חודש ניסן - 7 עובדות עליו
(צילום: Idan Ben Haim/shutterstock)

מזלות וחודשים

חודש האביב: 7 עובדות נפלאות על מעלת החודש

חודש ניסן, ראש החודשים, יתחיל בע"ה ביום שלישי. כמה עובדות מרתקות וחשובות על ראש חודש ניסן, על חודש הגאולה | מאת הרב ארז קדוסי
הרב ארז קדוסי
הוספת תגובה
חודש ניסן - 7 עובדות עליו
(צילום: Idan Ben Haim/shutterstock)
אא

עם ישראל עובר מחודש אדר לניסן (אחרי מחיית עמלק מתוך שמחה, כך שהשמחה נמשכת לתוך חודש ניסן) על זה אומרת הגמרא הקדושה "בניסן נגאלו ובניסן עתידין ליגאל", זהו זמן של פריחת האילנות המלבלבים, זמן האביב, זמן של שפע והצלחה, זמן שבו מכניעים את יצר הרע ומרבים באהבת חינם.

לפניכם 7 עובדות נפלאות על מעלת החודש:

שלושה שמות לחודש ניסן

- "ראש חודשים - החודש הראשון"
- "חודש האביב"
- "ניסן"

בשם התורה ניסן נקרא "החודש הראשון", לפי שהוא נמנה ראשון לכל חודשי השנה, וכן קוראת לו התורה "חודש האביב", מפני שבו הצמחייה פורחת ומתחדשת, ובחודש זה ניתנים חיים ועושר בעולם (מועדי ישראל).

ייחודו של חודש ניסן

חודש ניסן לעולם יהיה מלא (בן שלושים יום),ולעולם חודש ראש חודש ניסן יהיה יום אחד בלבד. מזלו טלה, שבטו ראובן (זיו המנהגים).

רמז נפלא על קביעות ר"ח ניסן

ראש חודש ניסן אינו חל בימים: שני, רביעי ושישי, אלא יחול רק בימי ראשון, שלישי, חמישי ושבת (ימים שאינם זוגיים) לומר שבחודש זה נבחרנו לעם אחד! שאין לו זוג, על ידי הקב"ה היחיד והמיוחד שאין שני לו. בניסן עם ישראל נגאלו ועתידין ליגאל (זיו המנהגים).

רמז נפלא לחודש

המגיד מקוזניץ זצ"ל נתן רמז: החודש הזה נקרא גם חודש "אביב" אותיות: אב - י"ב, לומר שניסן הוא אב וראש לי"ב חדשי השנה (זיו המנהגים).

חודש של שמחה וגאולה

מנהג טוב לקרות בכל יום החל מראש חודש ניסן פרשת הנשיא של אותו יום, ובי"ג ניסן קוראים מתחילת פרשת בהעלותך עד "כן עשה את המנורה", ויש הנוהגים לקרוא פסוקים אלו מתוך ספר תורה (בלי ברכה),אבל מנהגינו לקרוא אותם מתוך החומש. פסוקי הקריאה לכל יום נמצאים בסידור תפילה (חזון עובדיה חלק ב עמוד ב).

כמו כן, מפני שחודש ניסן הוא חודש של שמחה, לא אומרים בו וידוי ותחנון.

חודש של פריחה וברכה

ברכת האילנות - יוצאת בימי ניסן, שכן הרואה אילנות מאכל המוציאים את פרחיהם מברך עליהם פעם אחת (את ברכת האילנות),כדי להודות להשם יתברך על חידוש העצים היבשים.

נוסח הברכה: "ברוך את ה' אלוקינו מלך העולם שלא חיסר בעולמו כלום, וברא בו בריות טובות ואילנות טובות ליהנות בהם בני אדם". יש לכוון בברכה זו היטב, כי יש בה תיקון ועילוי גדול לנשמות המגולגלות בעצי השדה ובעשבים ויבקש עליהם רחמים.

זמן הברכה: לכתחילה יברך ביום ראש חודש עצמו (שכן זריזים מקדימים למצוות) ואם לא הספיק, רשאי לברך כל החודש ואפילו בחודש אייר יכול לברך, כל שעדין יש פרחים באילן, על אף שגדלו בו חלק מהפירות.

נשים מברכות

נשים מברכות ברכת האילנות, ואין בזה חשש לברכה לבטלה, כיוון שהיא ברכה ככל ברכות הראייה  (על הימים ונהרות, חכמי ישראל ועוד, שאף הנשים מברכות אותן). יש לחנך גם הקטנים לברך ברכה זו (פסח בציון פרק ב).

יהי רצון שנזכה לכל הישועות ולבנות בית מקדשנו במהרה. הצב"י ארז קדוסי

תודה לזמר הנפלא איציק וינגרטן על השיר 'אתה תשיר':

להמשך קריאה
(צילום: Idan Ben Haim/shutterstock)
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי