הלכות
שאלה: לפני כמה שנים פוטרתי בצורה בלתי הוגנת ממקום עבודתי. הייתי אז מתוסכלת מאוד ודיברתי הרבה לשון הרע על המנהלת ועל מקום העבודה. האנשים ששמעו את טענותיי הצדיקו אותי והסכימו שאכן נעשה לי עוול גדול.
בסייעתא דשמיא מצאתי מקום עבודה (טוב בהרבה) והצלחתי להירגע ואפילו לסלוח לאותה מנהלת. הבנתי שהכול משמיים והמנהלת הייתה רק השליחה, וגם שמעתי שהיא הצטערה על העוול שגרמה לי ואפילו ניסתה להחזיר אותי לעבודה, אבל ההנהלה לא הסכימה. התעוררתי לחשוב שעליי לבקש סליחה מהמנהלת, וברצוני לשאול:
א. מאוד לא נעים לי לספר לה מה דיברתי. האם די בכך שאבקש סליחה באופן כללי בערב ראש השנה?
ב. הסיפור התרחש לפני שנים, והאנשים ששמעו ממני את דברי הגנאי כנראה שכחו מהעניין. האם עליי לנסות לאתר אותם ולהוציא את הגנאי מליבם?
תשובה:
א. אפשר להסתפק בבקשת מחילה כללית מהמנהלת בערב ראש השנה אם אין אפשרות אחרת.
ב. במקרה שלפנינו, נראה שהשומעים שכחו את דברי הגנאי ששמעו לפני שנים, וייתכן גם שהבינו בזמנו שבסיפור יש שני צדדים, ולא הסכימו לחלוטין עם דברי הגנאי ששמעו. לכן נראה שהשואלת אינה צריכה כעת להוציא את דברי הגנאי מליבות השומעים, מפני שדווקא בפעולה זו עלולה להיכשל שוב באיסור לשון הרע, על ידי שתעורר מחדש זיכרונות שנשכחו. בכל זאת, טוב תעשה אם תספר את מעלותיה של המנהלת בפני השומעים הנזכרים לעיל בהזדמנויות שונות, ויהיה בזה תיקון לאשר עוותה (שו"ת משיב שלום).
(באדיבות משכן שילה)