בריאות הנפש
איך נתמודד עם ההתקף חרדה?
אפשרות אחת היא להכין מחשבות חלופיות, לכתוב על דף כל מיני מחשבות חלופיות לזמן של התקף חרדה. אפשר גם להכין מראש שיחות, שיעורים, שירים ולשמוע, אפילו ללכת לאכול משהו, לצאת מהבית לצאת להליכה ללכת למקום אחר, לעשייה חדשה, העקרון הוא לצאת מהמצב המנטלי שאנחנו נמצאים בו.
העיקר הוא שהאדם מצליח להסיח דעת מהמחשבות, דבר נוסף להזכיר לעצמנו את ההגיון, אמנם 'קול החרדה' הוא קול חזק מאד! אבל בכל אופן,עלינו לנסות להזכיר לעצמנו את 'קול ההגיון' שאומר, אין סיבה אמתית, וסיבה שבגללה כדי לפחד.
להזכיר לעצמנו שכבר עשרות אלפי פעמים חשבנו על ה'גרוע מכל' ושום דבר במציאות לא קרה, אלא רק במחשבות! הדאגות של האדם, לרוב לא הולכות להתממש! רוב המחשבות המטרידות של האדם, הן בראש שלו, ולא במציאות.
המציאות היא קלה יותר, אולי מורכבת ומסובכת אבל גם לנו יש כוחות (וזכרת כי השם אלוקיך הוא הנותן לך כח לעשות חיל) להתמודד עם מצבי החיים המשתנים. אנחנו שומעים את 'קול החרדה', מיד להשמיע לעצמנו גם את 'קול ההגיון'. קול החרדה מעניק משקל לא מדתי, בלי פרופציה לבעיות עתידיות. אבל קול ההגיון מחזיר אותנו לסטטיסטיקה ולהגיון הבריא והנכון. וגם אם יהיו בעיות, המציאות מראה שהקב''ה נותן לנו חשיבה וגישה לפתור את הבעיות, כי האדם הוא ייצור מסתגל שמתרגל להתמודד עם בעיות.
עוד נקודה, בכלל כדאי לשים לב למחשבות שלנו, להיות ערני יותר ומודע יותר לכך שהאדם חי במקום בו המחשבות שלו נמצאות (כתר שם טוב),לשלוט ולכוון את המחשבות, לעשייה לתפקוד ליוזמה, לחזון ולפיתוח...כך נרגיל את עצמנו לשלוט על שרירי המחשבה! להעסיק את המחשבות שלנו, בערכים, בערך, במטרות, בעשייה, בצמיחה, ככל שזה יהיה כך נרגיש טוב יותר מוערכים, יותר מתעסקים בעיקר ולא בסרק, גם ההערכה העצמית שלנו תגבר מהמקום הזה.
ובזמן 'התקף' נהיה עם יותר כוחות. עוד נקודה, כדי כל יום פעמיים ביום לפחות 5 דקות נשימות הרפיה.
עוד נקודה, גם בנושא האכילה, יש לזכור שאלכוהול קפאין ועוד משפיעים על החרדה. עוד נקודה, פעילות גופנית עשויה בהחלט לעזור להחזיר את הגוף לאיזון.
*הבהרה: אין באמור לעיל להוות תחליף לייעוץ רפואי או פסיכולוגי.
יש לכם שאלה לרב אייל אונגר בנושא הרגיש של עולם הנפש? שלחו לו הודעה למייל http://e0548477627@hotmail.com
איך להרגיע התקף חרדה? איך למנוע התקף חרדה? הרב אייל אונגר: