חדשות
בכניסה ללשכתו של ראש העיר רמלה, מר מיכאל וידל - לא ניתן לפספס שתי תמונות התלויות בגאון: תמונה של גדול הדור ומנהיג הציבור החרדי שהשאיר את חותמו לדורות, הגאון הרב חיים קנייבסקי זצוק"ל, ותמונה של מנהיג נוסף בציבור החרדי, הגאון חכם רבי שלום כהן זצוק"ל. כתב ערוץ 2000 מר יהונתן דדון הגיע לשיחה פתוחה עם מר וידל והופתע מהעשייה והקירבה החזקה למען הגרעין התורני בעיר ושורשי המורשת היהודית.
"אתה יכול לראות תמונה נוספת שאני צריך לתלות, בה הרב שלום כהן מברך אותי בישיבה גדולה בשדרות", פתח ראש העיר את השיחה. "מולי תלויה גם תמונה של "שיר המעלות". באתי מבית דתי, אבא שלי היה דתי וצדיק של ממש. הוא נפטר לפני 6 שנים. תמיד הוא אמר לי לא לשכוח מהיכן הגעתי ולשמוע בקולם של דברי חכמים. אבי היה חייט ואני זוכר באופן מובהק שהוא דאג להזכיר לי כי 'כבודו של אדם לבושו'. למדתי ממנו המון ויש דברים החרוטים עדיין בזכרוני."
על התמונה של הגאון הרב שלום כהן זצ"ל, אמר: "במהלך הפגישה עם הרב שלום כהן זצ"ל, לאחר שניצחתי בבחירות לראשות העיר, הוא ביקש ממני לערוך שיעור תורה בלשכת ראש העיר על מסכת ברכות, וכך עשיתי! מדי יום ראשון ערכנו שיעור בלשכת ראש העיר בהשתתפות אנשים דתיים מהעירייה, אותו העביר תלמיד של הרב מבני ברק, שדאג להגיע מדי יום ראשון באופן קבוע למסור את השיעור. ברוב השיעורים אני השתתפתי. במהלך הקורונה העברנו את נוהל השיעורים לזום כדי חלילה לא לפספס."
פיתוח הגרעין התורני בעיר הוזנח במהלך שנים בטרם נבחר וידל. כעת הוא מספר על המהפך שהצליח לחולל בעיר ועל הדאגה לפעילות שווינית עבור כלל התושבים תוך מתן התחשבות ועשייה גם עבור הציבור הדתי/חרדי.
"ב"ה מבחינת תקציב לעיריית רמלה מהממשלה, כל מה שביקשנו עד כה הצליח והתקיים, ואני זוקף הרבה מכך לעשייה שלי למען התורה הקדושה - ללא אינטרס ומתוך תחושת חובה ושליחות. תחילה היה ברמלה קיפוח גדול מאוד בנושא התורני. כעת ש"ס פה צמודים אליי בכל רגע, יו"ר המועצה הדתית של רמלה, מר מאור אשרש והרב איתן - שעושים ימים כלילות למען הגדלת התורה הקדושה בעיר ורווחת הציבור הדתי. אני נענה להם כמעט בהכל ולפעמים אף יוזם את הדברים."
אתה מקשר את הברכה של הרב קנייבסקי זצ"ל לידיעה שקיבלת משרת התחבורה מירי רגב, שהמטרו יתחיל מרמלה?
ללא ספק, אני מקשר את הברכות של הרבנים הגדולים לכל ההצלחה שלי. ברור לי שאין חכמות. בממשלה הקודמת חשתי כראש עיר שאין עם מי לעבוד בשיתוף פעולה ושאין ממש ממשלה תומכת, אבל ב"ה תמיד הדברים הסתדרו לנו איכשהו לטובה כאן בעיר רמלה.
"אריה דרעי כינה אותי: "ראש העיר שלנו, של ש"ס", וזה לא סתם, הם רואים את העשייה שלי כאן במישור התורני. כשנבחרתי לא הייתה חטיבה דתית למשל, ארבעה בנים שלי למדו בבית ספר יסודי דתי אך בהמשך כשהגיעו לחטיבה - לא היתה חטיבה דתית בעיר. תיכון דתי היה קיים, אך לא חטיבה. אלו אחד השינויים שחוללתי כשנבחרתי."
"צמצמתי את החטיבות החילוניות מ-3 לשתיים, והקמתי במסגרת התיכון הדתי גם חטיבה דתית אליה יהיה ניתן להירשם החל מכתה ז' על מנת שלא לאבד את הרצף התורני. ואכן כך היה, זה הפך להיות בית ספר מבוקש ביותר בעיר רמלה. לאחר מכן דאגנו להקים ישיבה תיכונית בעיר וגם תלמוד תורה, כוללים לאברכים וגנים חרדיים."
"בנוסף הקמתי שכונה חרדית, שתכיל כ- 730 יחידות דיור ותיקרא "נאות עובדיה", על שמו של הגאון מרן הרב עובדיה יוסף זצוק"ל. גם בתרבות התורנית השקענו תקציב גדול של כ- מיליון וחצי שקלים. אני לא מרגיש שאני עושה בכך טובה למישהו, אני מתבייש שזה לא היה עוד לפני שנבחרתי, שאף אחד לא לקח את המושכות לידיים ועשה מעשה."
קיבלת ביקורת מצד תושבי העיר על העשייה למען הציבור החרדי בעיר?
"היו כמה פעמים שספגנו ביקורת, לדוגמה על ההפרדה המגדרית שעשינו בכמה אירועים, תוך בחינה משפטית מראש וללא פגיעה באף אחד חלילה. הרגשתי שדווקא אם לא נעשה הפרדה שאותה מבקש הציבור, אנחנו נגרום בכך לאפליה - ולא לחילופין."
"אני דואג לעשות אירועים גם לציבור החילוני וגם לציבור הדתי. דאגתי לסגור חנות שהיתה פתוחה בשבת בשכונת נאות שמיר וספגתי הרבה ביקורת. אני חושב שבשכונה צריך שיהיה אופי שקט ומנוחה לכלל התושבים בשבת, כפי שרוב התושבים עושים במהלך השבת. חלק מהתפקיד העיקרי של ראש העיר זה לדאוג לכך שאף אחד לא ירגיש מקופח ולקבל החלטות נכונות שייתנו מענה לכלל התושבים בעיר, מבלי לפגוע באף אחד."
יש דברים שאתה מתכנן לעתיד מבחינת העשייה שלך?
"המגמה שלי היא להמשיך באותו הקו ולהעניק לכולם באופן שווה".
בד"כ ברמלה יש דו קיום, אך לאחרונה שומעים על הצתות ומתיחות מסוימת בין יהודים לערבים. איך אתה מתמודד עם זה?
"הפרסום לא נכון. בעיתון המקומי נכתב כי ההצתות היו במרכז העיר, וזה לא נכון. הוצתו 5 משאיות מחוץ לרמלה באירוע פלילי הקשור למתיחות בין שני עבריינים ערבים. כחלק מנוהל קבוע, היו לי שיחות עם גורמים בשב"כ ולעת עתה לא קיבלנו אף הנחיה מיוחדת בעיר, הכל מתנהל על מי מנוחות ובאופן שקט ורגוע. על מנת שלא יתלהטו הרוחות בעיר אנחנו מפעילים מערך הידברות חזק, יש לנו פורום מנהיגים ערבים ויהודים שנפגשים אחת לחודש ומטקסים עצה על מנת שלכולם פה יהיה טוב."
מה באשר לפשיעה בעיר?
"אני משתדל למגר כל תופעה עבריינית באמצעות הפעלת מצלמות אבטחה בכל רחבי העיר ונקיטת פעולות מיידיות על מנת להחזיר את השקט לרחובות. יש פשע אין ספק, וצריך לטפל בו, תוך שיתוף פעולה עם המשטרה כמובן."
מה מושך את כולם לרמלה?
"העיר רמלה מונה אוכלוסייה נרחבת (כ-80%) של תושבי חוץ שהגיעו אל העיר מערים סמוכות אחרות. עשינו עבודה קשה מאוד ומעבר לכך אני חושב שבעקבות המיקום האסטרטגי תושבים רבים מגיעים לגור פה. אנחנו קרובים לכל הכבישים המרכזיים וגם מבחינת תשלומי המיסים לעירייה ניתן לחיות פה בכבוד מכיוון שהמיסים זולים ביחס לערים אחרות."
"כמו כן, הצהרונים והחוגים לילדים זולים משמעותית ביחס לערים אחרות. למעשה העיר רמלה משנה את פניה ועוברת מהפיכה לטובה בכל התחומים: תשתיות, תיירות, הקמת שכונות חדשות, הבאת תושבים חדשים להתגורר בעיר, המצב הסוציו אקונומי בעלייה משמעותית, עלינו ל- 5 ואנחנו נושקים ל- 6, לאחר שבמשך שנים המצב הסוציו אקונומי ברמלה עמד על רמה 4."
וההישגים, כך מסביר וידל - לא מסתיימים בכך: "הניהול הכלכלי בעיר התפתח בעיר וקיבלנו את הציון הגבוה ביותר כבר במשך 4 שנים ברציפות. כשנכנסתי לתפקיד רק כ- 50% היו זכאים לתעודת בגרות, וכיום ישנה צמיחה משמעותית ועלייה ל-80% זכאים לבגרות. כעת נותר לעמוד במשימה החשובה ביותר והיא להמשיך בפיתוח ובעיקר לשים דגש על שימור הפיתוח בעיר."
מה באשר לנראות העיר?
הקמתי מנהלת התחדשות עירונית, אנחנו נקים כ- 20,000 יחידות דיור במקום 5,000 דירות ישנות. אנחנו פועלים כל הזמן להקמת תחנות, מבנים, מסלולי אופניים, ספסלים, תאורה איכותית ועוד עשייה למען שיפור המראה הוויזואלי של העיר. הרכבת הקלה(המטרו) היתה אמורה להיות מוקמת ברמלה עד שנת 2025, וכעת נודע לי שישנה מגמה להקדים ולהתחיל את הקמת התשתיות מהעיר רמלה."
ידוע שהכל מתחיל ונגמר בחינוך. שמענו לאחרונה על מקרה התעללות מזעזע בפעוטון רמלה. מה התגובה שלך למקרה המזעזע הזה?
"אני יכול לשתף שאשתי לקחה חופשה מהעבודה שלה ברשות המסים ביחד עם מספר חברות. לקחנו למשך שבועיים שלמים את כל הילדים מהפעוטון המדובר, והבאנו אותם אלינו הביתה. הפכנו ממש את הסלון ואת הבית לפעוטון ועשינו להם מעין קייטנה."
"לקחנו את המקרה באופן אישי וקשה. הבאנו את משפחות ילדי הפעוטון ושוחחנו איתם פה. הבאנו את המומחית ד"ר גילסברג, פרופסור לגיל הרך מאוניברסיטת באר שבע, על מנת שתעזור בייעוץ פרטני להורים. דאגנו למשפחות ולילדים באופן אישי ואנחנו בקשר עימם עד היום."
מה אתה יכול לעשות כראש עיר על מנת למנוע את מקרה ההתעללות הבא?
"אני חושב שצריך להמשיך בהסברה אינטנסיבית, ומההורים אני מבקש לשמור על ערנות ולבדוק כל העת במצלמות. מדובר בנושא רגיש מאוד שיכול להתחולל מתחת לאף שלך ואתה בכלל לא תהיה מודע ותתקשה לצפות זאת מראש."
"ראש הממשלה נתניהו הבטיח שהפיקוח מהעירייה על הגנים (גני עירייה) יהיה החל מגיל שנתיים ובעתיד גם מגיל לידה, ואני מקווה שכך יהיה בעתיד הקרוב. בפעוטונים הכל פרטי ויוצא מהכיס האישי, אין ממש פיקוח - ושם מתחילה הבעיה."
אי אפשר להתעלם מהמצב הבוער במדינה. זה משהו שמפחיד אותך?
"בהשכלתי אני בעל תואר שני במשפטים. אני מכיר את הסוגייה היטב. הרפורמה המשפטית חשובה ונחוצה, אבל חשוב מאוד במקביל לזכור לשבת ולנהל דיונים והידברות נורמטיבית. אלא שהאופוזיציה לא מעוניינת בניהול משא ומתן ושיח בריא, ולכן מה שקורה זה שמתוך חוסר ברירה אנחנו מתקדמים לאיזה סוג של פשרה במתווה הנוכחי."
אתה חושב שנגיע למלחמת אזרחים עם כל האנרכיה ברחובות?
"זה מפחיד מאוד. אסור לתת לזה לקרות. עברנו דברים קשים הרבה יותר כמו ההתנתקות, ובסוף צלחנו הכל ונשארנו. צריך לזכור זאת ולהתאחד. רוב האנשים בכלל לא מבינים מה המשמעות של הרפורמה המשפטית. אני חושב שבשורה התחתונה הכל פוליטי, מכיוון שלא באמת רוצים את ביבי כראש ממשלה."
באשר להחלטת בג"ץ אודות פיטוריו של אריה דרעי אמר וידל: "נקבע ע"י בג"ץ כי לא סביר שאריה דרעי יכהן כשר, ואין דבר כזה מבחינה חוקית. בנוסף לכך שהצביעו לו הרבה אנשים, החוק אומר שהוא חייב להמתין כ- 7 שנים מהיום שהוא יצא מהכלא. הוא המתין 10 ולא שבע. הוא שילם את חובו לחברה. אם היו קובעים בחוק שמי שהיה בכלא יום אחד איננו יכול לכהן כשר, אז זה דבר אחר. אבל דרעי פעל ונבחר על פי חוק."
אנחנו מתקרבים ליום הזיכרון לחללי צה"ל. לצערי שמענו שאתה איבדת באופן אישי אח שנלחם במלחמת ההתשה
"כן. הייתי בן 10 בערך כשהוא נהרג, בגיל 19. אני זוכר שהיינו הולכים ביחד קבוע לכדורגל ואוהדים את אותה הקבוצה. גדלנו בבית קטן, אנחנו 3 אחים ו- 5 אחיות. הבנות ישנו בסלון על מזרנים, הבנים ישנו בחדר נפרד וההורים ישנו בחדר אחר. אני ואחי ישנו ביחד באותו החדר ואני זוכר אותו ממש לטובה. הוא היה חכם מאוד והיה יושב איתי ועוזר לי בלימודים."
איך קיבלת את הבשורה על פטירתו?
"הייתי בבית הספר ביום שישי, ואני זוכר שרצו לעברי חברים וצעקו לי שאחי נפטר. כשהתקרבתי לבית ראיתי המון אנשים שמקיפים אותו. אמא של איבדה את אחי כשהיא בגיל 39 בלבד. במהלך כל השנים אני זוכר שהיא תמיד בכתה, ועד היום הטראומה והאובדן שוכנים בתוכה. יום הזיכרון זה יום קשה ועצוב מאוד עבורי ועבור כל משפחתי".
אם הוא היה בחיים כיום, מה הוא היה אומר על ההישג שלך להגיע לכהן ראש עיר?
"הוא היה גאה בי מאוד. אנחנו משפחה פוליטית. גם אחי התחיל בפוליטיקה וכיהן כממלא מקום של ראש עיר. אנחנו משפחה שמעורה בפוליטיקה. יום הזיכרון הוא הזמן הכי קשה עבורנו בשנה. הטקס, ולאחר מכן אנשים שמגיעים אלינו הביתה. מדי שנה אני נואם ביום הזיכרון לחללי צה"ל בערב ובכל שנה זה מרגש אותי מחדש."