בריאות
משפחות רבו מעדיפות לחסוך בזמן וכוח ולבשל כמויות גדולות של אוכל, אותו יקפיאו לאחר מכן למשך השבוע. האם מותר להקפיא את כל סוגי המזון? ממה עדיף להמנע ואיך לעשות זאת בצורה נכונה? הנה כמה דברים שלא ידעתם על הקפאת מזון.
רבים טועים לחשוב כי הקפאת מזון פוגמת בערכו התזונתי, אלא שלא כך הדבר ואפילו ההיפך הוא הנכון: הקפאת המזון שומרת על הערך התזונתי ואף מונעת הצטברות חיידקים מסוג: סלמונלה, אי-קולי וסוגים שונים של עובשים. למעשה ניתן להקפיא את כל סוגי המזון: לחם, בשרים, ירקות, קטניות, פסטות, מרקים ועודד - אלא שיש שיטה מיוחדת לעשות זאת באופן שטעמו וריחו של האוכל לא ייפגעו.
תמי אדיב, תזונאית קלינית ב'כללית' - מסבירה כיצד להקפיא ולהפשיר אוכל בצורה נכונה:
*אל תכניסו אוכל חם מידי למקפיא. קררו אותו בטרם הוא נכנס להקפאה. בחורף ניתן לשים את האוכל ליד חלון פתוח על מנת שיתקרר מהר.
*אם ברצונכם להקפיא את האוכל למשך זמן ממושך, הכניסו אותו אל עומק המקפיא - שהוא למעשה האזור הקר ביותר.
*על מנת לא לייבש את האוכל באמצעות אוויר קפוא שחודר אל כלי האחסון ופוגם בטעם ובמרקם של האוכל, הקפידו לאחסן את האוכל בכלים קטנים ואטומים היטב.
*שימו לב כי לא כל מאכל ניתן לאחסן במקפיא לאורך זמן: כך למשל ירקות קפואים יחזיקו מעמד כשמונה חודשים במקפיא, דגנים מבושלים (למשל אורז) - כחצי שנה, פסטה מבושלת, בקר ודג מבושלים - חודשיים בלבד, עוף מבושל - ארבעה חודשים.
*ניתן להקפיא פירות ולהשתמש בהם להכנת שייק טעים ומרענן, אך כדאי לפני כן לקלף את הקליפה ולחתוך את הפירות לקוביות קטנות.
*מה לא מומלץ להקפיא? אוכל מבושל שנקנה בחוץ (למשל במסעדה), תפו"א ובטטות, וכמו כן עלים ירוקים.
שימו לב:
מומלץ להפשיר את המזון בכלי עמוק דיו להכיל את נוזלי המזון שיופשרו לאחר שקפאו.
אם הוצאתם את האוכל מההקפאה ואתם מבחינים בצבע או ריח מוזר, כדאי לזרוק אותו ולא להסתכן.
חממו את האוכל רק פעם אחת מרגע ההפשרה על מנת לצמצם חדירת חיידקים. כמו כן יש לאכול את האוכל במהלך יממה אחת בלבד מזמן ההפשרה ובטח לא להשיבו להקפאה. בהצלחה ובתיאבון.