הסנדקאות שהתבטלה: עוגמת הנפש של רבי דוד חיים שלוש
רבי דוד חיים שלוש. (צילום:מאת Mehirke - יצירה נגזרת של Arav david shloush.JPG, שימוש חופשי, https://he.wikipedia.org/w/index.php?curid=1727130)

גדולי ישראל

הסנדקאות שהתבטלה: עוגמת הנפש של רבי דוד חיים שלוש

שנת 2016, תשע"ו, הסתלק רב פשוט וענו, בעל פנים מאירות. ב-ב' סיוון, חל יום ההסתלקות של רבי דוד חיים שלוש, מי הוא היה? ואיך כל זה נמדד בהסכמתו לוותר על כבודו למען שלום בית?
עידו יחזקאל
הוספת תגובה
הסנדקאות שהתבטלה: עוגמת הנפש של רבי דוד חיים שלוש
רבי דוד חיים שלוש. (צילום:מאת Mehirke - יצירה נגזרת של Arav david shloush.JPG, שימוש חופשי, https://he.wikipedia.org/w/index.php?curid=1727130)
אא

סיפר ידידי ורעי, ר' אלון ארביב הי"ו, המשמש כמזכיר הראשי של בית-הדין הרבני נתניה, במעשה שהיה עד אליו: "לפני כ-18 התבקשתי ע"י ידיד קרוב, שאבוא לאסוף את הרב זצ"ל מביתו, מאחר שהוא ביקש ממנו לשמש כסנדק לבנו שיחיה. רבי חיים שלוש זצ"ל הסכים מיד, ואמר לו את המקום ושעת הברית.

לפני שהגעתי לביתו התקשרתי ומיד הרב ענה לי, "כן". אמרתי לו, שאני בא לקחת אותו לברית, שהוא מוזמן אליה. והוא אמר לי: "אני תכף יורד". רבינו ירד מביתו נכנס לרכב אך פלא היה בעיניי, הרב ללא הטלית שלו, חשבתי לתומי, שייתכן וכבר לקחו את הטלית או שהרב ייקח טלית מהאולם. אך כמובן, מחמת כבוד הרב, לא שאלתי על כך, אך שאלתי בנושא הלכתי אחר, ורבנו ענה לי בחריפות ובידיעה מעמיקה, וכל הנסיעה הודיתי לבורא, שסיפק בידי את הזכות לקחת את הצדיק ברכבי, על אף שידעתי שלא אוכל להשתתף בסעודת ברית המילה, שהיא סעודת מצווה, כי אצטרך גם להחזיר את הרב לביתו.

בהגיענו לאולם, הייתה שמחה רבה נסוכה על כל המשתתפים, וכל הקהל פרץ בשירה אדירה "ימים על ימי מלך תוסיף" וכו', ומיד התחילו במילה, כל הזמן ידו של הרב לא משה מידי, אך היה דבר מוזר, הרב לא עלה לכיסא אליהו, ומי שעלה היה חמיו של אבי הבן, ואכן הברית נעשתה והרב זצ"ל לא היה סנדק, כמובן, שהרב הוא זה שבירך את הברכות לאחר הברית, ומיד ביקש לחזור לביתו.

בדרך שאלתיו: "הרי כבוד תורתו היה צריך לשמש כסנדק, מדוע לא ישבתם על הכיסא או שבכלל לא הייתם מטריחים את עצמכם לבוא עד לכאן?" השיב לי הרב בעוונה ובחן: "אבי הבן שוחח איתי לפני מספר ימים וביקש, שאסכים להיות הסנדק בעבור בנו, מיד השבתי לו שכן, ובפרט שהברית בצהריים, כך שזה זמן המנוחה ואיני נמצא ברבנות".

"אלא שהבוקר הגיע אלי האבא לבית הכנסת, ואמר לי שחמיו כועס מאוד על שנותן את הכיבוד לרב, ולא ייתכן שהוא יפסיד סנדקאות, אך אבי הבן בשלו ואמר שלא ייתכן לבזות את כבוד התורה, כבר הרב הוזמן, והוא לא יכול עכשיו לבטל זאת.

כששמע דברים אלו אמר לו חמיו: 'תנסה לשכנע אותו, ואם יסכים - מה טוב, ואם לא, אז לא תהיה לי ברירה'. בבוקר, כששמעתי זאת השבתי לו: 'חלילה, חמיך קודם, הוא צודק, לתת את הסנדקאות לסבא זה דבר טוב, אני מוותר, העיקר שיהיה שלום בית'.

אז הקשיתי על הרב זצ"ל: "אז אם כן, מדוע בכל זאת הגיע הרב?", השיב לי: "האבא הזמין אותי והסכמתי להופיע בשמחתו, וכי אני צריך להתנות את הגעתי לברית בכך שאהיה סנדק, ואם לא אז אני פטור מלהופיע?

"אני ביקשתי לכבד את אבי הבן, שהזמין אותי ותו לא. אין זה קשור כלל ועיקר לגבי הסנדקאות". אציין, ששוחחתי עם אבי הבן לאחר הברית, והוא תיאר לי את העוול ועוגמת הנפש, שעשה לרב זצ"ל, אך הרב ניחם אותו במתק שפתיו וחזר ואמר, שהוא לא מבין, מדוע הוא דואג לכבוד שלו באומרו: "הרי יש ברית והזמינו אותי, אז אני צריך להשתתף!".

(באדיבות פניני צדיקים)

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי