשרות שניה היא לבטל את החמץ ע"י שיאמר שכל החמץ שברשותו "יהיה בטל כעפר הארץ".
ע"י ביטול החמץ אדם מפקיר את החמץ האסור שברשותו לפני הפסח, מחשיב אותו לעפר וע"י כך הוא לא נחשב יותר כשלו. חז"ל תיקנו שעל כל יהודי ויהודי לעשות את שני הדברים הללו ולא להסתפק באחד מהם על מנת לוודא ולהיות בטוח שאין שום חמץ המצוי בבית.
אם כן, ראשית עלינו לנקות את הבית היטב לפסח ולהשתדל להגיע לכל פינה על מנת שלא ייראה ולא יימצא שום חמץ. יש לנקות את הבית כולו, אך בעיקר את ארונות המטבח המכילים חמץ באופן תמידי, את פינת האוכל וכל אזור בו מכניסים חמץ בד"כ.
בסמוך לפסח מרכזים את החמץ שברשותנו בארון אחד, סוגרים את דלת הארון באמצעות דבק סלוטייפ ומדביקים שלט בולט לעין "חמץ, לא לפתוח" – את דברי החמץ הנמצאים בארון מוכרים לגוי למשך כל תקופת הפסח באמצעות שטר מכירת חמץ (ישנם ארגונים רבים המטפלים בנושאים אלו).
כמו כן, מוציאים את כל החמץ מן המקרר ומן המקפיא בסמוך לפסח ומנקים אותם היטב בכדי שלא יישאר שום חמץ. לאחר שעשינו ניקיון יסודי בכל הבית, יש לעשות בדיקת חמץ לאור נר ערב לפני חג הפסח.
כיצד עושים זאת?
בליל י"ד ניסן (20 דקות לאחר השקיעה), מחביא אחד מבני הבית ברחבי הבית, כעשר חתיכות לחם עטופות בנייר (על כל חתיכה להיות במשקל של פחות מ-18 גרם מכיוון שאם קורה מצב בו אבדה חתיכה אחת, עדיין יוצאים ידי חובה, מכיוון שזה נחשב פחות משיעור כזית).
רושמים היכן החבאנו את החתיכות וראש המשפחה צריך לחפשן, לשמור אותן ולשרוף אותן ביום המחר.
טרם הבדיקה יברך הבודק: "ברוך אתה ה' אלהינו מלך העולם, אשר קידשנו במצוותיו, וציונו על ביעור חמץ" – מברכים על ביעור חמץ בעת בדיקת החמץ אפילו שלא שורפים אותו באותו היום, אלא רק ביום המחר. יש לבדוק את כל המקומות בהם עלול להיות חמץ, כולל במרפסת ובמחסן. אין צורך לכבות את האור בעת הבדיקה.
איך עושים ביעור חמץ בבית? | האם מותר לאכול חמץ בחג הפסח?! הרב עזרא שקלים