(צילום: Igal Vaisman/shutterstock)

חדשות

פורסמה טיוטת חוק המהפך בבתי המשפט

חקיקת פסקת ההתגברות שמציע לוין קובעת שאם הפסילה של חוק רגיל לא תיעשה בהרכב מלא ופה אחד, הכנסת תוכל לחוקקו מחדש ברוב של 61 חברי כנסת, ותוקפו יהיה עד לכנסת הבאה

מ. פריד
הוספת תגובה
(צילום: Igal Vaisman/shutterstock)
אא

שר המשפטים יריב לוין הפיץ הערב (רביעי) את הטיוטות להצעות החוק שיאפשרו את החלשת בית המשפט העליון. בין הסעיפים שנכללו בתוכנית: עיגון רוב לנציגי הקואליציה בוועדה לבחירת שופטים; קיצור כהונתם של נשיא בית המשפט העליון וסגנו ואפשרות למנותם לתפקיד גם אם לא כיהנו בעליון; וביטול שיטת הסניוריטי הנהוגה כיום. כמו כן, לוין כלל את ביטול עילת הסבירות וחקיקת פסקות התגברות שלפיה, הכנסת תוכל לחוקק מחדש חוקים שלא נפסלו פה אחד בהרכב מלא.

הטיוטה לתוכניתו של לוין הופצה לאנשי הייעוץ המשפטי לממשלה (כולל ליועצת המשפטית לממשלה עצמה) לפני כמה ימים, ובמשרד המשפטים החלו כבר בעבודת מטה כדי לגבש את חוות דעתם על ההצעה.

מספר החברים בוועדה לבחירת שופטים יורחב מתשעה ל-11, והרכבה ישתנה. כיום הוועדה מורכבת משר המשפטים (שמשמש כיו"ר הוועדה), ארבעה פוליטיקאים (מהכנסת ומהממשלה), שלושה שופטי עליון ושני נציגים של לשכת עורכי הדין. לפי טיוטת לוין, הרכבה החדש יכלול את שר המשפטים, שני שרים, יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, יו"ר ועדת ביקורת המדינה ויו"ר ועדת הכנסת. בנוסף להם, ישבו בוועדה נשיא העליון, שני שופטי עליון ושני נציגי ציבור שיבחר שר המשפטים.

ההצעה שהעביר לוין כוללת גם חקיקה של פסקת התגברות. לפי הטיוטה, בית המשפט העליון לא יוכל לדון כלל בחוק יסודי, כפי שקורה היום. עוד מוצע, כי ביטול חוקים שאינם חוקי יסוד ייעשה רק בהרכב מלא של בית המשפט העליון (כלומר, כל 15 שופטי העליון) וברוב של 12 שופטים שיתמכו בכך. כיום, בית המשפט שהעליון יכול לבטל חוקים גם ברוב רגיל ובהרכב רגיל, בתנאי שהם סותרים באופן מהותי חוקי יסוד. בכל 30 השנים האחרונות בוטלו באופן זה 22 חוקים בלבד.

חקיקת פסקת ההתגברות שמציע לוין קובעת שאם הפסילה של חוק רגיל לא תיעשה בהרכב מלא ופה אחד, הכנסת תוכל לחוקקו מחדש ברוב של 61 חברי כנסת, ותוקפו יהיה עד לכנסת הבאה, שתוכל לבחון אותו מחדש, או למשך ארבע שנים (לפי האפשרות המאוחרת יותר). המשמעות היא שבית המשפט העליון עדיין יוכל לבטל חוקים מבלי שהכנסת המכהנת תחוקקם מחדש, אך זאת בתנאי שההרכב שדן בביטול החוק יקבל את ההחלטה פה אחד. עוד מוצע, כי ניתן יהיה לחוקק מחדש גם חוק שנפסל בהרכב מלא – בתנאי שמדובר בכנסת שאינה הכנסת שחוקקה אותו.

בנוגע לביטול עילת הסבירות, בהצעה נכתב כי בית המשפט לא יפסול החלטה של הממשלה, של שר, או של רשות אחרת על בסיס עילת הסבירות. את הצורך בביטול עילת הסבירות מנמק לוין במסמך בכך ש"הפסיקה הישראלית פיתחה בעשורים האחרונים עילת התערבות חריגה במעשי הממשלה כל אימת שבית המשפט סבור כי החלטת הממשלה או השר איננה סבירה".

לוין הופיע הבוקר בוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, לדיון ראשון בתוכנית שהוא מקדם. הוא אמר שם כי הוא "נחוש לקדם את הרפורמה ושום איום לא ירתיע אותי". יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) מסר כי דיוניה יתקיימו בימים ראשון-חמישי, זאת למרות שתזכיר חוק בנוגע לחוקים הנידונים טרם הוכח. בעקבות זאת, קבוצת ח"כים מהאופוזיציה החברים בוועדה מחו על כך במכתב ששלחו ליו"ר הכנסת, אמיר אוחנה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי