(צילום: Alexandros Michailidis/shutterstock)

חדשות

נתניהו בכנס לבטחון לאומי: "אעשה הכל למנוע מאיראן נשק גרעיני"

לצד הדיווח על העלאת הכוננות בישראל לקראת תקיפה אפשרית באיראן, נשא ראש הממשלה נתניהו נאום במהלך כנס הרטוג לביטחון לאומי - בו הבטיח לנקוט בפעולות שימנעו מאיראן נשק גרעיני

תומר כהן
הוספת תגובה
(צילום: Alexandros Michailidis/shutterstock)
אא

במהלך כנס הרטוג לביטחון לאומי אתמול (שלישי), בו התראיין ראש הממשלה בנימין נתניהו לפרופ' וולטר ראסל, הועלה לדיון נושא האיום האיראני. בכנס, שנערך במלון סטאי בתל אביב, השתתפו גם מזכיר המדינה של ארה"ב לשעבר מייק פומפאו ושגריר ארה"ב בישראל לשעבר דיוויד פרידמן. כמו כן נכחו ח"כ שמחה רוטמן, סנטורים ממדינת ארה"ב, יו"ר קרן תקווה אליוט אברמס, אנשי עסקים ואקדמיה מארה"ב בתחום הכלכלי והביטחוני. 

איראן מתקרבת יותר מתמיד למטרה הסופית - הרכבת פצצה גרעינית, כאשר העשרת האורניום במדינה עומדת על כ- 84%, כמעט הרמה המקסימלית (90%) לצורך בניית פצצה שכזו.  

הבוקר דווח כי במסגרת דיונים חשאיים בהשתתפות ראש הממשלה וגורמים ביטחוניים, הוחלט בישראל על העלאת כוננות לקראת תקיפה אפשרית באיראן. ישראל מתכוונת לפעול ולא לעמוד מנגד ולתת לאיראנים להשיג את מטרתם. מסר ברור נשלח אל ארה"ב, בו צוין כי אם לא יפעלו למיגור השגת המטרה, ישראל תיאלץ לעשות זאת.  

במהלך הראיון נשאל נתניהו מה יקרה אם הממשל האמריקני ידווח כי הושלם הסכם הגרעין, והשיב בתגובה: "צריך לשאול - כיצד עוצרים מדינה סוררת מלהשיג נשק גרעיני. בוא נראה, היו כמה דוגמאות, אז אולי נוכל להסיק מהן הכללים". 

"דוגמה אחת היא עיראק של סדאם חוסיין. היא נבלמה על ידי כוח צבאי שלנו. דוגמה נוספת היא סוריה, שניסתה לפתח נשק גרעיני, והיא נבלמה בפעולה צבאית, שלנו. מדינה שלישית, לוב של מועמר קדאפי, היא רצתה להשיג נשק גרעיני וויתרה על השאיפה שלה בעקבות איום לפעולה צבאית שלכם. מדינה רביעית, צפון קוריאה, רצתה לפתח נשק גרעיני ולא קראו עליה תיגר. אגב, היא חתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני וכו', זה חסר משמעות. היא לא נבלמה משום שלא היה קיים איום לשימוש בפעולה צבאית, והם פיתחו את היכולות האלה". 

נתניהו המשיך ואמר: "כעת יש לנו את איראן, שמנסה לפתח נשק כזה. התכנית שלהם נבלמה במשך שנה ב-2003, מיד לאחר מלחמת המפרץ, כשהם חשבו שאתם, אמריקה, תנקטו נגדם צעדים, אז הם עצרו והפכו אותה לתכנית סודית תחת מעטה של מכוני מחקר אזרחיים שונים. אך הם המשיכו. הם נבלמו, או לפחות הואטו, על ידי צעדים שונים שאנחנו נקטנו, וסנקציות שהוטלו. האמריקאים הטילו את הסנקציות משום שאמרו ש'יש איזה משוגע בירושלים שיפציץ אותם אם לא נעשה משהו' - וכך איראן הגיעה לשולחן המשא ומתן. אך הם השאירו את הכסף על השולחן והגיעו להסכם גרוע". 

"הדבר היחיד שמנע באופן מהימן ממדינות סוררות לפתח נשק גרעיני, זה איום צבאי אמין או פעולה צבאית אמינה. ניתן לשלב את זה עם סנקציות כלכליות משתקות, אך אלה אינן תנאי מספיק. תנאי הכרחי, ולעיתים קרובות גם תנאי מספיק, הוא פעולה צבאית אמינה. ככל שממתינים יותר, כך זה נהיה קשה יותר להוציא לפועל. חיכינו די והותר". 

נתניהו הצהיר על כוונתו להגן על ישראל מפני האיום האיראני ולנקוט בפעולות ממשיות: "אני יכול לומר לכם שאעשה כל מה שביכולתי כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. זה אינו אינטרס ישראלי בלבד, זהו אינטרס אמריקאי, זה אינטרס של כל העולם". בנוגע לסעודיה אמר רה"מ נתניהו: "אם ידינו תהיה על העליונה, אני חושב שנוכל להרחיב את מעגל השלום, ואם נרחיב את מעגל השלום לערב הסעודית, אני חושב שלמעשה נסיים את הסכסוך הערבי-ישראלי. פירוש הדבר שאנחנו צריכים לעבוד לא מבפנים החוצה כדי לפתור את הבעיה הפלסטינית". 

"אני מאמין שהשאיפה לשלום, שמושתת על אינטרסים משותפים ועל שימוש בכוח צבאי, מודיעיני, טכנולוגי, וכלכלי ישראלי שעליו יוכלו להישען הסכמי שלום והסכמי נורמליזציה עם שכנינו, נוכל להשיג שני דברים: אחד – להרחיב את מעגל השלום; שני – זה ישמש כמגן נגד איראן. אני מעריך כי נוכל להגיע לפריצת דרך אם ההנהגה הסעודית תחליט שהיא רוצה להיות חלק מזה באופן רשמי. בצורה לא רשמית, הם כבר חלק". 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי