בריאות הנפש
איך לטפל בחרדה?
החזו''א באגרות (ג קנא) כותב שאין שעה שאדם עומד בעולם וכל משאלותיו בידו. תמיד האדם הוא בכמה ספיקות לגבי העתיד שלו, המציאות בנויה באופן שלא נדע מה יהיה בעתיד.
העתיד הוא לא בטוח, אבל מי שבטוח בעתיד שלו, אז העתיד שלו יחסית יותר בטוח. למה עשה כך הקב''ה את העולם? כי זו העבודה בעולם, לחיות בתוך מערכת של הרבה ספקות, חששות, ובכל אופן להחליט לבחור במעשה ובגישה הנכונה ביותר. זה עולם הבחירה.
ולכן עשה הקב''ה שאין לכל אדם מה שהוא רוצה, כדי שהוא יוכל לרצות מה שיש לו. אין לכל אדם ביטחון בעתיד, כדי שהוא יוכל ליצור לעצמו את הבטחון על ידי שהוא לא מחפש וודאות.
תמיד, אלא הוא חי עם 'חוסר וודאות' ובחירה בכל שלב של החיים.
בוודאי יעשה האדם תוכניות לגבי העתיד, בבחינת איזהו חכם הרואה את הנולד, אבל יחד עם זאת גם לדעת שהידיעה של האדם, היא לא מושלמת, היא תמיד חסרה. וכך האדם הוא באיזון הבריא של מצד אחד 'אם אין אני לי מי לי, ומצד שני, וכשאני לעצמי מה אני' (פרקי אבות).
ועוד כתוב בספרים (חובת הלבבות ועוד) שככל שהאדם הוא פחות מעסיק את עצמו ברדיפה אחרי הנסיון הברור לחפש מה יהיה בעתיד ואיך הוא ב-100 אחוזים מסודר בעתיד, אלא הוא בוטח בהשם - שזה אומר מחשבות בריאות בסגנון של: 'מה אני יכול לעשות כעת?' 'איך אפשר לשפר את המצב כעת?' ולא 'מי אמר ומי יבטיח שיהיה 100 אחוז טוב מחר', זו גישה שהאדם צריך לבנות אותה יום יום במחשבות. כלומר יום-יום שהאדם חושב איך הוא מפיק את המירב מהיום, איך הוא 'מתכנן' את המחר, אבל עד גבול מסויים, למה?
כי מצד אחד 'לא עליך המלאכה לגמור, ומצד שני אי אתה בן חורין ליבטל ממנה ' (פרקי אבות),הנסיון לחפש את ה-100 אחוזים של הידיעה מה יהיה מחר - הוא מייצר חוסר וודאות וחוסר בטחון בהווה. הנסיון להתרכז בכח הבחיר ולחזק את הקשר עם בורא עולם...
להתרכז מה אפשר לעשות בכל שלב בחיים, הוא זה שמייצר את הבטחון - לא האשלייה שאני יידע בדיוק מה יהיה מחר. הגישה הזו היא פתרון מהותי ושורשי לחרדות.
חשוב להדגיש: אין בכוונת הכותב לתת ייעוץ רפואי אישי לקורא. המעוניין יגש למתמחה בנושא.
יש לכם שאלה לרב אייל אונגר בנושא הרגיש של עולם הנפש? שלחו לו הודעה למייל http://e0548477627@hotmail.com
איך לטפל בחרדה חברתית? איך לטפל בחרדה באופן טבעי: הרב אונגר