תחקיר המלונות המזוהמים
(צילום: kavram/shutterstock)

חדשות

תחקיר המלונות: אלו המלונות בארץ בהם התגלו זיהומים ועובש

לאחר תלונות של עשרות אורחים על בחילות וקלקולי קיבה, נבדקו בעדשת המצלמה כמה מלונות במסגרת "תכנית חסכון", והתוצאות לא מעודדות במיוחד

תומר כהן
הוספת תגובה
תחקיר המלונות המזוהמים
(צילום: kavram/shutterstock)
אא

ישראל ידועה כאחת המדינות היקרות לנפוש בה. זהו לא סוד שרבים מהישראלים מעדיפים לסגור חופשה בחו"ל שלעיתים יוצאת כחצי סכום ואף פחות, מאשר היו משלמים בארץ. המחירים לחופשה בארץ מרקיעי שחקים ואף יכולים לחצות את טווח ה- 20,000 ₪ עבור משפחה לכמה ימים ספורים של נופש. במחירים מופקעים היינו מצפים לכל הפחות לקבל חופשה מושלמת, שירות נהדר, אוכל טוב ותחושה של שלימות הכל כלול. אלא שבבדיקה שנערכה ב"תכנית חסכון" התגלו ממצאים עגומים למדיי בעדשות המצלמה, בבריכות היוקרתיות ואפילו במנות האוכל, התגלו זיהומים וחיידקים העלולים לסכן את הבריאות.  

המלון הראשון שנבדק הוא מלון "דן" אילת - הגובה מחיר מופקע ללילה כולל ארוחת בוקר. המנה הנבחרת לבדיקה היא סלט שאמור להיות מורכב מירקות טריים, לפחות כמו זה שאנו חותכים לעצמנו בבית, אלא שהתוצאות שהתקבלו לא מעודדות במיוחד. מטעם המעבדה באגודה לבריאות הציבור, שביצעה את הבדיקה - התגלו נתונים מאכזבים במיוחד. "מצאנו קוליפורמים פי 30 מהתקן. ה ממש מראה על מוצר פחות נקי", סיפרה ד"ר ציפורה מטס מטעם האגודה. גם בועז לייבוביץ', מומחה בטיחות בענייני מזון חיזק את הדברים ואמר כי "קוליפורמים יכולים להעיד על סביבה לא נקייה או ציוד לא נקי, טמפרטורה לא טובה שבה נשמר המזון. זה עלול ללמד על זיהום של הסלט בחיידקים שהם מסוכנים לבריאות הסועד".  

בנוסף נמצא במלון גם חיידק המכונה "סטף אוראוס", העובר בד"כ דרך פצעים פתוחים ועלול לסכן חלק מהאוכלוסייה.  

"זיהומים בחיידקים האלה יכולים לגרום לכאבי בטן, שלשולים, בחילות, הקאות, חום גבוה, צואה דמית לפעמים. עם מערכת חיסונית יותר חלשה קשישים או ילדים צעירים, נשים בהיריון, זה עלול להיות ממש מסוכן", סיפרה ד"ר חגית וגנר ויינברג, רופאת משפחה מומחית.  

מוטב לציין כי הבדיקה נערכה לאחר עשרות תלונות שהגיעו מאורחים שנפשו במלון על שלשולים, הקאות וכאבי בטן. בשל מסוכנות החיידק נמצא כי מבין המלונות שנסקרו, מלון דן הוא המלון שמוקם ראשון בסדר המלונות המלאים בחיידקים.  

מלון "הרודס פאלאס" אילת - אחד ממלונות הפאר הנחשבים באילת. גם שם חופשה לא תעלה זול בכלל. מנה נבדקת: סלט טונה עם פטה, בו נמצאו קוליפורמים פי 30 מהתקן המותר ובנוסף לכך עובש ברחבי המלון פי 90 מהתקן המותר. לדברי המעבדה, החיידק שנמצא יכול להיווצא כתוצאה מחוסר הגיינה ושימוש בכלים מלוכלכים. "מדובר בחיידק שנמצא בצואה של בני אדם ושל חיות. הוא עלול ללמד על זיהום צואתי  של אותו מזון ", אמר פרופסור אייל לשם המתמחה במחלות זיהומיות בשיבא. במלון התגלו לא מעט תופעות חריגות העלולות להצביע על הגיינה לוקה בחסר, אך יחד עם זאת לא נמצא שום חיידק מסוכן. 

