חדשות
בהתרגשות מיוחדת על ביצור חומות הקדושה ושמירת מסורת ההלכה, התקבלה הידיעה המיוחדת בקרב רבבות ישראל, כאשר לראשונה מאז היווסדה על טהרת הקודש לפני קרוב למאה שנים, זוכה העיר בני ברק להסדר קבורה המאפשר לכלל תושביה לזכות לקבורה כדת וכהלכה בבוא עת פקודה חינם וללא כל עלות, בתכלית הידור מסורת ההלכה אשר חרדו לה תקיפי קמאי, של 'קבורת שדה' כדרך המסורה מדורי דורות.
כידוע לכל, מצוקת הקבורה הפכה למצוקה של ממש במרכזי הערים הגדולות בישראל ולבעיה לאומית המעסיקה רבות את רשויות התכנון וגופי שירותי הדת בישראל. כך שבעוד שבערי הפריפריה נהנות הרשויות משטחים ציבוריים רחבים ויכולות להקצות שטחים ייעודים לקבורה ללא שינויי ייעוד וללא פגיעה עתידית במאפייני התכנון האזוריים, הרי שבריכוזי הערים הגדולות כמו במטרופולין גוש דן שתוכננו לפני למעלה ממאה שנים ללא כל הלימה לשיעורי האוכלוסייה בהן כיום, מצוקת הקבורה הפכה למציאות קטסטרופלית של ממש, כאשר בתי העלמין המלאים אינם יכולים לקלוט את שיעור הנפטרים האזורי, וכך החלו מחירי הקבורה להאמיר בשל רמת הביקושים ולאור העבודה שיש צורך לנייד נפטר מעירו לעיר אחרת כאשר מחירי חלקות הקבר מוכתבים על פי נתוני הציע וביקוש ומגיעים לרמת מחיר בלתי אפשרית המושתת באחת על כתפי המשפחות האבלות בשעתן הקשה ביותר כשמתם מוטל לפניהם והם נאלצים לעשות הכל על מנת להביא את יקרים לקבר ישראל כראוי ובדרך כבוד.
לנוכח מציאות זו, גיבשו הצוותים המקצועיים במינהל מקרקעי ישראל ובמשרד הדתות את מודל הקבורה הרוויה – לפיו הקבורה שתוענק חינם לכל תושב בישראל היא ה'קבורה בקומות' ו'כוכי הקבורה', באמצעות מגדלי קבורה שהוקמו בבתי העלמין במרכז הארץ וכך גם 'כוכי קבורה' במטרה שלא לאבד משאבי קרקע ולתכנן את מצוקת הקבורה בהתאם לרמת הביקוש.
פתרון זה נענה בהתנגדות ברורה של רבותינו גדולי ההוראה זצוק"ל ויבדלחט"א לנוכח השינוי במסורת הקבורה מדורי דורות שהינה בקבורת שדה, וכך נאלצו תושבי בני ברק עשרות שנים להתמודד עם המצוקה באמצעות תשלום לבתי עלמין פרטיים בעיר וברחבי הארץ, בהם מחירי הקבורה גבוהים ומשמעותיים במיוחד, עד שהדהדו דברי חז"ל אודות ימיו של רבן גמליאל (מו"ק כז) "הוצאת המת קשה לקרוביו יותר ממיתתו" כאשר בעת צרה וצוקה נאלצו המשפחות להתחייב סכומי כסף כבירים כשאין בידם כל.
בהחלטה עירונית חסרת תקדים אותה הוביל ראש העיר הרב אברהם רובינשטיין באופן עקבי נגד כל הסיכויים, החליטה עיריית בני ברק להציב את נושא פתרון הקבורה בראש סדר היום העירוני וכיעד מרכזי ודחוף למען תושבי העיר – להביא לפתרון מקצועי ישים ואפשרי למתן זכות קבורה חינם ללא כל עלות לקבורת שדה מהודרת לכלל תושבי העיר בחלקות ייעודיות ליראי ד' כנהוג בתפוצות ישראל במסורת הדורות.
