חדשות
תופעת העישון נוגעת בכל קצה אפשרי, משפשטת על הסביבה בכל העולמית. יותר מ-1.3 מיליארד מעשנים ומעל 7,000 כימיקלים נפלטים מכל סיגריה. אין פלא שמדובר באחת התופעות המסוכנות ובאחד הגורמים המרכזיים לתמותה ברחבי העולם. גמילה מעישון היא תהליך ארוך ומורכב, רוב האנשים לא מצליחים לעמוד בו. יש רצון להיגמל מההתמכרות הזו, אך התהליך נראה מייגע. רוצים לדעת מה קורה לגוף שלכם כשאתם מפסיקים לעשן? אולי ייתן לכם את המוטיבציה להפסיק
בעשרים הדקות הראשונות של הפסקת העישון לחץ הדם וקצב הלב חוזרים לנורמה, בעקבות הפסקת צריכת החומרים בסיגריה (המכונים: אפינפרין ונוראפינפרין, שהם אחראים להצרת כלי הדם והגברת קצב הלב). חומרים אלו גם גורמים לתחושת קרירות באצבעות הרגליים והידיים, ולכן בעת הפסקת העישון הטמפרטורה בגוף תתייצב ותחזור למצב הנורמלי.
*שעתיים לאחר הפסקת העישון מתחילה תחושה קיצונית של כמיהה לניקוטין המעלה את רמת המתח, העצבים, הישנוניות ומגבירה קשיי שינה. דופמין המופרש מן הניקוטין עשוי לגרום אף לנדודי שינה.
*שמונה שעות לאחר הפסקת העישון הפסקת הפחמן החד חמצני מתנקה, ובכך הגוף יכול להכיל רמות חמצן גבוהות יותר בזרימת הדם. על מנת לחזור לרמת החמצן המצויה והרגילה, תחמוצת החמצן מתחרות ביניהן לחבור להמוגלובין בדם (שאחראי על מתיחת כלי הדם וככל שהוא מתנקה, יש מקום ליותר חמצן). למעשנים כבדים שעישנו במשך שנים, קיימת חשיפה מרבית יותר לפחמן חד חמצני המגדילה את כדוריות הדם האדומות, מה שהופך את כלי הדם לעבים יותר, ובעקבות כך חשים תסמינים של הגברת לחץ הדם וכן יכולים לפתח קריש דם.
*24 שעות לאחר הפסקת העישון יתגבר השיעול באופן מפתיע אך זו לא סיבה לדאגה, ההיפך הוא הנכון! זו הדרך של הגוף להתנקות ולפלוט את כל הפסולת הרעילה החוצה מן הריאות. בשלב הזה פוחת גם הסיכון לחלות במחלות עורקים למיניהן.
*לאחר 48 שעות מרגע הפסקת העישון, הניקוטין והמטבוליים שלו מסולקים לחלוטין מהגוף וכתוצאה מכך מתחילים כלי העצבים הפגועים לצמוח מחדש. בשלב הזה מתנקות גם בלוטות הטעם מכל הכימיקלים ולכן קרוב לוודאי שהאוכל יהיה לכם טעים יותר. למעשנים כרוניים לעומת זאת עלולה להיות פגיעה בלתי הפיכה בטעם ובדם.
*72 שעות לאחר הגמילה מניקוטין זהו זמן השיא בו יכולות להתרחש תופעות לוואי רבות ושונות, כמו: כאבי ראש, בחילות, התכווצויות וקשיים רגשיים. אם זו חרדה ואף יכול להידרדר לדיכאון. תופעות דומות ניתן לחוות גם לאחר צריכת חומרים ממכרים אחרים כמו קפאין בכמות גבוהה. הבשורות הטובות: לאחר 72 דקות, הגרוע מכל מאחוריכם!
*חודש אחרי תחילת הגמילה מניקוטין, פוחתת משמעותית הסכנה להיחשף למחלות שונות, כמו: סרטן, סוכרת מסוג 2, מחלות לב ומחלות בכלי הדם.
*לאחר כ-3 עד 9 חודשים של הפסקה – הריאות חוזרות למצב תקני כמעט לחלוטין. המבנים הזעירים העשויים בריאות ונראים כמין סיבים, עוזרים 'לטאטא' אבק ופסולת מן הגוף, לאחר העישון הם חוזרים לתפקוד מלא ולכן תופעות כמו שיעול וקשיי נשימה נעלמות עשויות להיעלם לחלוטין.
*כשנה לאחר הפסקת העישון פוחת משמעותית (ב-50%) הסיכון לחלות במחלות לב הנגרמות ממשקעים של חומר שומני או צלקת ברקמת הדפנות של העורקים.
*10 שנים לאחר ההפסקה, פוחת הסיכון בחצי - לחלות בסרטן ריאות.
*15 שנים לאחר הגמילה מעישון, הסיכון לחלות בהתקף לב פוחת ב-50% ומשתווה למצבו של אדם שלא עישן מעולם.
חשוב להבהיר: כל מקרה לגופו וסיכויי ההחלמה תלויים במספר השנים ובכמות הניקוטין שאדם הכניס לגופו, כאשר כמעט תמיד יישאר נזק מסוים ובלתי הפיך, משמעותי או מינורי – לריאות. כמו כן, למעשנים ישנם סיכויים גבוהים יותר מאשר אדם שלא עישן מעולם, לחלות במחלות ריאה – גם לאחר הפסקת העישון. יחד עם זאת, בוודאי שהיתרונות גוברים על החסרונות וכדאי להיגמל מההתמכרות לצריכת ניקוטין במהרה, ולשמור על בריאותכם ועל בריאות סביבתכם. בהצלחה רבה.