מלון "VERT" אילת- מנה סדקת: סלט פאטוש ים תיכוני עם טונה - שהכיל קוליפורמים פי 20 מהתקן המותר, ובנוסף עובש בכמות של פי 1.6 מהתקן המותר של משרד הבריאות. "לא הייתי שמחה לאכול אותו, אבל יחסית לסלטים האחרים שנבדקו הוא עומד במצב לא רע", אמרה ד"ר מטס. זה המקום לציין כי במלון זה התגלו הכי פחות בעיות ביחס למלונות אחרים.  

מלון "רויאל ביץ'" אילת - לעומת מלונות אחרים, תקן הקוליפורמים דווקא נמצא תקין, אם כי העובש שנמצא הוא פי 5 מהתקן המותר. "אומנם מצאנו עובשים, אבל לא הכצעקתה בהשוואה לאחרים", סיפרה ד"ר מיטס.  

לאחר שהמלונות הגיבו לזכותם, כי התקן שונה וכי הם מקיימים את המלצות משרד הבריאות, נבדקו הטענות מול מכון התקנים, שהסביר כי אכן התקן לא רשמי אך גם ע"פ התקן השני, ישנן מנות שחרגו. "לאחר שבחנתי את תוצאות המעבדה במלון דן נמצא החיידק המסוכן ביותר, מלון הרודס אילת עם תוצאות בינונית, ומלונות VERT ורויאל ביץ' באילת - התוצאות טובות למדי", מסר ד"ר דן בראל, מיקרוביולוג ומומחה לבטיחות מזון. 

להלן תגובת המלונות: 

מלון דן אילת - "מלון דן אילת מקפיד הקפדה יתרה על בריאות ובטיחות המזון המוגש בו. אנו נמצאים בפיקוח מלא של כל הגורמים המוסמכים, וזוכים לביקורות טובות לאורך כל השנה. קיבלנו את הממצאים ונבחן אותם לעומק". 

רשת ישרוטל - "רשת ישרוטל מקפידה הקפדה יתרה על איכות המזון המוגש בבתי המלון שלה ומספקת לאורחי בית המלון חווית ניופש וקולינריה ייחודית. אנו מקפידים לבצע באופן תדיר בדיקות איכות מזון בכל בתי המלון ומרוצים שגם בבדיקות המעבדה הוכחית התוצאות היו טובות ועמדו בתקנים".   

רשת VERT: "המלון מקפיד על הסטנדרטים הגבוהים ביותר של בטיחות האוכל והמזון הנבדקים במעבדות הטובות בארץ על פי התקנים המחמירים ביותר. אם נמצא סלט שחרג מהתקן הנושא ייבדק בקפידה ויטופל במלוא החומרה. אנו נמשיך ונקפיד על הסטנדרטים הגבוהים ביותר של שירות עבור אורחינו". 

רשת פתאל: "בטיחות המזון זוכה להתייחסות יתרה באמצעות הקפדה על היגיינת העובדים, שמירה על נוהלי משרד הבריאות וכן דגימות מזון באופן שוטף, במעבדת מזון מקצועית ומוסמכת על ידי משרד הבריאות. דוח מעבדת ביו לאב (המוכר על ידי משרד הבריאות),מורה באופן חד משמעי כי מהימנות התחקיר נפגמה מאחר ואינו בוצע כנדרש. יודגש כי נושא בטיחות המזון נמצא בראש סדר העדיפויות של הרשת, ועל כך יעידו מאות אלפי האורחים אשר חזרו מחופשתם בריאים ומלאי הנאה וחוויות". 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי