ראש השנה: מקבץ עצות ליום הדין מהגאון הרב שטיינמן זצ"ל
(צילום: Olga Mukashev/shutterstock/מאת מוישימי - נוצר על־ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40274525)

ראש השנה

ראש השנה: מקבץ עצות ליום הדין מהגאון הרב שטיינמן זצ"ל

ראש השנה בפתח: מקבץ עצות מהגראי"ל שטיינמן זצוק"ל כיצד להתכונן ליום הדין
תומר כהן
הוספת תגובה
ראש השנה: מקבץ עצות ליום הדין מהגאון הרב שטיינמן זצ"ל
(צילום: Olga Mukashev/shutterstock/מאת מוישימי - נוצר על־ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40274525)
אא

ראש השנה נחשב ליום קדוש, יום הדין הגדול שבו נכתב לאדם גורלו במשך השנה החדשה בכל ענייני החיים. חודש אלול הוא הזמן להכין את עצמנו ליום הדין ולעשות תשובה, להתחזק באמונה ובטחון, בעבודת ה', בעבודת המידות ובכל הקשור ל"בין אדם לחברו".  

הגראי"ל (הרב אהרון יהודה ליב שטינמן) זצ"ל היה נשיא מועצת גדולי התורה במפלגת "דגל התורה" והנהיג את הציבור וארגונים רבים בו. הוא היה גאון בפסיקת הלכות, כיהן כראש ישיבת פוניבז' לצעירים והקים כוללים וישיבות רבות ללימוד תורה. אלפים נהרו אל פתחו לקבל ברכה ועצה.  

לכבוד ראש השנה קיבצנו עצות מופלאות מהרב שטינמן, באמצעותן ניתן לזאת זכאים ביום הדין:

לשתוק בזמן עלבון: לא פשוט לאדם לשמוע דברי גנאי ובזיון ולא להגיב, אך זו מידה נשגבת וחשובה במיוחד ומי שמתמיד בה זוכה. ציטוט הרב שטינמן: "שכל אחד יקבל על עצמו שאם אחד יאמר לו איזה דבר עלבון, ישתוק ולא ישיב לו, במשך שעות הבוקר עד הצהרים". 

סור מרע עשה טוב: מה קודם למה, סור מרע (להתרחק מדברים רעים) או עשה טוב? ציטוטו של הרב שטינמן: "ראשית יש לדעת שצריך לעשות את ה'סור מרע' ואחר כך 'עשה טוב'". 

פרישה ממלאכות אסורות בשבת: סגולה גדולה היא להכין עצמנו לשבת לפני הזמן בו היא נכנסת ואשרי מי שמקפיד על כך. ואלו הם דבריו של הרב שטינמן: "לקבל על עצמו לשבות ממלאכה שאסורה בשבת כבר חצי שעה לפני השקיעה" (לא לקבל שבת ממש, אלא לפרוש ממלאכה). 

שמירת הלשון: חשוב מאוד לסנן את המילים שיוצאות מפינו ולחשוב פעמיים לפני שאנו מדברים, האם הדיבור "נקי" ולעניין (לא פוגע באף אדם ולא מוריד מהערך שלנו). וכך ציין הרב שטינמן: "עיקר הקבלה צריכה להיות מענין הדיבור, כגון לשון הרע, ליצנות וחנופה. ומי שנזהר בדיבורו יכול להגיע למדרגות גבוהות מאד". 

לברך את הברכה הראשונה בתפילת 18 בכוונה: ברכת "מגן אברהם" היא הברכה הראשונה בתפילת 18 והיא עוסקת בדברי שבח לה' יתברך ובקשת רשות לדבר עם ה'. וכך אמר הרב שטיינמן: "לקבל על עצמו לכוון בברכה ראשונה של שמונה עשרה". 

להתחזק באמונה, במוסר ובחשבון נפש: ציטוט של הרב שטינמן: "לשמר את הרגשת 'שוויתי ה' לנגדי תמיד' ללמוד מוסר, או לעשות לפחות פעם ביום חשבון נפש". 

קבלה טובה: כדאי מאוד לקבל על עצמנו קבלה טובה בינינו לבין עצמנו. רצוי גם להגדיר לה זמן קצוב שנוכל לעמוד בו כדי שלא נישבר. ציטוט הרב שטינמן: זה מחסדי ה' עמנו, שכשמקבל האדם על עצמו קבלות טובות בימים אלו, הרי הוא מוכיח שרצונו לשפר את מעשיו והקב"ה בחסדיו דן אותו לפי מצבו הנוכחי". 

קריאת שמע בכוונה וקבלת עול התורה: מחשבתו הראשונה של האדם צריכה להיות קבלת עול תורה בכוונה ובתמימות, וכן הקדשת היום צריכה להיות מיועדת למען לימוד התורה ומעשים טובים. הקפדה על כך תזכה את האדם לסייעתא דשמיא וסילוק הדאגות מתוכנו. ציטוט הרב שטיינמן: "המחשבה הראשונה בבוקר: קבלת עול תורה באמת ובתמים. ההתחלה של היום קובע על כל היום כולו, וכן התחלה של כל זמן קובע על אחר כך, לכן באמת ציותה התורה לקבל עול מלכות שמים בקריאת שמע 2 פעמים בכל יום, שעל ידי זה יוכל להיות המשך ויסוד למה שאחר כך ובזה צריך להשתדל להתחיל בטוב ובקבלה רצויה אז יש לקוות להצלחה בס"ד". 

ה' רואה ושמח גם בדבר הקטן ביותר: הרב שטיינמן הסביר כי כל פעולה של האדם וקבלה טובה על עצמו, גם אם היא זוטרה וזמנית, נחשבת כעולם ומלואו בעיני ה' יתברך. ציטוט של הרב שטיינמן: "כתוב בגמרא שיצרו של אדם מתגבר עליו בכל יום ומבקש להמיתו, והרי אנו - אין לנו את הכוח להילחם בו, ועל כן כל מאמץ להתגבר על יצרנו נחשב לגדול מאוד בעיני הקב"ה". 

התמדה ככל הניתן: כשאדם מקבל על עצמו קבלה, רצוי כי יקפיד עליה לאורך זמן עד כמה שניתן, אך גם קבלה זמנית ואפילו במשך חצי שעה היא דבר מופלא. וכך ציין הרב שטיינמן: "אמנם על האדם להשתדל להתמיד בקבלה למשך השנה, אבל גם אם יצליח להתמיד בקבלה אפילו מעט לאחר יום הכיפורים ואפילו חצי שעה – הרי גם זה דבר גדול הוא". 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי