פסח
"העיקר שיהיה סדר בליל הסדר"
הלילה הגדול מכל לילות השנה - יש בו אורות גדולים המתגלים מכל הרקיעים ומשפיעים עלינו, כי בו יצאנו ממצרים ונולדנו לעם סגולה. זהו הזמן שמלאכי עליון באים לביתנו לשמוח עימנו בחג חירותנו. מצוות החג היא בעיקר להחדיר לנו ולילדינו את האמונה, את הניסים והנפלאות שעשה לנו השם יתברך כשהוציאנו ממצרים וכל המרבה הרי זה משובח.
לפניכם 11 "הכנות" לרענן את זיכרונכם לפני ליל הסדר הקדוש:
1. לדעת מה לומר על הבשר והזרוע:
בקניית בשר ועוף, וכן בהכנתם ובישולם יזהר שלא לומר "בשר זה לפסח", כי מסתמן כאילו הוא מקדישם לקורבן ח"ו. וכן כשמכין את הזרוע לצלייה, לא יאמר "זרוע זה לפסח" (מסכת פסחים נ"ג, א).
2. זמן אכילת הזרוע:
יזכור האיש המדקדק במצוות לצלות הזרוע של הכבש מבעוד יום. ואם שכח לצלותה, רשאי לצלותה בליל פסח עצמו (יום טוב שחל בחול, אך לא בשבת),ולא יאכלנה בלילה אלא למחרת היום, הואיל והיא זכר לקרבן פסח. ובימינו שאין לנו מקדש אין לאוכלה בלילה שלא יאמרו ש'אוכל קדשים בחוץ' (פסח בציון פרק ט)
3. "כל המוסיף מוסיפים לו":
יערוך מבעוד יום, את שולחן ליל הסדר כדי כשיבוא לביתו מבית הכנסת יקדש מיד. עניין גדול לפאר את שולחן ליל הסדר בכלים יקרים ונאים, מפה יפה וכלי כסף – אשר מסוגלים לעושר ושתתקבל תפילתו. וטוב להוסיף בכל שנה עוד כלי מפואר, ובזה יזכור ויכיר חסדי השם יתברך שעשה עימנו גם בשנה זו. וכל המוסיף, מוסיפים לו מן המשמים.
יהיה השולחן ערוך מבעוד יום עם קערת ליל הסדר, כדי שיוכל להתחיל הסדר תיכף שיחזור מבית-הכנסת ולא ישהה.
4. הכנת הכיסא לישיבה בהסבה:
יש להכין את משענת הכיסא - להסבה באכילת המצות ובשתיית ארבע הכוסות בליל הסדר. והכוונה שייטה את גופו בהישענות על צד שמאל, להראות דרך חירות וגאולה, כבני מלכים הנוהגים בשררה וכבוד. מומלץ קודם הקידוש, להזכיר לבני הבית להסב, מאחר ואין רגילים בזה בשאר ימות השנה.
5. נקיות וטהרה:
לכבוד החג (בערב יום טוב) רצוי לספר את שערות ראשו, לגזוז ציפורניו, להחליף בגדיו וללבוש כסות נקייה. כמו כן ישנה מצווה על כל איש לטבול במקווה טהרה.
6. סגולה לשמירה בדוקה ומנוסה:
מסיום שריפת החמץ ישנה סגולה נפלאה להישמר מכל פגע, ממכשול וממיתה משונה, ובכל אשר יעשה יצליח - לקרוא את פירוש עשר מכות שהביא רבנו שמשון מאסטרופולי זצ"ל (סגולה זו מובאת בכל המחזורים של פסח ובהגדות של פסח).
7. מנוחה לכל בני המשפחה:
מנהג טוב ונכון לישון (כן גם הילדים נכללים) בערב פסח, כדי שיוכלו להיות ערים ורעננים בלילה ולקיים מצוות הסדר ומצות סיפור יציאת מצרים כהלכתן ומצות "והגדת לבנך", שזהו עיקר ליל הסדר.
8. לקבל את החג בנחת וברוגע וידע:
מומלץ שכל אחד ישנן לעצמו את הלכות ליל הסדר מתוך ההגדה (שאיתם עורכים את הסדר פסח) כדי להיות בקי בעשיית המצוות כדת וכהלכה, ולהכין סיפור הממחיש את יציאת מצרים על-פי המדרשים של חז"ל.
9. לשמוח ולשמח במתנות:
לקנות לאישה בשמחה גדולה בגדים או תכשיטים: "בנות רבות עשו חיל ואת עלית על כולנה". ולילדים מיני מאכל שהם אוהבים (כל אדם לפי יכולתו הכלכלית)
מחלקים לילדים מיני מתיקה, כדי שיראו שינוי (מחלקים קודם הסעודה) וישאלו, וישיב להם מה אירע לאבותינו, ומה עשה ה' למצרים.
10. להקדים תפילה:
על הכל יתפלל לקב"ה שהלילה הקדוש הזה יעבור עליו ועל בני ביתו בשמחה ובשלוה ובהתלהבות של קדושה, כדי שיהיה נחת רוח להשם יתברך, ולבקש מהשם כל אחד לפי שפתו לזכות לקיים את הסדר כהלכה ובשמחה עם כל בני המשפחה והאורחים ואז יזכו כולם לישועות רבות כמובא בזוהר הקדוש.
11. לזכות לשפע ברכות:
ישנה מעלה רבה בברכת איש לרעהו בלילה זה – אשר בירך יצחק אבינו ע"ה את יעקב בברכות.
כמו כן, חשוב להיזהר ממחלוקת וכעס ויש להרבות בשמחה, כי בלילה הזה יש שפע ברכה והצלחה.
יהי רצון שנזכה לגאולה, אמן.
הצב"י ארז קדוסי.
תודה לזמר שמעון בר יוחאי – 'מזמור לתודה':