לאחר שנים של בחינת חלופות ומו"מ ארוך, הגיע ראש עיריית בני ברק לסיכום ושותפות עם עיריית אלעד, לפיו בבית העלמין ההולך ומוקם בעיר אלעד בחזון ובמעוף על ידי ראש העיר הרב ישראל פרוש, יזכו כלל תושבי בני ברק לקבורה חינם ללא כל עלות, כשותפות הקמה ופיתוח של בית העלמין.
ואכן, עם השלמת תכנון בית העלמין 'לחיים' בתחומי העיר אלעד, אישרה עיריית בני ברק תקציב פיתוח מיוחד כסיכום ושותפות שתאפשר לתושבי העיר קבורה חינם. יחד עם המשך בנייתו של בית העלמין באלעד אותו הוביל רה"ע הרב ישראל פרוש שכזקנו הרה"ח ר' יעקב הלפרן זצ"ל זכה לדאוג ליקרא דשכבי ולייסד בית עלמין על טהרת הקודש, ניהלה עיריית בני ברק מאבק מורכב וממושך מול רשויות התכנון ורשויות המקרקעין על מנת לאשר את הסיכום ולהכיר בזכאותם של תושבי בני ברק לקבורת שדה חינם, תהליך שארך כמעט שנתיים תמימות של בחינה ואישור. גולת הכותרת של הסדר הקבורה הוא בסיכום המיוחד ושותפות הנהלות חברות קדישא גחש"א הגדולות באזור, שנרתמו בשותפות ובאחריות מרובה למען גמילות חסד של אמת, חברה קדישא גחש"א פתח תקווה וחברה קדישא גחש"א ת"א, שסיכמו על ניהול הלכתי ומקצועי של בית העלמין החדש ואחריות מלאה על כל מערך הקבורה כמסורת ההלכה, כאשר בית העלמין נבנה בקצב מואץ ונתקדש כשהוא נחנך לייעודו וכבר הובאו בו לקבורה עשרות נפטרים ל"ע למנוחת עולם בבית העלמין החדש שכולו קודש ליראי ד' בתכלית ההידור.
ביום שישי האחרון ערב שבת לסדר 'תנו אחוזת קבר' הודיע ראש עיריית בני ברק הרב אברהם רובינשטיין על השלמת המאבק ואישרור הסכם הקבורה באופן סופי ובתחולה מידית, כאשר כלל תושבי העיר ללא יוצא מן הכלל, זכאים לקבורה חינם בבית העלמין החדש, תוך פירוט מלא המידע הנדרש לשעת צרה ל"ע בפירוט מלא של הסדרי ההלוויה והקבורה ודרכי ההתקשרות עם הנהלת חברה קדישא פתח תקווה המנהלת את כל ענייני הלוויה והקבורה בבית העלמין בתכלית ההידור כמנהג ירושלים ת"ו בפיקוח רב הח"ק וכפי שאושר בחותם תכלית ההידור על ידי רבני העיר שליט"א בהתאם למקובל בבתי העלמין בעיר מקדמת דנא(תיאום הלוויה מול הנהלת ח"ק פ"ת בטלפון: 03-9263901).
עם פרסום הבשורה על הסדרה היסטורית זו, הביעו מרנן ורבנן שליט"א קורת רוח מרובה על זכייתה של עיר התורה להמשיך עמל ראשונים – הלא הם מייסדי העיר ומאוריה שחרדו על תקנת העיר שיהיו כל ענייניה כדת וכהלכה, כאשר ההסכם החדש מביא עימו בשורה של רווחה אדירה והורדת אבן ריחיים בלתי אפשרית מכתפי המשפחות האבלות תוך כדי שמירה על מסורת ההלכה מול רוחות הזמן. רבותינו גדולי ההוראה שליט"א שיגרו ברכה מיוחדת לעיריית בני ברק ולעומד בראשה כמו גם לראשי הנהלות חברה קדישא תל אביב ופתח תקווה, על עמידת האיתנה בפרץ וזכותם לחבוש כאבם של ישראל בעת צערם ח"ו שעמדו בפני שוקת שבורה וחבות כלכלית בלתי נתפסת, כאשר כעת כל תושב זוכה לקבורה בין שומרי שבת יראי ד' תוך כדי הבטחת מסורת הקבורה וביצור חומות העיר ומגדלותיה.