יהדות
שטר פרוזבול הוא מתקנת הלל הזקן שנועד לאפשר לגבות חובות שהגיע זמן פירעונם, גם אם עברה עליהם שנת השמיטה וחובות אלו לא יושמטו ולא יבטלו בסוף שנת השמיטה.
פרוזבול הוא בעצם חיבור של שתי מילים פרוז-בול כלומר תקנה (פרוז) לעשירים (בול) (גיטין לו).
פירוש הדברים שכיוון שבסוף שנת השמיטה על פי התורה כל חובות שאדם חייב לחברו והוא תובע אותם ממנו כגון הלוואות וכדומה, בסוף שנת השמיטה, חובות אלה בטלים ומבוטלים! ולא תהיה אפשרות לגבות אותם לאחר שמסתיימת שנת השמיטה
כמו שכתוב בתורה: "וְזֶה דְּבַר הַשְּׁמִטָּה שָׁמוֹט כָּל בַּעַל מַשֵּׁה יָדוֹ אֲשֶׁר יַשֶּׁה בְּרֵעֵהוּ לֹא יִגֹּשׂ אֶת רֵעֵהוּ וְאֶת אָחִיו כִּי קָרָא שְׁמִטָּה לַה'" (דברים טו, ב).
וראה הלל הזקן שנמנעים העשירים מלהלוות לעניים משום שחששו שידחו אותם שוב ושוב עד שהגיעה סופה של שנת השמיטה ויתבטל החוב. ועל כן תיקן שטר זה שמשמעותו שכל החובות שחייבים לאדם מסוים, הוא ממנה את בית הדין שהם שיגבו את החובות עבורו.
וחובות שחייבים לבית הדין או שנגבים ע"י בית דין, אין שנת השמיטה משמיטה, שהרי כתוב "לא יגוש את רעהו" ואין בית הדין בכלל "רעהו". ועל כן יזהר כל איש ואישה לחתום על שטר פרוזבול לפני ראש השנה בסוף שנת השמיטה, ובכך יוכל לגבות את חובותיו גם לאחר שנת השמיטה (שזה נחשב שגובה חובותיו כשליח של בית הדין).
הרב בנימין חותה מסביר על שטר הפרוזבול: