רבי יהודה הנשיא: 9 עובדות על חייו ופועלו
רבי יהודה הנשיא. (צילום: צילום מסך מתוך ערוץ היוטיוב של יצחק אנטיזדה)

גדולי ישראל

ט"ו כסלו - יום ההסתלקות של רבי יהודה הנשיא: 9 עובדות על חייו

"לא נהניתי מן העולם הזה אפילו באצבע קטנה": על חייו של התנא הקדוש ונשיא הסנהדרין - רבי יהודה הנשיא

תומר כהן
הוספת תגובה
רבי יהודה הנשיא: 9 עובדות על חייו ופועלו
רבי יהודה הנשיא. (צילום: צילום מסך מתוך ערוץ היוטיוב של יצחק אנטיזדה)
אא

9 עובדות על רבי יהודה הנשיא:

1.      רבי יהודה הנשיא היה מחותמי תקופת התנאים שמונה לנשיא הסנהדרין בשנות ה-30 לחייו. תואר ה"נשיא" בעבר, נחשב למעשה להגדרה העכשווית של "רב" ו"גאון". כששהה שם הגאון בבבל הוצמד לו הכינוי "רבי", ובארץ ישראל הוא כונה "הנשיא".

2.      רבי יהודה הנשיא נולד לרבי שמעון בן גמליאל (הרשב"ג) בין השנים 135 – 137 לפני הספירה, זמן קצר אחרי מרד בר כוכבא ובעת גזרות השמד של אדריאנוס. כשהיה נער, זכה רבי יהודה הנשיא ללמוד מפי מחבר ספר הזוהר הקדוש - רבי שמעון בר יוחאי ומפי אביו רבן שמעון בן גמליאל.

3.      רבי יהודה הנשיא דבר מספר שפות ביניהן: עברית, ארמית, רומית, יוונית וסורית. בעיקר דיבר הרב בשפה היוונית שהייתה אז מקובלת, והתנגד לשימוש בשפה הסורית שהחלה להיות שגורה בפי ההמון. לעומת זאת, בביתו הקפיד רבי יהודה לדבר בלשון הקודש ואף מסופר כי השפחה בבית משפחתו שלטה היטב בשפה העברית וחידשה לחכמים בתקופה דאז פירושים רבים של מילים לא מועכרות מהמקרא ומההלכה.

4.      רבי יהודה הנשיא אחראי על המשנה - כלומר עריכת התורה שבעל פה, וחילק את המשנה לשישה "סדרים" (נושאים) המכונים "אב": זרעים, מועד, נשים, נזיקין, קדשים וטהרות.

5.      בנוסף להיותו צדיק גדול, רבי יהודה הנשיא היה ידוע כעשיר גדול שסחר בתוצרות רבות, כמו: זיתים, יינות, בשמים, פשתן ממנו ארגו בגדים ודגים. הרבי הגאון תמך כלכלית והחזיק בתי מדרש ותלמידי חכמים בזכות נדבנותו. שטחים רבים הוקמו בנוסף לנכסי בית הנשיאות באזור הגולן, עמק יזרעאל ועמק הירדן - בו גידלו את פרי האפרסמון ממנו הופקו בשמים ונרקחו תרופות.

רבי יהודה הנשיא. (צילום: צילום מסך מתוך ערוץ היוטיוב של יצחק אנטיזדה)

6.      רבי יהודה הנשיא היה בקשרים טובים עם השליטים והקיסרים באותה התקופה, ביניהם אנטונינוס קיסר - שהיה ידיד קרוב של רבי יהודה. אמותיהן של רבי יהודה ושל הקיסר אנטונינוס ילדו אותם באותו הזמן - תקופה בה גזרה מלכות רומי על ישראל לא למול את הבנים. אביו של רבי יהודה הנשיא, רבן גמליאל, לא התרגש מהגזירה והחליט למול את בנו בסתר. מעשה זה התגלה לשר העיר שהלך והלשין למלך על המרת פיו מצד רבן גמליאל. משכך, קרא המלך לרבן גמליאל ולבנו על מנת לבדוק את הטענה. הוריו של רבי יהודה התינוק יצאו לכיוון חצר המלך ובדרך נכנסו אל בית הוריו של אנטונינוס. אימו של הקיסר שהייתה מיודדת עם אימו של רבי יהודה הנשיא שמעה על ציווי המלך והציעה לקחת במקום אל המלך את בנה התינוק, אנטונינוס ולהשאיר אצלה את רבי יהודה. בדרך אל בית המלך, בכה אנטונינוס ואימו הרבנית של רבי יהודה, הניקה אותו. כשהגיעו הוריו של רבי יהודה אל המלך והראו לו את התינוק הערל, זעם המלך על כך שהשר שיקר אותו וציווה להוציאו להורג בתלייה ולבטל את הגזירה הקשה על ישראל - כפיצוי. רבי יהודה התינוק ניצל בזכות מעשה זה ומאז התפתח בינו לבין הקיסר קשר חברי שכלל שיחות על דת, אמונה, הלכה ומלכות. עוד סופר במדרש כי מנהרה מקשרת נחפרה בין בתיהם של השניים שנפגשו באמצעותה בסתר. לבסוף החליט אנטונינוס להתגייר ועבר ברית מילה.

7.      רבי יהודה הנשיא חי בציפורי ב-17 השנים האחרונות לחייו ונפטר בשנת 224 למניינם, בערך בגיל 84. הוא נקבר בבית שערים (עמק יזרעאל),מקום מגוריו באותה העת.

8.      בשעת פטירתו הרים אצבעותיו מעלה וזעק: "ריבנו של עולם, גלוי וידוע לפניך שיגעתי בעשר אצבעותיי בתורה, ולא נהניתי מן העולם הזה אפילו באצבע קטנה. יהי רצון מלפניך שיהא שלום במנוחתי!".

9.      רבי יהודה הנשיא הורה צוואה לבניו, בה ביקש מהם: "היזהרו בכבוד אימכם. נר יהא דלוק במקומו. שולחן יהא ערוך במקומו. מטה תהא מוצעת במקומה. יוסף חפני, שמעון אפרתי, הם שמשוני בחיי והם ישמשוני במותי". זכותו תגן עלינו ועל כל ישראל אמן.  

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי