מה מברכים על
מה מברכים על בננה?
תשובה:
הבננה ברכתה היא בורא פרי האדמה. אולם יש דין חריג בבננה שאף על פי שברכתה בורא פרי האדמה, מכל מקום אם בטעות אדם בירך על הבננה בורא פרי העץ בדיעבד – יצא.
ובזה שונה דין הבננה משאר פירות האדמה, שהרי אם אדם בטעות בירך עליהם בורא פרי העץ, לא יצא אפילו בדיעבד, מכיוון שדבר שנחשב פרי אדמה, אינו נחשב פרי עץ, ועל כן יש לברך עליו אדמה.
ואם אדם מברך על פרי עץ ברכת האדמה, יצא, כיוון שסוף סוף לא שיקר בברכה שהרי גם העץ יצא מן האדמה!
כאמור פרי הבננה הוא יוצא מן הכלל, כיוון שעל אף שהוא נובל לאחר קטיפת הפרי ממנו, וחוזר וגדל מחדש, מכל מקום עדיין שורשיו נשארים טמונים בתוך הארץ, ויש אומרים שאם השורשים מתקיימים משנה לשנה הרי זה נחשב כעץ.
ועל כן פסק בספר חזון עובדיה (ברכות עמוד קמז) שבדיעבד אם אדם בירך על בננה 'בורא פרי העץ' יצא (אך כאמור אם בשאר פירות האדמה בירך עליהם בטעות ברכת העץ לא יצא אפילו בדיעבד)
ולתוספת הסבר - מה הם הכללים לפירות שברכתם בורא פרי האדמה?
א. כל עץ פרי או שיח שכל שנה הוא נובל ומתחיל לצמוח מחדש משורשיו ואינו מתקיים משנה לשנה (כמו עץ הבננה) (בית יוסף ושו"ע סימן רג בשם תשובת הגאונים וכן רבינו חננאל מסכת ברכות מ. שיבולי הלקט סימן קס ועוד).
ב. עץ או שיח שגזע העץ חלול והוא מצמיח את הפירות או את עליו ישירות מן הגזע ולא מן הענפים (כמו עץ הפפאיה) (תוספתא מסכת כלאיים פרק ג, רמב"ם פרק ה הלכות כלאיים, שולחן ערוך הלכות כלאי הכרם סימן רצו)
ג. עץ או שיח שאם זורעים אותו באדמה, הוא מיד מוציא פירות כבר בשנה הראשונה לזריעתו (כמו החציל או פילפל וכן הפאפיה) ( הרדב"ז בתשובה חלק גימל, וכן בתוספתא שמזכיר בשו"ת קול אליהו בשם הגאון הרב שמואל גרמיזאן ועוד)
הרי זה נחשב פרי שברכתו בורא פרי האדמה, ולכן יש להיזהר בפירות שהמראה החיצוני מטעה ועלולים בטעות לברך עליהם העץ אבל ברכתם היא בורא פרי האדמה, כגון פרי האננס, פפאיה או פסיפלורה.
מה מברכים על בננה? הרב רביד נגר - תרופת סבתא לצרבת טבעי וללא מרשם: