יהדות
הגאון רבי דוד לאו פרסם היום (רביעי) פסיקת הלכה מפורטת ומנומקת אודות להגדרתו וכשרותו של הבשר המתורבת המיוצר מתאי גזע. לפני כתיבת הפסיקה, הגיע הרב הראשי לביקור במפעל ייצור של הבשר המתורבת, במטרה לקבל אינדיקציה ולהבין לעומק את אופן תהליך הייצור. הגר"ד לאו הדגיש כי מטרת חוות הדעת ההלכתית נועדה לקבוע את מעמד הבשר המתורבת מבחינת כשרות בהתבסס על תהליך הייצור שהוצג בפניו במפעל. הבשר המתורבת אינו עשוי מבשר של בהמה קיימת אלא מתאי גזע המופקים מביצית, מבודדים לאחר שטיפת עוברים ומושתלים ב'מצע צמחי'.
לאחר דיון הלכתי מתמשך והתחבטות בעניין הכשרות בשל תהליך הייצור וחשש מעניין של מראית עין והרגל עבירה, כתב הגר"ד ופסק כך:
א. ככל שהבשר המתורבת יוגדר וישווק כ’מוצר צמחי הקרוב ביותר לבשר’, הרי בכפוף לכך שיהיה פיקוח שתאי הגזע אכן יופקו משטיפת עוברים וכן תהיה השגחה על שאר מרכיביו, הרי דינו של בשר מתורבת זה הוא כשר פרווה כמוצר צמחי.
ב. במידה והבשר המתורבת ישווק כבשר או מוצרי בשר, ובפרט אם צורתו תהיה דומה לבשר בטעמו ובריחו ההולך למרחוק בעת הבישול, יש מקום להחמיר ולהגדירו ככשר, אך לא כמוצר פרווה לעניין עירובו, בישולו ואכילתו עם מוצרי חלב.
ג. בפרט יש לאסור פרסום של הבשר המתורבת יחד עם מוצרי חלב, מפני שכל אלו עלולים להביא להרגל עבירה ולהכשיל את הרואים ללמוד להקל בבשר וחלב ולזלזל באיסורו, וגם אפשר שבזה נחשב שהאדם רוצה בעצמו שיחשדוהו שאוכל בשר בחלב, וזה בוודאי בכלל והייתם נקיים מה’ ומישראל.
ד. הגדרה הלכתית זו שהמוצר כשר ואינו בשרי, הינה להליך הייצור שהוצג בפניי וקיים במפעלכם, ובכפוף לכך שהמרכיבים הנוספים במצע עומדים תחת כשרות הרבנות המקומית.
הליך אחר ידרוש בחינה ספציפית בהתאם לנתונים המשתנים.