ראש השנה

ב-3 דקות: מה מותר ומה אסור לעשות בראש השנה?

הרב יהונתן ענבה מסכם בשלוש דקות בלבד את הלכות ראש השנה ועונה לכל שאלות הגולשים. צפו
הרב יהונתן ענבה
תגובה אחת
אא
(צילום: Valerii Sokolovskyi/shutterstock)

ראש השנה, תחילתה של שנה חדשה שתבוא עלינו לטובה בע"ה. ראש השנה הוא יום קדוש וישנם מספר דברים שאסור לעשות בו, ומספר דברים שחשוב להקפיד עליהם:

מה מותר ומה אסור לעשות בראש השנה? 

נסיעה ברכב - בראש השנה אסור לנסוע ברכב ויש לשמור על קדושת היום.  

בישול - בראש השנה מותר לבשל רק בתנאי שיש לנו אש שהדלקנו לפני כניסת החג. יש להדליק נר נשמה לפני כניסת החג ולהעביר מהאש שלו. רק באופן הזה יהיה מותר לנו לבשל בראש השנה. ביום הראשון מותר לבשל רק לצורך היום הראשון של החג, ואילו ביום השני יש לבשל לכבוד היום השני. 

עישון - בראש השנה מעיקר הדין מותר לעשן, בתנאי שיש לנו נר נשמה שהדלקנו לפני כניסת החג, ורק ממנו מדליקים את הסיגריה. 

רחצה - בראש השנה מותר להתקלח במים קרים לכל הדעות. לשיטת הספרדים בלבד - אם רוצים להתקלח במים חמים, זה רק בתנאי שיש לנו מים שהתחממו מלפני החג, או אם יש דוד שמש. אשכנזים נוהגים להחמיר ולהתקלח רק במים קרים ובסבון נוזלי בלבד. 

עבודה - ראש השנה הוא יום קדוש מאוד, ולכן אסור לעבוד בו.  

שינה - בראש השנה מעיקר הדין אסור לישון. בזוהר כתוב כי מי שיישן בראש השנה, יישן מזלו במשך כל השנה. אז מה עושים? 

אם אדם קם מוקדם בבוקר, לפני עלות השחר, בערך בשעה 05:00, עד 12:30 בצהריים זה הזמן שצריך להקפיד להיות בו ערים. בשאר הזמן מותר לישון, אם כי צריך לנצל את היום כמה שאפשר.  

עשיית מלאכה - ראש השנה נחשב ליום קדוש, ולכן אסור לעשות בו מלאכה. בתוך כך, אסור גם לכתוב ולצייר בראש השנה.  

בכי ועצבות - ראש השנה הוא יום שבו ממליכים את המלך, ויום שיש בו אקט של שמחה, ולכן לכתחילה לא בוכים בו. אך יחד עם זאת, אם חשים צורך חזק לבכות, מותר לתת לבכי להתפרץ ומיד באותו הרגע לעשות תשובה, מכיוון שעל פי הזוהר באותו הרגע דנים אותנו בשמים. בכי אחד של חרטה בלב שלם, מזכה את האדם באותו הרגע בכתיבה לחיים טובים. 

שימוש במכשירי חשמל - ראש השנה הוא יום של קדושה, ולכן אסור להשתמש במכשירים חשמליים. בכלל זה אסור גם להשתמש במחשב ובמכשיר הפלאפון הנייד.  

סעודת החג והסימנים - בשני לילות החג של ראש השנה בשעת הסעודה, ישנם סימנים שצריך להקפיד עליהם: לאחר הקידוש נוטלים ידיים ומברכים "המוציא". מיד לאחר מכן ולפני תחילת הסעודה, מביאים לשולחן את הסימנים של ראש השנה. הסימן הראשון הוא התמר - מברכים על התמר "בורא פרי העץ", טועמים, אומרים "יהי רצון" ומיד לאחר מכן טועמים שוב.  

בכל שאר הסימנים אומרים רק "יהי רצון", ולאחר מכן טועמים אותם. 

בסימנים שבהם קיים חשש להתלעה, יש לבדוק תחילה את הסימן ורק לאחר מכן אומרים את הברכה על הסימן או את ה"יהי רצון", ואז טועמים. 

בקידוש של הלילה הראשון של החג, חשוב להקפיד שהסימנים לא יהיו על השולחן, מכיוון שבקידוש מברכים ברכת "שהחיינו", ואם יש על השולחן פירות כמו הרימון למשל, שצריכים לברך עליו "שהחיינו", לא נוכל לברך עליהם שוב.  

לעומת זאת, בלילה השני של החג, מכיוון שברכת "שהחיינו" בקידוש היא בגדר ספק, מביאים לשולחן בכוונה פרי חדש שעליו צריך לברך ברכת "שהחיינו", מסתכלים עליו, וכך יוצאים ידי חובה לכל הדעות. 

שמיעת שופר - המצווה החשובה ביותר בראש השנה היא לשמוע את קול התקיעה בשופר. גם בבוקר החג הראשון וגם בבוקר השני, מצווה על כל אחד לשמוע את השופר, ובשעת התקיעות להקשיב היטב ולהתכוון לצאת ידי חובה. לקול השופר, קול ההתעוררות, יש כוח לעמוד לנו לחיים טובים ולשלום. 

תשליך - לאחר תפילת מנחה ביום הראשון של החג, יש מצווה לעשות את טקס ה"תשליך" - טקס מיוחד שבו קוראים את תפילת התשליך לצד מקור מים כגון: ים או אגם.  

חג שמח וכתיבה וחתימה טובה לכולם, אמן כן יהי רצון.   

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי